ادامه بده…
سید رضا محتشمی پور در جلسه صبح امروز (یکشنبه) خود در وزارت امنیت در پاسخ به سوال ای بی اس نیوز، اظهار کرد: علیرغم ممنوعیت خام فروشی مواد معدنی، برخی از فعالان معدنی با اشاره به صادرات مواد معدنی آمارهای حوزه معدن نشان می دهد که کل صادرات مواد معدنی کشور در بالاترین برآوردها به 2 درصد کل تولیدات معدنی نمی رسد. همچنین آمارها حاکی از آن است که در سال گذشته 617 میلیون تن مواد معدنی تولید کردیم و بیشترین میزان صادرات ادعایی 10 میلیون تن بوده است. در بخش معدن به این معنا که برخی ادعا می کنند ما خام فروشی نمی کنیم و سهم صادرات معدنی در عملکرد بخش معدن بسیار پایین است.
معاون وزیر معادن و فرآوری مواد، صمت ادامه داد: عمده مواد معدنی که صادر می شود، موادی هستند که برای فرآوری در داخل کشور نیازی ندارند. مانند سنگ آهن کم هماتیت. از نظر وزنی، هماتیت کم عیار یکی از بزرگترین صادرات مواد معدنی کشور است که حدود 1.5 میلیون تن را به خود اختصاص داده است. این 1.5 میلیون تن موادی است که به این مقدار نیاز نیست. با توجه به اینکه اساساً معدن و حوزه معدن، حوزه تأمین مواد اولیه و مواد اولیه صنعت یا کارخانه است؛ بنابراین باید توجه داشت که این ماده اولیه از کجا تامین می شود؟ الزاماً مشتری مواد اولیه معدنی در شهری نیست که ماده اولیه در آن تهیه و تولید می شود. اما برخی از مسئولان می گویند در شهر ما مواد اولیه خام فروشی می شود، زیرا مواد معدنی از شهری به شهر دیگر و حتی دو استان همجوار به عنوان مواد اولیه محسوب می شود. به عنوان مثال یکی از موضوعات مطرح شده این است که معدن یک کارخانه سیمان از نظر خرابی کشور در یک کشور همسایه قرار دارد. حمل و نقل مقدار سیمان از این استان به کارخانه به عنوان خام فروشی محسوب می شود و گفته می شود که خاک رس و آهک ما به عنوان مواد خام به فروش می رسد. بنابراین در داخل کشور مواد اولیه نداریم.
محتشمی پور در پاسخ به سوال دیگر ای بی اس نیوز مبنی بر آسیب زیست محیطی معادن خاص در استان های خاص و اقدام وزارت حراست در این زمینه گفت: ممکن است در مناطق خاصی از کشور تخلفاتی از لحاظ زیست محیطی صورت گیرد. قانون راه حل را مشخص کرده و شورای معادن استان موظف به پیگیری شکایت در این زمینه است. مواردی که مشکل ایجاد می کند قطعا رسیدگی می شود و حتی اگر معادن مشکل را برطرف نکنند باعث تعطیلی معدن می شود. قانون مسائل حقوقی را به وضوح در این زمینه مطرح کرده است و این برای من نیز مهم است و با سازمان محیط زیست از این موضوع حمایت خواهیم کرد.
معاون امور مواد معدنی وزارت معادن گفت: علاوه بر این ما کشوری هستیم که منابع انرژی داریم و صنایع تبدیلی مواد معدنی صنایع فوق العاده انرژی بر هستند. فرآوری یک ماده معدنی از یک کشور با منابع انرژی به کشور دیگر منطقی اقتصادی ندارد. علاوه بر این، تنوع صنعتی زیادی در کشور داریم و به همین دلیل تقاضا برای مواد اولیه در کشور ما بسیار زیاد است. بنابراین بازار خوبی در داخل وجود دارد و نیازی به خام فروشی نداریم.
معاون امور معادن و تحول مواد وزارت صنعت، معدن و تجارت (صامت) ضمن تاکید بر عدم وجود منطق اقتصادی برای صادرات مواد معدنی خام و همچنین صنایع تبدیلی انرژی بر و گرانی مانداری نملیم از فرآوری در سایر کشورها به صراحت می توان گفت که خام فروشی مواد اولیه با توجه به تنوع صنعتی زیاد کشور، تقاضا برای مواد اولیه در داخل خانه افزایش یافته است.