تبصره 6- هیأت نظارت مرکزی در مورد تأیید یا رد صلاحیت داوطلبان و تأیید یا ابطال انتخابات به موجب این قانون رأی قطعی و قطعی صادر کرده است و این رأی قابل اعتراض و تجدیدنظر در مراجع قضایی و شبه قضایی نیست. . رأی مراجع ذیصلاح به انتخابات ششمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا باطل است.
در مقدمه این طرح آمده است: در تمامی انتخابات اجرا و نظارت دو موضوع مجزا است که توسط هیات های مدیریت و هیات های نظارت نظارت می شود. در انتخابات خبرگان عبری، رئیس جمهور و همچنین مجلس شورای اسلامی، شورای نگهبان به عنوان نهاد نظارتی عمل می کند و نظر این شورا در مورد کنترل و تصویب اختیارات فصل الخطاب است. نهایی محسوب می شود.
به گزارش خبرنگار سیاسی ای بی اس نیوز، در جلسه علنی روز یکشنبه مجلس شورای اسلامی، بررسی درخواست دو فوریت الحاق یک تبصره به ماده (63) قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی و انتخابات مجلس شورای اسلامی. در دستور کار شهرداران قرار گرفت: 41 رای مخالف و 9 رای ممتنع از مجموع 229 نماینده حاضر طرح یک فوریت را پذیرفتند.
همچنین مطابق ماده 63 قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران، رسیدگی نهایی به شکایات، پروندهها و اسناد انتخاباتی به عهده کمیسیون مرکزی انتخابات است. نظارت بر. بنابراین شورای مرکزی مرجع نهایی رسیدگی به صلاحیت ها و همچنین ابطال یا تأیید صحت انتخابات تلقی می شود و نظر این شورا قطعی و لازم الاجرا است که در مواد مختلف قانون به آن تصریح شده است. درباره تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی و انتخاب شهرداران.
در ادامه معرفی این طرح تاکید شده است: برای قانونی شدن و جلوگیری از اخلال و هرج و مرج در امور انتخابات و ایجاد هزینه های جدید، نظارت را بر شورای مرکزی متمرکز کرده است.
در متن ماده واحده این طرح، بند دو فوریتی آن به تصویب نمایندگان رسید، به شرح ذیل الحاق می شود:
بر اساس این طرح، سایر نهادهای قضایی و شبه قضایی مانند دیوان عدالت اداری در جریان یا پس از انتخابات، فلسفه وجودی شورای مرکزی نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی را زیر سوال بردند که این امر موجب تضعیف جایگاه شورای اسلامی شد. مجمع شورا و سایر نهادهای نظارتی در امور انتخابات و نیز مخدوش کردن مشارکت مردم در انتخابات.