شفیعی با تاکید بر اینکه آثار مستند با روایت های دست اول اعتبار پیدا می کند، گفت: معمولا در مستندهای تاریخی، مورخان و سیاستمداران مسائل را نقد می کنند، اما در این مستند به سراغ کسانی رفتیم که از سیاستمداران آن دوره بودند و درباره همین موضوع صحبت کردند. زمان. در اواخر دوره پهلوی به دلیل ضعف دولت مرکزی و شخص محمدرضا پهلوی که احساس میکرد نمیتواند در مقابل خواستههای غرب و برخی از رهبران منطقه مقاومت کند، جدایی بحرین را پذیرفت. ایران. بنابراین به شبیه سازی روی آورد و سعی کرد مواضع جدایی بحرین از ایران را از نظر رسانه ای و مطبوعاتی توجیه کند و در نهایت منجر به جدایی بحرین از ایران شد.
چرا آیت الله هاشمی رفسنجانی مصاحبه نکرد؟
وی در ادامه با بیان اینکه مخاطب اصلی مستند «داستان یک جدایی» افرادی هستند که در عرصه تاریخی و سیاسی فعالیت می کنند، گفت: پخش رسمی و عمومی این مستند را نقطه عطفی برای این مستند می دانم. برگزاری نشستهای تخصصی و تحلیلهای مختلف کارشناسی، زیرا به روایت دقیقتر این برهه حساس تاریخی کشور کمک میکند.
این مستندساز مصائب این دوران را برجسته کرد و خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط روحی و روانی موجود می توان از داشته های خود و عنصر اصلی امنیت که زیرساخت و زیربنای همه پیشرفت ها، توسعه و شکوفایی است غافل شد. این سؤال میتواند دشمنان ما را نسبت به ادعاهای تاریخی که نسبت به بخشهایی از کشورمان داشتند و دارند، دوباره به طمع انداخته و آن را مطرح کند. اخبار غرب، شمال غرب و جنوب شرق کشور و ادعای تجزیه طلبی قطعا ما را نگران می کند. تاریخ نشان داده است که هرگاه تمرکز قدرت و حاکمیت در داخل ضعیف باشد و کشور مورد طمع قرار گیرد، بخشی از کشور جدا می شود. در اواخر دوره پهلوی، چون دولت بر مسائل داخلی تمرکز نداشت، نتوانست افکار عمومی را برای ایستادگی در برابر دشمنان کشور و جلوگیری از جدایی بحرین از کشور بسیج کند.
وی همچنین یادآور شد: تلاش شده تا تمامی وقایع مهم این دوره تاریخی ذکر شود و از این حیث این مستند روایتی متفاوت دارد و می تواند منبعی موثق برای علاقه مندان به این حوزه محسوب شود.
این مستندساز در این زمینه افزود: بر اساس اطلاعات و مستندات به دست آمده تصمیم بر این شد که مستندی مفصل و کامل در این زمینه تهیه شود و همین مشکلات باعث شد تا با جزئیات بیشتری به این موضوع بپردازیم و برای بررسی بیشتر به سراغ این موضوع رفتیم. به آرشیو و مصاحبه هایی که برای اولین بار از آنها رونمایی شد. سوابقی که نشان می داد چه عواملی، سوابق، ترفندها و حضور در مجامع بین المللی، بحرین را به سمت اعلام استقلال از ایران سوق داده است.
شفیعی همچنین گفت: مستند در شرایط خاصی منتشر می شود و شاید توجه رسانه ها و کسانی که در مطبوعات و حتی مسائل سیاسی مشغول هستند به چیزهای دیگری معطوف شود، به همین دلیل در وهله اول به فکر پخش این بودم. مستند در آن زمان غیر منطقی بود. نتیجه برنامه ریزی سازمان صدا و سیما و سازمان اوق این است که شرایط برای پخش این مستند فراهم است و این تصمیم را به فال نیک می گیرم.
وی خاطرنشان کرد: برخی از آنها در داخل ایران و برخی در خارج از کشور زندگی می کردند و در همان مرحله ای بودیم که موضوع جدایی از بحرین برای ما جالب تر شد. مخصوصاً وقتی سراغ افرادی مثل اردشیر زاهدی، داماد شاه که آن زمان وزیر امور خارجه بود، رفتیم. او به عنوان فردی که همزمان مخالف جدایی بحرین از ایران بود، اطلاعات خوبی در این زمینه به ما داد.
وی یادآور شد: به دست آوردن آرشیوهای داخلی کار آسانی نبود زیرا پراکنده بود و باید به مرکز اسناد وزارت امور خارجه، کتابخانه ملی و حتی آرشیو خصوصی مراجعه کرد. ما یک سری آرشیو شخصی پیدا کردیم که غیرقابل ردیابی به نظر می رسید. مثلاً کتابی درباره مرزهای جغرافیایی ایران در دست یکی از اساتید جغرافیای ایران بود که در کتابخانه هایی مانند کتابخانه دانشگاه تهران و کتابخانه ملی یافت نمی شد.
از دیگر عوامل تولید مستند «داستان یک جدایی» می توان به موارد زیر اشاره کرد:
تقویت توجه به حفظ تمامیت ارضی
به گفته این مستندساز، مستند «داستان یک جدایی» از اواسط قرن هجدهم آغاز می شود که آغاز قدرت انگلیس در منطقه و شرق هند است و تا بحث رفراندوم و اعلام جدایی ادامه دارد. و استقلال بحرین.
