مجلس مخالف تفویض اختیار برای کشف تخلفات و اعمال جریمه است
رحمت الله نوروزی قبل از رای گیری در مخالفت با این لایحه گفت: دولت الکترونیک در کشور در حال اجراست و برای جرایم رانندگی بهتر است سیستم دیجیتال و الکترونیک بیش از پیش برنده شود. از طرفی حجم جنایت بالاست و به جای استقرار پلیس در نقاط مختلف شهر و جاده ها، بهتر است پلیس الکترونیک را گسترش دهیم.
طبق تبصره 1 – نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران مجاز است حداکثر تا پایان سال 1404 نیروی مورد نیاز کادر و پیمانی را تأمین کند. همچنین با داشتن ده سال سابقه متوالی رانندگی، پس از گذراندن موفقیت آمیز آموزش های لازم، تفویض اختیار کنید و در صورت لزوم، عوامل اجرایی و قراردادی از سایر ادارات پلیس یا عوامل خدماتی مورد اعتماد از گذراندن موفقیت آمیز آموزش های لازم بهره مند شوند.
به گزارش خبرنگار سیاسی ای بی اس نیوز، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز یکشنبه با تفویض این لایحه در مهلت مقرر در تبصره های (1) و (2) ماده (2) قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مخالفت کردند. .
نماینده مردم خمین افزود: البته دیده ایم که گاهی جلوی رانندگی موتورسواران را می گیرد. یا خودروهایی که از روکش شیشه دودی استفاده می کردند که دیوان عدالت اداری رای داد که پلیس فقط مستحق جریمه است و کار دیگری نمی تواند انجام دهد.
وی با انتقاد از طرح ممنوعیت تردد شبانه افزود: اکنون تمامی ممنوعیت های رانندگی و بازگشایی لغو شده و تنها تردد در شب باقی مانده است که کمکی به مشکل تاج نمی کند و فقط از مردم پول دریافت می کند.
وی افزود که جریمه پاسگاه های پلیس یا سربازان منجر به هرج و مرج می شود. اگر پلیس پول ندارد چرا می خواهید بر برخی افراد مسلط شوید؟ در حالی که همه شهرها و جاده ها دوربین دارند.
بر اساس ماده واحده این لایحه، تبصرههای «1» و «2» ماده «2» قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب 8 اسفند 1389 با اصلاحات و الحاقات زیر به شرح زیر است: “3” تغییرات در یادداشت 2.
وی با بیان اینکه نیروی انتظامی از کمبود نیرو رنج می برد، افزود: اگر اجازه ندهیم پلیس دچار اختلال می شود و بهتر است به این نیرو 4 سال فرصت دهیم تا نیروی کار خود را توسعه دهد و در آینده کار کند.
محمدحسین فرهنگی در موافقت با این لایحه و در پاسخ به سخنان نوروزی گفت: در کشورهایی که جمعیت کمتری دارند نیازی به نیروی انسانی ندارند و از نظارت خوب خود در حوزه ترافیکی استفاده می کنند.
حجت الاسلام و المسلمین حسن نوروزی نماینده مردم رباط کریم در مخالفت با این لایحه گفت: این لایحه تمدید مهلت های تعیین شده برای تخلفات رانندگی است که به پلیس امکان استفاده از کادر و پرسنل را می دهد. تا پایان سال 1404. «این قانون مربوط به 10 سال پیش است و در این 10 سال پلیس نتوانسته است استخدام درستی انجام دهد و مطمئناً در 4 سال آینده نیز نخواهد توانست.
وی افزود: مجازات برای پیشگیری از وقوع جرم اعمال می شود اما نباید در مورد سرمایه اجتماعی کشور به گونه ای اظهار نظر کنیم که به آن سرمایه لطمه بزنیم.
نماینده مردم تبریز افزود: بر اساس این لایحه پلیس می تواند از افسران آموزش دیده به درستی استفاده کند. البته زمانی که دوربین ها در جای خود هستند، پلیس باید از گرفتن آنها خودداری کند. اما ما نباید در استفاده از نیروهای آموزش دیده دریغ کنیم.
وی افزود: نیروی انتظامی برای مشکلات ترافیکی کفایت نمی کند و بهتر است نمایندگان با این لایحه برای بهبود شرایط این نیرو موافقت کنند.
این نماینده ادامه داد: اگر پلیس می خواهد نظم را برقرار کند، بهتر است با دزدی و سرقت مبارزه کند و برای حفظ امنیت هزینه کند. از طرفی شنیده ام که درصدی از این جریمه ها برای افرادی است که این قبض ها را صادر می کنند که این یک عمل ضد مردمی است.
«محمد تقی نقدلی» نماینده مردم خمین با تصویب این لایحه گفت: این قانون 10 سال است که در کشور اجرا می شود و در متن قانون سه شرط برای افسران وظیفه تعیین کرده است. و اینطور نیست که هر عزیزی جریمه شود.»
«سید جلیل میرمحمدی میبدی» با تصویب این لایحه گفت: این قانون دائمی نخواهد بود و فقط می گوید نیروی انتطامی باید 4 سال دوره داشته باشد. قانون همچنین شرایط افسران و پرسنل را مشخص کرده است.
نماینده مردم علی آباد کتول ادامه داد: بهتر است پلیس راهنمایی و رانندگی الگوی کشورهای فعال در این زمینه را دریافت کند تا آمار تلفات جاده ای در کشور کاهش یابد.
مقرر میدارد: وزیر کشور و فرمانده نیروی انتظامی با رعایت مقررات فرماندهی کل نیروهای مسلح، در مهلت مقرر، موظف به رفع ضرورت مذکور در این تبصره هستند. اقدامات انجام شده در این خصوص را به دستورالعمل حاضر مجلس شورای اسلامی گزارش نماید.
نماینده مردم رباط کریم گفت: چرا می خواهید سرباز یا نیروی انتظامی جیب مردم را خالی کند در حالی که در این موضوع تخصص ندارد؟ از طرفی چرا به افسر وظیفه، پلیس اجازه می دهید مردم را برای تردد شبانه و … جریمه کنند.
«محمد حسن آصفری» در مخالفت با این لایحه گفت: این جریمه ای برای نظم و سلامت جامعه است که اگر با دقت توسط مردم انجام شود به نفع مردم است. اما اگر توسط افراد غیر متخصص انجام شود باعث نارضایتی مردم می شود.