وابستگی آب های زیرزمینی در هشت استان خراسان رضوی، خراسان جنوبی، کرمان، فارس، یزد، هرمزگان، البرز و همدان بالای 80 درصد است و نزدیک به 98 میلیارد متر مکعب از آب تجدیدپذیر کشور مصرف می شود. در کشور، در شرایط فعلی. از آنجایی که منابع آب های سطحی نیز محدود است، باید برای حفظ منابع زیرزمینی تلاش بیشتری صورت گیرد، در غیر این صورت شاهد افزایش فرونشست و مشکلات فراوان خواهیم بود.
از دلایل اصلی هدر رفت مواد غذایی می توان به مدیریت ناکارآمد، سیستم قدیمی و ضعیف برداشت، راندمان پایین محصولات برداشت، سیستم ضعیف نگهداری مواد غذایی، خشک کردن، سردخانه و …، سیستم ضعیف و ساختار بازاریابی ناکارآمد و … اشاره کرد. بر اساس گزارش وزارت جهاد کشاورزی، ضایعات غذایی باعث هدر رفت سالانه 15 میلیارد متر مکعب از منابع آب سطحی و زیرزمینی در بخش کشاورزی شده است که به این معناست که حدود 18 درصد از آب مصرفی در بخش کشاورزی هدر میرود. هر سال.
فرسودگی ماشین آلات، کشاورزی سنتی، ناتوانی در ارائه طرح کشت مناسب یا سهل انگاری در اجرای طرح کشت، ناعادلانه نبودن قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی از جمله عوامل اصلی افزایش ضایعات و ضایعات محصولات کشاورزی در کشور است. اجرای کشاورزی قراردادی در تمامی محصولات استراتژیک تحقق قیمت محصولات کشاورزی و تضمین خرید و نوسازی ماشین آلات و استفاده از فناوری در کاهش ضایعات محصول نقش دارد.
بهره وری تولید محصولات کشاورزی در بخش آب کشور در شرایط فعلی حدود 1.3 کیلوگرم بر متر مکعب و هدف افق 1404 معادل 2.2 کیلوگرم بر متر مکعب تعیین شده است که نتایج نشان می دهد امروزه سهم تولید مواد غذایی گروه های مصرف شده توسط انسان در جهان برابر با چهار میلیارد تن است، از دست دادن مواد غذایی تولید شده در جهان 40 درصد در سال برآورد شده است. ضایعات مواد غذایی در کشورهای در حال توسعه بیشتر از نوع پسماند مواد غذایی است، اما در کشورهای توسعه یافته بیشتر از نوع پسماند مواد غذایی است و ایران یکی از کشورهایی است که درصد بالایی از مواد غذایی تولید شده در سال را هدر می دهد، یعنی حدود 35 درصد.
انتهای پیام
در شرایطی که بحران آب در کشور شدیدتر از همیشه است، بخش کشاورزی با مصرف بی رویه و غیرمنطقی به این وضعیت دامن می زند و بر اساس آمار ۸۹ درصد آب کشور در این حوزه مصرف می شود که توضیح می دهد: بهره وری پایین و هدر رفت زیاد آب مصرفی در تولید تعداد محصولات زیاد است.
در شرایطی که بیش از 91 درصد از 107 میلیون تن محصولات زراعی و باغی در سال 1397-2018 با استفاده از آب های سطحی و زیرزمینی تولید شده است که نشان دهنده وابستگی بیش از حد پایداری کشاورزی به منابع آبی است. همچنین میزان مصرف آب سطحی و زیرزمینی 88 میلیارد متر مکعب است که باید به 60 میلیارد متر مکعب (معادل 32 درصد) کاهش یابد.
به گزارش ای بی اس نیوز، آخرین وضعیت منابع آبی کشور نشان میدهد که در حال حاضر ۸۶ درصد از آب تجدیدپذیر کشور در بخش کشاورزی، صنعت، خدمات، آب شرب و بهداشت مصرف میشود، یعنی ۸۹ درصد آب مصرفی کشور در بخش کشاورزی است. از سوی دیگر 55 درصد کل آب مصرفی کشور از منابع آب زیرزمینی تامین می شود، به طوری که در 16 استان کشور بیش از 60 و هشت استان بیش از 80 درصد آب مصرفی خود را به آب های زیرزمینی وابسته هستند.
وضعیت منابع آب زیرزمینی کشور حاکی از گسترش فروچاله ها و فرونشست در بیش از 300 دشت کشور است که هم اکنون 90 درصد برداشت منابع آب زیرزمینی کشور در مناطق بحرانی ممنوعه و ممنوعه و در 609 منطقه مطالعاتی 69 درصد انجام می شود. بهره برداری در مناطق ممنوعه، پیشنهاد بحرانی و ممنوع 19 درصد در مناطق بدون پتانسیل و تنها 12 درصد مربوط به مناطق آزاد بوده و بیش از 91 درصد از کل مزارع محصولات کشاورزی و باغی ایران آبی است.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز