به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، بررسی سامانه تخصیص پولی کشور نشان می دهد که از ابتدای هر سال سهمیه معینی ارز برای دوره سالانه در بخش های مختلف بازرگانی، صنعتی و کشاورزی لحاظ می شود. کالاها چه عدم نظارت و محدودیت اعم از سقف و سابقه در کالاهایی که از طریق تشریفات واردات در مقابل صادرات آنها ترخیص می شود که منجر به تشدید اختلاف در زمینه واردات شده است.
شایان ذکر است حدود دو سال است که گوشی های بالای 600 دلار (آیفون 13) منحصراً از رویه واردات در مقابل صادرات آنها وارد کشور می شود. طبق روال واردات از محل صادرات خود، شرکت صادرکننده می تواند کالاهای مختلف را از محل صادرات وارد کند.
لازم به ذکر است در رویه واردات در مقابل صادرات نیازی به انتظار در صف تخصیص ارز با فاصله زمانی 45 روز تا 3 ماه نیست. در واقع برای واردات گوشی های تلفن همراه معمولی که 80 درصد از مقدار بازار و مصرف عمومی را شامل می شود، ارزهای خارجی از طریق سامانه و در مدت حداقل 2 ماه ارائه می شود.
به گزارش ای بی اس نیوز، تلفن های همراه بیش از 600 دلار با احتساب آیفون 13 تنها از محل واردات در مقابل صادرات وارد کشور می شوند که کمترین زمان در صف تخصیص ارز را دارند. این عدم کنترل سیستماتیک در حوزه تخصیص ارز در رویه واردات در مقابل صادرات، منجر به افزایش واردات کالاهای گران قیمت در حوزه تلفن همراه شده است.
واردات گوشی های لوکس از جمله آیفون 13 در عین ممنوعیت واردات مدل های آیفون 14 و 15 در حالی صورت گرفت که به گفته سازمان توسعه تجارت، موضوع واردات ریپ و رفرش آیفون قابل چشم پوشی نیست.
بر این اساس، با تداوم تخصیص بی رویه ارز حاصل از صادرات برای واردات اقلامی مانند آیفون رفرش و ریپک، واردات اقلام مصرفی معمولی با چالش افزایش قیمت های غیرقابل توجیه مواجه شده است. به عنوان مثال در روزهای اخیر قیمت یکی از پرطرفدارترین گوشی های موبایل از 14 میلیون تومان به حدود 17 میلیون تومان رسیده است که ادامه این وضعیت نظم بازار را زیر سوال خواهد برد.
در واقع با تداوم واردات غیرمنطقی آیفون رفرش و ریپ پک در سایه روال واردات در مقابل صادرات، سهمیه بندی ارزی سایر گروه های کالایی نیز بی نظم شده و اثر این معضل به بازار مصرف نیز منتقل شده است. .
شایان ذکر است بر اساس یک گزارش آماری از 18 میلیون و 300 هزار گوشی تلفن همراه وارد شده به کشور در یک سال، سهم مدل آیفون برند اپل 6 درصد بوده است. در دوره مورد بحث، یک میلیون و 30 هزار گوشی تلفن همراه به ارزش یک میلیون و 350 میلیون دلار وارد کشور شده است. در واقع در حالی که نیمی از ارز به واردات آیفون اختصاص داشت، تنها یک هشتم واردات به این برند اختصاص داشت که نشان از نرخ نامتعارف این مدل گوشی تلفن همراه دارد.
absnews