عبداللهی در خصوص عملکرد صندوق در حوزه نظارت و پاسخگویی گفت: سازوکارهای صندوق در حوزه نظارت و پاسخگویی نیز باید به روز شود و مسئولیت ها و نظارت بر فرآیندها و نیز سطح پاسخگویی به دولت و مردم باید مشخص شود».
وی با بیان اینکه با توجه به شرایط ملی، اقتصادی و منطقه ای و نیازهایمان باید به صندوق های جهانی نگاه کنیم، گفت: هدف اصلی صندوق ها سرمایه گذاری در خارج از مرزهای خود است.
وی با اشاره به سخنان دکتر غضنفری رئیس هیئت مدیره صندوق توسعه ملی مبنی بر تخصیص منابع این صندوق در سه بخش تثبیت 20 درصد، توسعه 30 درصد و 50 درصد حفاظت، گفت: از ذخایر ارزی استفاده می شود. در طلا و ارز سرمایه گذاری کنید و منابع صندوق توسعه ملی نباید مستقیماً به وام اختصاص یابد، بلکه سود حاصل از سرمایه گذاری دو صندوق نسل جدید و ذخایر ارزی باید به عنوان کمک به صندوق توسعه استفاده شود. عامل ممکن است این باشد که در آینده منابع مستقیم حاصل از فروش نفت و گاز به تاسیسات تخصیص داده نشود و سود آنها وارد این بخش شود.
وی با بیان اینکه به موضوع سرمایه گذاری به صورت تخصصی پرداخته نشده است، گفت: سرمایه گذاری موضوعی است که باید جدی گرفته شود و ساختار و تیم متفاوتی می طلبد و برای هر کدام از آنها در دنیا مدل و ساختار خاصی وجود دارد. توسط صندوق توسعه ملی یک به یک باید به تیم و افراد بیشتر از اهداف توجه شود.
absnews
عبداللهی با تشریح دو موضوع و رویکرد نقش صندوق در سهم اقتصادی کشور، افزود: ابتدا باید دید صندوق توسعه ملی یک نهاد دولتی مداخله گر در اقتصاد کلان کشور است یا نهاد اقتصاد مستقل که در تولید و تجارت نقش دارد. او برای اینکه بتواند رسالت خود را انجام دهد، باید «دست دوم سنگینی داشته باشد تا بتواند به هدف نهایی خود که حفظ ثروت ملی برای نسل آینده است، دست یابد».
به گفته یکی از اعضای سابق هیات مدیره سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، در قسمت مدیریت ریسک و بازده باید محورها توضیح داده شود و ساختار و فرآیند صندوق مشخص شود و همچنین راهبردهای مالی نیز مشخص شود. ابزارها و روش های مختلف سرمایه گذاری
مدیرعامل شرکت ایوان شیمی با اشاره به دیدار با ایران در سانتیاگو در سال 2008 خاطرنشان کرد: در این جلسه چهار اصل معروف به اصول سانتیاگو برای صندوق های ثروت ملی به تصویب صندوق بین المللی پول که همان توسعه ملی است، رسید. صندوق برای یک بار هم که شده خود را طبق قوانین صندوق بین المللی پول حسابرسی کرده است، زیرا این قوانین در طبقه بندی صندوق بین المللی پول لحاظ شده است.
وی سپس به بررسی صندوق نروژی با دارایی های نزدیک به 1.4 تریلیون دلار پرداخت و گفت: این صندوق یکی از بهترین صندوق های ثروت ملی در جهان است که 60 درصد از پرتفوی خود را به سهام سایر کشورها و 35 درصد از درآمد ثابت خود را اختصاص می دهد. پرتفوی اوراق قرضه و 5 درصد نیز در املاک سرمایه گذاری شده است.
