این موضوع در گفتگو با آنا مطرح شد.
یک کارشناس مالی و بانکی گفت: بانک ها به ویژه بانک های خصوصی تمایل زیادی برای جذب افراد دانش بنیان دارند و می دانند که اگر این کار را نکنند از رقابت جهانی عقب می مانند، اما قانونگذار فعالیت آنها را محدود کرده است. .
محمد سخایی کارشناس امور مالی و بانکی و مدیر تحول دیجیتال یکی از بانک های کشور در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا گفت: گروه های مالی و سرمایه گذاری یکی از مهم ترین گروه ها هستند. بخش هایی در جهان که سرمایه گذاری انبوهی روی دانش دارند. حوزههای بانکی، بیمه، بورس و سرمایهگذاری از جمله بخشهایی هستند که بیشترین ظرفیت را برای جذب آنها در بحث دانش ایجاد کردهاند.
این کارشناس بازرگانی بانکی گفت: حوزه بانکی نسبت به برخی از بخش های اقتصادی از جمله صنایع از حجم و گستره بیشتری برخوردار است. بخش مالی مانند بازار فارکس بزرگترین بازار جهان است و از همه بخشهای دیگر مانند نفت، خودرو و سایر صنایع پیشی میگیرد.
نیاز حوزه های مالی به فناوری
وی تاکید کرد: بخش مالی به فناوری نیاز دارد، اما در بخشی مانند نفت نیازی به نوآوری ندارد، همانطور که بخش مالی به خلاقیت و فناوری نیاز دارد و اکنون سرمایه گذاری های بالایی در آن بخش انجام می شود.
حضور بزرگترین شرکت های جهان در بخش فناوری اطلاعات
وی افزود: امروزه بزرگترین شرکت های دنیا مانند اپل یا آمازون متعلق به حوزه فناوری اطلاعات هستند و حوزه بانکی در خط مقدم خلاقیت و فناوری قرار دارد.
پایگاه های دانش ایران در بخش مالی تحت فشار شدیدی قرار دارند
سخایی خاطرنشان کرد: متأسفانه در ایران دانش بنیان های بخش مالی تحت فشار زیادی است. به عنوان مثال در حوزه ارزهای رمزنگاری شده، بانک مرکزی باید قاعده و قانون خاصی را در این زمینه تعیین می کرد.
تصمیمات بانک مرکزی دست و پای پایگاه های دانش ارزهای دیجیتال را بسته است
وی ادامه داد: بسیاری از گروه های خلاق و جوان از دانشگاه های کشور در حوزه ارزهای رمزنگاری شده محصولاتی را در این زمینه تهیه کرده اند، اما ناگهان بانک مرکزی تصمیم گرفت با ایجاد ارزهای رمزنگاری شده دست و پای آنها را ببندد، بهانه ها و محدودیت هایی مانند برداشت ارز در حالی که ارز برداشت به دلیل ارز دیجیتال نیست.
ایجاد شعبه بانک کاملا دیجیتال با بخشنامه جدید بانکی لغو شده است
وی افزود: بخش پرداخت نیز با مشکل مواجه است و اخیراً دستورالعملی به بخش بانکی ابلاغ شده که دست و پای بانک ها را به طور جدی بسته است و امکان ایجاد شعبه کاملا دیجیتالی از بین رفته است.
استارت آپ های بیمه به دلیل ادامه کارگزاری ها قادر به فعالیت نیستند
سخایی تاکید کرد: دولت، قانون و شرایط سخت به گونه ای است که امکان جذب افراد دانش بنیان در حوزه مالی، بیمه و بورس از بین رفته است. در بخش بیمه، استارت آپ های این بخش به دلیل تداوم کارگزاری های سنتی که تاکنون بیمه نامه می فروختند، قادر به جذب و فعالیت نیستند.
وی افزود: نگرانی از اقدامات محدودکننده در حوزه سرمایه گذاری و بورس نیز وجود دارد و اتهام فروپاشی بازار به معاملات الگوریتمی وارد می شود. ریشه ریزش بازار سرمایه کنار گذاشته می شود و حوزه دانش بنیان که ربطی به ریزش بازار ندارد مطرح می شود. فرض کنید هوش مصنوعی تحلیل میکرد که بازار در حال فروپاشی است، در حالی که در واقعیت باعث فروپاشی بازار نشد.
دسترسی دشوار به داده ها و اطلاعات در حوزه بازار سرمایه
این کارشناس بانکی گفت: در بازار سرمایه اگر فردی بخواهد هوش مصنوعی را راه اندازی کند، دسترسی به داده ها و اطلاعات بسیار سخت است و با وجود اینکه بحث هایی در مورد مقررات گذاری در این بخش وجود دارد اما به جایی نرسید.
با محدودیت ها، شرکت های پرداخت و کمک پرداخت توجیه فعالیت خود را از دست داده اند
وی افزود: در صنعت پرداخت در مقطعی دستیاران پرداخت وارد عرصه شدند اما کنترل ها افزایش یافت و محدودیت ها به گونه ای شد که شرکت های کمکی پرداخت و پرداخت توجیه خود را از دست دادند.
انحصار شهرداری و امکان فعالیت دانش بنیان در زمینه پرداخت حمل و نقل شهری
این کارشناس مالی و بانکی بیان کرد: یکی از حوزه هایی که عموماً جذب و فعالیت شرکت های دانش بنیان را به خود جلب می کند، پرداخت های حمل و نقل شهری مانند کرایه اتوبوس، مترو یا قطار، تاکسی است که دانش بنیان می توانند از آن استفاده کنند. شرکت ها، اما انحصار شهرداری و دو استارت آپ که در این زمینه فعالیت می کردند و آنها هم شکست خوردند وجود دارد.
سخایی بیان کرد: بانک ها به ویژه بانک های خصوصی تمایل زیادی برای جذب دانش بنیان دارند و می دانند که اگر این کار را انجام ندهند از رقابت جهانی عقب می مانند، اما قانونگذار فعالیت آنها را محدود می کند در حالی که وجود ندارد. دیکته نانوشته و به بهانه خطاها و تخلفات، بانکداری اینترنتی راه را برای فعالیت آنها مسدود نکند، زیرا اگر اینطور بود بشریت هیچ پیشرفتی نمی کرد و بانکداری دیجیتال، رمزنگاری، ارز دیجیتال و … در سراسر جهان آموزش دیده اند و ما نمی توانیم به بهانه ترس یا بهانه جویی از مضرات این ابزار چشم بر مزایای آنها ببندیم.
وی افزود: بخش بانکی پس از ویروس کرونا تحت فشار زیادی قرار دارد و اساساً شعب فیزیکی بانکها دیگر توجیه اقتصادی ندارند و امکان خرید ملک، استخدام کارمند و … وجود ندارد و برخی از شعب بانکهای دولتی نیز وجود دارد. بسته شدن کاهش می یابد و به تدریج شعبه جدید به جای ایجاد بانک، شعب فیزیکی را می بندد، زیرا صرف هزینه است و منابع ورودی کفاف هزینه ها را نمی دهد، بنابراین بانک ها همواره در زمینه فناوری دیجیتال و نوآوری پیشرو بوده اند، زیرا آنها واقعا به آن نیاز دارد
سخایی تاکید کرد: به همین دلایل توسعه فیزیکی برای بانکها امکانپذیر نیست و در این زمینه توجه و سرمایهگذاری بیشتری برای جذب افراد دانشبنیان داشتهاند و همواره در این بخش پیشرو بودهاند.