آنا گزارش می دهد
قراردادهای ورزشی با ویژگی هایی که دارند ویژگی خاصی دارند.
به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری علم و فناوری آنا داود حسنلو، کارشناس ارشد حقوق جزا و جرم شناسی؛ اساسی ترین رکن ورزش حرفه ای، قرارداد ورزشی است و در تعریف آن باید گفت: قراردادی است که موضوع آن به طور مستقیم یا غیرمستقیم با امور ورزشی مرتبط است، خواه موضوع قرارداد مستقیماً انجام یک فعالیت ورزشی باشد. یا یکی از موارد ضروری انجام فعالیت های ورزشی است، اجتناب ناپذیر است.
یک قرارداد ورزشی در بند D کنوانسیون بینالمللی علیه آپارتاید در ورزش مصوب 11/10/1985 همچنین شامل هر قراردادی است که به منظور سازماندهی، ترویج و اجرای هر فعالیت ورزشی یا حقوق مرتبط با آن، از جمله ارائه خدمات. ویژگی های این قراردادها عبارتند از:
– نیاز به قرارداد ورزشی
به نظر می رسد قرارداد ورزشی قراردادی به دلایل زیر ضروری است:
*یکی از اهداف ورزشکاران از عقد قرارداد ایجاد امنیت شغلی و بهره مندی از حقوق و مزایای ناشی از قرارداد است. اما اعتقاد به مجاز بودن قرارداد ورزشی، امنیت شغلی آنها را با مشکل مواجه می کند.
* از اساسنامه و مقررات فدراسیون های ورزشی و همچنین مفاد قراردادهای ارائه شده توسط فدراسیون ها می توان به لزوم عقد استناد کرد. به عنوان مثال: ماده 24 آئین نامه نقل و انتقالات سازمان لیگ فوتبال تصریح می کند: «در طول فصل نمی توان قرارداد را یک طرفه فسخ کرد. اما می توان اعتراض کرد که موارد دیگری در اساسنامه وجود دارد که این قرارداد را زیر سوال می برد.
از جمله این موارد می توان به بند 4 ماده 40 آیین نامه نقل و انتقالات سازمان لیگ برتر فوتبال اشاره کرد که در آن آمده است: «در صورت انحلال یا ورشکستگی باشگاه به هر دلیلی، بازیکنان آن آزاد محسوب می شوند و بازیکنان آزاد شده از اول می توانند منتقل شوند. انتقال. طبق مقررات با باشگاه جدید قرارداد ببندید و مجوز بازی بگیرید.
با این توضیح که در عقود مجاز، عقد با فوت یکی از طرفین عقد منحل می شود. در این مطلب همانطور که می بینیم، قرارداد این بازیکن با انحلال باشگاه؛ منحل خواهد شد؛ بنابراین باید گفت که قرارداد ورزشی نیز قراردادی مجاز است که با فوت یا انحلال یکی از طرفین منحل می شود. اما این مشکل به راحتی قابل حل است. زیرا فسخ قرارداد در موارد فوق به دلیل قانونی بودن آن نیست; دلیل انحلال بیشتر وجود شخصیت باشگاه است و از آنجایی که قرارداد با بند مدیریت باشگاه منعقد شده است، انحلال باشگاه منجر به انحلال قرارداد می شود.
در برخی قراردادهای ورزشی ارائه شده از سوی فدراسیون به صراحت به لزوم عقد قرارداد ورزشی اشاره شده است. به عنوان مثال: ماده 1 قرارداد باشگاه ها و بازیکنان زیر 18 سال فدراسیون فوتبال مقرر می دارد: «این باشگاه بر اساس مواد 10 و 219 قانون مدنی، اساسنامه و مقررات فدراسیون فوتبال است. وزارت ورزش و جوانان و آئین نامه داخلی باشگاه و … ممهور به مهر باشگاه بود.