به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز ، دومین نشست از سلسله نشست های علمی تخصصی صندوق توسعه ملی با همکاری دانشکده مدیریت شهید بهشتی با موضوع «تنوع منابع و اثربخشی هزینه کرد صندوق توسعه ملی» به صورت آنلاین برگزار شد. “
یکی از اعضای سابق هیئت مدیره سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران توضیح داد: در حال حاضر همه از میزان سهام خود در بحث سهام عدالت اطلاع دقیق دارند اما در صندوق ملی توسعه که برای نسل آینده است گزارشی وجود ندارد. بر دارایی های صندوق.» و قطعاً مشارکت مردم به نفع صندوق و آینده کشور خواهد بود.
یکی از اعضای سابق هیات مدیره سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران گفت: راهبرد جالب وزارت اقتصاد این است که نگاه بلندمدت شما مبنای استراتژی صندوق باشد و بعد از 2 یا 5 سال، وی دیگر مورد سوال قرار نگیرد .
وی در توضیح مطلب فوق گفت: مدیریت سرمایه گذاری صندوق نروژی به گونه ای است که هیچ تعهد کوتاه مدتی ندارد و صندوق در جاهایی که بازدهی قابل قبول و مورد انتظار دارد فرصت های سرمایه گذاری بلندمدت را انتخاب می کند و تمامی سرمایه گذاری ها خارج از کشور است. نروژی است و بیشتر کارها را از طریق شرکت ها و ابزارهای خارج از تیم خود انجام می دهد. اما از طریق تیم های خود نیز سرمایه گذاری می کند و مردم می توانند ثروت ملی خود را به صورت روزانه دنبال کنند.
به گفته وی، بی اطلاعی مردم از مانده دقیق دارایی های خود در صندوق یکی از دلایل ورود بی رویه دولت ها به صندوق و برداشت های بی رویه بوده است، در حالی که با ورود مردم، دولت ها از منابع استفاده می کنند. صندوق بسته تر خواهد شد و این به نفع بلندمدت کشور و فلسفه وجودی صندوق خواهد بود.
محمدرضا عبداللهی عضو سابق هیات مدیره سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در این نشست مجازی گفت: هدف اصلی از تاسیس صندوق توسعه ملی تبدیل درآمدهای نفت و گاز به ثروت پایدار است. که به نظر میرسد حلقه مفقوده سالها فقط به تجارت تجهیزات میپرداخت، بنابراین در انتخاب افراد و ضمانتنامهها دخالتی نداشت و متولی سیستم بانکی بود.
به گفته یکی از اعضای سابق هیئت مدیره سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، با توجه به فعالیت کوتاه مدت این صندوق؛ در این سال ها دخالت دولت در صندوق بیش از حد بود و در صورت بروز مشکل از منابع صندوق برداشت و کسری بودجه را خرج می کرد.
به گفته عبداللهی، در چارچوب قانونی ارتباط صندوق توسعه ملی با نهادها و سازمانهای دولتی، اهداف اختصاصی صندوق ثروت ملی، ارتباط صندوق با سیاستهای کلان اقتصادی، جایگاه صندوق در قوانین سازمان کشور، نحوه مالکیت دولت با صندوق، استقلال صندوق و نوع ساختار و نقش اهداف صندوق، وظایف و مسئولیت های صندوق و نحوه انتخاب هیئت مدیره و مدیریت. هیئت مدیره و هدایت اجرایی صندوق باید مورد توجه قرار گیرد و در صورت شفافیت و تبیین از طرف مدیریت به کلیه ذینفعان و هر یک از این زیربخش ها در ارزیابی صندوق و مسائل صندوق به صورت یکپارچه مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
وی با تاکید بر جلوگیری از اتلاف منابع مالی، به تشریح اصول سانتیاگو پرداخت و گفت: اصول سانتیاگو بر 4 چارچوب استوار است. اصول حاکمیت و ساختار شرکت قوانین مالی مربوط به منابع و مصارف، مدیریت سرمایه گذاری ها و ریسک ها و بازده ها و همچنین نظارت، شفافیت و پاسخگویی است.