لزوم تعیین تکلیف پروژه های بدون مجوز زیست محیطی در لایحه مالی 1401 – اخبار اقتصادی ایران – اخبار اقتصادی ای بی اس نیوز
با بررسی 411 پروژه از مجموعه طرح های تملک مندرج در لایحه اعتبار 1401 و فاقد مجوز سازمان حفاظت محیط زیست، مشخص شد که عمده این طرح ها در حوزه منابع آب و آب است. مدیریت و راهسازی این بلاتکلیفی پروژههای گذشته نتیجه نبود قانون جامع و قاطع ارزیابی زیستمحیطی، عدم توجه و همکاری مجریان، پیمانکاران و برنامهریزان پروژه در برنامهریزی و اجرا و نبود زیرساختها و بانکهای اطلاعاتی و همکاری با سازمان حفاظت محیط زیست تخصیص به موقع و شفاف این طرح ها عامل آسیب به محیط زیست و یا عدم استفاده به موقع برای کشور است. لازم به توضیح است پروژه های جدید پس از سال 1399 تنها در صورت دریافت تاییدیه از سازمان حفاظت محیط زیست تامین اعتبار خواهند شد. اما این 411 بقایای گذشته نیز باید تعیین شود. با عنایت به موارد فوق پیشنهادات زیر جهت بهبود وضعیت موجود ارائه می گردد:
- تشکیل کارگروهی بر اساس اصل (138) قانون اساسی به ریاست معاون اول رئیس جمهور و دبیر معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با حضور معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه. معاونت حقوقی رئیس جمهور، وزرای مسکن، راه و شهرسازی، صمت و اختیار تعیین تکلیف کلیه پروژه های مصوب بدون مجوز زیست محیطی (از مرحله امکان سنجی تا راه اندازی) و انتشار عمومی مصوبات کارگروه فوق و اطلاعیه نتایج کارگروه توسط رئیس جمهور برای اجرا.
- تعطیلی کارگاه، توقف اجرای طرح های بدون مجوز بر اساس نتیجه کارگروه پیشنهادی در بند 1 و عدم تخصیص هیچ گونه منابع اعتبارات عمومی به این طرح ها تا اخذ مجوز زیست محیطی و رعایت مقررات زیست محیطی.
- تقویت قدرت و نقش سازمان حفاظت محیط زیست در تصمیم گیری و برنامه ریزی.
- سازمان را ملزم به پذیرش مسئولیت های خود با رد یا تایید گزارش ارزیابی اثرات زیست محیطی پروژه ها در مهلت های قانونی بدون توجه به ملاحظات غیر کارشناسی و فشار سیاسی اعلام کنید.
- تدوین و تصویب قانون جامع ارزیابی اثرات زیست محیطی (شامل کلیه اسناد مربوط به نحوه گزارش، بررسی، الزام شفافیت، صدور یا عدم صدور مجوز، تعیین تکلیف موارد عدم صدور، جرم انگاری فعالیت بدون اخذ مجوزهای زیست محیطی و تعریف جرایم و حقوقی برخورد با متخلفان و کسانی که از قانون چشم پوشی می کنند)
- آسیب شناسی فرآیند ارزیابی، به روز رسانی و بهبود آن و همچنین تقویت شفافیت و ایجاد رویه واحد (با توجه به ماهیت اعتبارسنجی مطالعات ارزیابی و محدودیت زمانی مقرر در قانون، توسعه سیستم های آنلاین و تسریع روند گردش کار داخلی و خارجی ضروری تلقی می شود)
- از روش های جدید برای ارزیابی اثرات زیست محیطی و در نظر گرفتن اثرات تجمعی استفاده کنید.
بررسی عملکرد کارگروه ارزیابی اثرات زیستمحیطی (کمیته) که بهطور خاص طی سالها با تمرکز بر سازمان حفاظت محیطزیست پیگیری شده است، نشان میدهد که مطالعات ارزیابی پروژههای پیشنهادی گاه سالها و دههها به تأخیر افتاده است. اعطا نشده است. در نتیجه برخی از پروژه ها برای سال ها و دهه ها بدون تایید یا رد گزارش ارزیابی مراحل اجرایی خود را طی کردند و در نهایت به اجرا درآمدند. دلیل اتخاذ این سیاست ممکن است تحت تأثیر چهار موضوع بوده باشد. اولین وجود فشار سیاسی بر سازمان سنجش برای اعطای مجوز از طریق ذینفعان و دستگاه های اجرایی که ممکن است این سازمان به دلیل جایگاه خود در کابینه مجبور به رعایت ضمانت نامه ها شده باشد.
absnews
حمیدرضا تقوایی نجیب – پژوهشگر گروه محیط زیست مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی
توجه به بخش محیط زیست و ایجاد الزامات قانونی برای حفاظت از آن در راستای تلاش ها و برنامه های جهانی از اوایل دهه 1970 در ایران دنبال شده است. موضوع ارزیابی اثرات زیست محیطی پروژه ها بیش از 27 سال است که در قوانین بالادستی کشور و در هر دوره از برنامه توسعه با توجه به شرایط و سیاست های دولت های وقت، دستورات، رویه ها و روش های اجرایی کشور ذکر شده است. دستورالعمل ها توسعه داده شده است. عدم انسجام در برنامهریزی و وجود قانون جامع ارزیابی اثرات زیستمحیطی باعث شده است که این مقررات و رویههای مختلف در جایگاه تدوین و اجرا بهطور قابل اعتمادی اعمال شود.
دلیل چهارم در این راستا شاید بیشتر بر عدم پذیرش مسئولیت و پاسخگویی به فشارهای اجتماعی و پیامدهای قانونی رد یا تصویب پروژهها در کل سازمان که در عمل در خلا انتشار یا توقف پروژه باقی ماندهاند، تمرکز داشته باشد.
خبرگزاری ای بی اس نیوز – توسعه بی رویه و افزایش بار بر طبیعت آسیب های قابل توجه و گاه جبران ناپذیری را به ساختار طبیعی وارد می کند. در حال حاضر به دلیل عدم رعایت مقررات زیست محیطی در اجرای اقدامات و پروژه ها خسارت قابل توجهی وجود دارد. وقوع پدیده های متعدد گرد و غبار، آلودگی هوای کلان شهرها، خشکسالی تالاب ها، فرونشست زمین، انقراض گونه های با ارزش گیاهی و جانوری و اختلال در چرخه طبیعی، تنها تعدادی از آثار مخرب اعمال انسان بدون توجه به گستره و گستره آن است. انعطاف پذیری
دلیل سومین در پرونده های واصله کمبود مدرک وجود دارد که به دلیل عدم اجرای جدی و برخورد قانونی در کلیه قوانین مرتبط با موضوع ارزش گذاری، اهتمام جدی متولیان هر طرح برای انجام آن صورت نگرفته است. کاستی ها را برطرف کنید
دومین عدم وجود دستورالعمل های لازم برای هر نوع پروژه و نبود بانک اطلاعاتی کافی و عدم پاسخگویی به درخواست های سایر دستگاه ها باعث محرومیت کارگروه ارزیابی (کمیته) و سازمان حفاظت محیط زیست شده است.