*عدم قرارداد جمعی ورزشی
برای اینکه قرارداد ورزشی یک قرارداد جمعی تلقی شود، تشکیل اتحادیه ها و باشگاه های ورزشی ضروری است و نمایندگان هر یک باید با یکدیگر مذاکره و سند توافقنامه را تنظیم کنند. متاسفانه ورزش حرفه ای ایران هنوز چنین روندی را طی نکرده است و تنها در عرصه فوتبال است که شاهد تشکیل چنین اتحادیه هایی هر چند ناقص هستیم. این موضوع تأثیر بسزایی در تنظیم قراردادهای مشترک ورزشی در ایران داشته است. به این ترتیب فدراسیون ها بدون در نظر گرفتن نظرات و پیشنهادات ورزشکاران و باشگاه ها و در برخی موارد بدون در نظر گرفتن منافع باشگاه ها در تنظیم این قراردادها دخالت می کنند که باید توسط ورزشکاران و باشگاه ها تنظیم شود. ورزشکاران یا باشگاه ها
بدون شک چنین روندی برای انعقاد قرارداد ورزشی در ورزش حرفه ای در ایران با آنچه در مورد قراردادهای دسته جمعی گفته شد تفاوت های اساسی دارد و تا زمانی که اتحادیه باشگاه ها و ورزشکاران فعال نشود، نمی توان قرارداد ورزشی ایران را یک قرارداد جمعی دانست. .
* اضافه شدن قرارداد ورزشی
به طور معمول، قرارداد بین باشگاه ها و ورزشکاران در ایران متنی از پیش تعیین شده است که توسط فدراسیون های ورزشی تهیه و تنظیم می شود و در اختیار باشگاه ها قرار می گیرد. باشگاه ها نیز هنگام عقد قرارداد آن را به ورزشکاران ارائه می دهند. در واقع قراردادهای ورزشی رایج در ایران قراردادهای اضافی (استاندارد) محسوب می شوند. زیرا اولاً مانند قراردادهای تکمیلی، متونی هستند که از قبل به توافق رسیده اند و به طرف مقابل ارائه می شوند و شامل سؤالاتی از قبیل حقوق و تکالیف، حقوق، مدت و … می شوند. هستند. دوم اینکه طرفین قرارداد ورزشی نمی توانند شرایط و محتوای قرارداد را تغییر دهند.
* رسمی بودن قرارداد ورزشی
طبق آیین نامه فدراسیون ها، قرارداد ورزشی یک قرارداد تشریفاتی است; زیرا طبق ماده 2 آیین نامه نقل و انتقالات فوتبال مصوب 1390 «باشگاه و بازیکن موظفند بر اساس فرمی که فدراسیون تنظیم می کند، قرارداد خود را تنظیم و مبادله کنند» و طبق تبصره 2 همین ماده « قرارداد در چهار نسخه تنظیم شده است.» که پس از مهر و امضاء در دفتر اسناد رسمی و همچنین در دفتر شورای فوتبال شهرداری باید ظرف مدت 72 ساعت در شورای فوتبال استان برای مسابقات استانی ثبت و رونوشت آن به فدراسیون فوتبال و در مورد بازیکنان ارسال شود. که در مسابقات کشوری شرکت می کنند حداکثر ظرف مدت 72 ساعت جهت ثبت نام به دفتر کمیسیون مسابقات فدراسیون مراجعه نمایند.
تبصره مذکور ادامه دارد و در اعلامیه ضمانت تخلف از ترتیبات و تشریفات آمده است: «در صورت عدم ثبت قراردادهای این آیین نامه در شورای فوتبال شهرستان و استان مربوطه و فدراسیون فوتبال و در مورد باشگاه های استانی. که نسخه ای از آن به فدراسیون فوتبال ارسال نمی شود. ، باطل است و حضور بازیکن در مسابقات مربوطه غیرقانونی تلقی می شود. در نتیجه قرارداد ورزشی یک قرارداد تشریفاتی است.