زمانی که محمدرضا پهلوی جدایی بحرین از ایران را پذیرفت
احمد شفیعی کارگردان و تهیه کننده «ماجرای یک جدایی» در گفت وگو با ای بی اس نیوز، درباره چگونگی شروع ساخت این مستند توضیح داد: سال 1392 بود که با حسین افشار و محمد شکیبانیا تصمیم گرفتیم مستندی پژوهشی در این زمینه بسازیم. سه جزیره و حاکمیت ایران. بیایید این جزایر را بسازیم. تحقیقات را در کتابخانه شروع کردیم، سپس با دوربین به سراغ کارشناسان، محققان برجسته در این زمینه و کسانی که اطلاعات دست اولی در این زمینه داشتند و در حال مذاکره بودند، رفتیم. فارس و جدایی از بحرین نقش داشت.
مصطفی شوقی و ابوذر کریمی (نویسندگان)، محمد ثقفی (تدوینگر)، هادی بهروز (عکاس) و محمد شکیبانیا (مصاحبه بیرونی).
مستند «داستان یک جدایی» به کارگردانی و تهیه کنندگی احمد شفیعی یکشنبه 15 آبان ماه ساعت 23 از شبکه یک سیما پخش شد. این مستند در قالب تحقیق و مصاحبه با شاهدان و مسئولان، ماجرای جدایی بحرین از ایران در دوران پهلوی را روایت می کند. «داستان یک جدایی» محصول سازمان هنری رسانه اوج است که در خانه مستند انقلاب اسلامی تولید شده است.
احمد شفیعی کارگردان مستند «داستان یک جدایی» می گوید پخش مستند او در این شرایط کنونی کشور می تواند مفید و موثر باشد. این مستندساز می گوید: وقتی صداوسیما در آن زمان تصمیم به پخش این اثر گرفت، ابتدا فکر کردم غیرمنطقی است اما آن را به فال نیک گرفتم. زیرا می تواند انگیزه ای برای توجه به حفظ تمامیت ارضی باشد.
شفیعی تاکید کرد: کشف فایل های صوتی آنتونی پارسونز نماینده انگلیس در ایران از دیگر اتفاقات جالبی بود که در این مسیر موفق به دستیابی به آن شدیم. او اولین کسی بود که به سخنان شاه در هندوستان و نگاه دولت ایران به بحرین واکنش نشان داد و برای ما جالب بود که خودشان هم انتظار نداشتند شاه موضوع جدایی بحرین و همه پرسی را بپذیرد. با توجه به این همه تلاش، به نظر من کیفیت و دقت روایت در این مستند برای بسیاری از کارشناسان برجسته است.
به گزارش ای بی اس نیوز، «امام ما»، «خط قرمز» و «نادرشو» از جمله مستندهایی به کارگردانی احمد شفیعی هستند.
کارگردان مستند «داستان یک جدایی» درباره مدت زمان تولید این اثر نیز توضیح داد: دسترسی به آرشیو و جمع آوری آنها از یک سو و تلاش برای دستیابی به داستانی منسجم با کمترین ایراد ممکن به منظور بتواند یک داستان تاریخی جالب تعریف کند. از طرفی یکی از مهم ترین دلایلی بود که زمان زیادی برای ساخت این مستند صرف شد. برای اینکه این مستند برای مخاطبی فراتر از پژوهشگران و مورخان جذاب باشد، با کمک نویسندگان و پژوهشگران سعی کردیم روایتی روان و داستانی جدید انتخاب کنیم. از طرفی اخذ مدارک کار بسیار سختی بود و باید به اسناد بریتانیا و آرشیو مرکزی آن می رفتیم و چون اولین بار بود مراحل سختی را طی می کردیم.
شفیعی گفت: از جمله کسانی که نتوانستیم با آنها صحبت کنیم مرحوم آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی است. ایشان کاملاً به موضوع احترام می گذاشتند، اما به هر حال موضوع حساسی بود و جنبه های قانونی و تاریخی زیادی داشت، بنابراین هر چقدر اصرار کردیم به آنها حق دادیم که با آن موافقت نکنند.
انتهای پیام
احمد شفیعی در پایان گفت: این حوادث تاریخی باید همیشه جلوی چشم ما باشد و از آن استفاده کنیم و اجازه ندهیم دشمن به خود اجازه دهد وحدت ملی و تمامیت ارضی ما را برهم بزند و بخشی از میهن و ایران یکپارچه را جدا کند. . از این نظر فکر می کنم پخش این مستند و بررسی این تجربه می تواند برای عموم مردم ارزشمند، مفید و البته موثر باشد.
وی با بیان اینکه کسانی بودند که نمی خواستند صحبت کنند، توضیح داد: ما لیست بلندبالایی از کسانی داریم که نتوانستیم با آنها صحبت کنیم. مسئله خلیج فارس و جزایر سه گانه پس از انقلاب اسلامی و در زمان جنگ نیز ادامه یافت، اما بسیاری حاضر به صحبت در این باره نشدند. با این وجود، با صرف زمان و پیگیری فراوان توانستیم نظر تعداد زیادی از مردم را داشته باشیم، اما کسانی که بعد از انقلاب در وزارت امور خارجه فعالیت کردند یا کسانی که مسئولیت نظامی داشتند، این کار را نکردند. می خواهم صحبت کنم . دلیل آن به حساسیت موضوع مربوط می شود. کسانی که دیگر مسئولیتی نداشتند یا در خارج از ایران زندگی می کردند، راحت تر به همکاری در تبلیغ این مستند رضایت دادند.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز