09:27 – 01 اوت 1403
علیقلی ایمانی در گفتگو با خبرنگار گروه استان های ای بی اس نیوز ؛ اظهار کرد: بر اساس آخرین آمار از ابتدای فصل برداشت تاکنون 8 میلیون و 300 هزار تن گندم از کشاورزان خریداری شده است، یعنی یک میلیون و 100 افزایش. هزار تن نسبت به سال قبل
وی از پرداخت 52.6 هکل از مطالبات گندم کاران خبر داد و گفت: 90 هم باقی مانده از مطالبات کشاورزان است که امیدواریم در اسرع وقت پرداخت شود.
ایمانی، خوزستان، گلستان، فارس، کرمانشاه و خراسان رضوی را جزء 5 استان برتر خرید تضمینی گندم اعلام کرد و افزود: اکنون در مناطق معتدل و سردسیر همدان، کردستان، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل و خراسان شمالی قرار دارند. چهارمحال و بختیاری برداشت می شود و روزانه بین 130 تا 140 هزار تن گندم برداشت می شود که به آمار خرید می افزاید که پیش بینی می شود امسال به 11.5 میلیون تن برسد.
ضرورت تعیین قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی
مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران در خصوص آخرین تحولات در تعیین نرخ خرید تضمینی گندم افزود: در کمیته های کارشناسی که در پژوهشکده وابسته به وزارت جهاد تشکیل می شود، کارشناسانی از ادارات مختلف حضور دارند و در آن عضویت دارند. شورای قیمت گذاری که هر کدام بر اساس فاکتورهای خرید نظر کارشناسی می دهند که در نهایت طی صورتجلسه تعدادی به دبیرخانه شورا می رود و با تشکیل جلسه شورا به نظر می رسد که وظیفه گندم تعیین می شود. نرخ در اولویت است
به گفته وی، بر اساس قانون خرید تضمینی، قیمت محصولات مشمول قیمت گذاری باید تا پایان تیرماه تعیین می شد، اما متأسفانه با توجه به رخنه امنیتی، بحث مطالبات و تعیین قیمت طبق قانون تعیین شد. اما کمیته های کارشناسی کار خود را انجام دادند و شورا باید تشکیل جلسه دهد و بر اساس هزینه های تولید و تورم باید قیمت را اعلام کند.
ضریب قیمت جهانی محصولات کشاورزی باید از قانون خرید تضمینی حذف شود
وی میانگین قیمت هر تن گندم وارداتی در سال گذشته را 405 دلار عنوان کرد و افزود: با توجه به اینکه تمام هزینه های تولید به ارز آزاد بستگی دارد، بنابراین با محاسبه گندم وارداتی با نرخ ارز آزاد باید هزینه آن را پرداخت کنیم. گرانی است، اما این عامل اشتباه است و باید پیشنهاد داد که آن را از عوامل تعیین کننده قیمت خرید محصولات کشاورزی حذف کنیم، زیرا با توجه به اهمیت استراتژیک خودکفایی در محصولات، نباید با قیمت مواجه شویم. بازارهای بین المللی
مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران ادامه داد: قیمت خرید تضمینی محصولات مشمول قیمت گذاری باید بر اساس هزینه های تولید و تورم در کشور تعیین شود زیرا میزان حمایتی که کشاورزان از کشورهایی که از آنها دریافت می کنند را نمی دانیم. ما گندم وارد می کنیم در حالی که به دلیل تکنولوژی بالا هزینه تولید آن کمتر از کشور ما است. به عنوان مثال به دلیل اهمیت سیاست خودکفایی در گندم داخلی، نباید کاری به موضوع قیمت در بازارهای جهانی داشته باشیم، زیرا اگر قیمت گندم در بازارهای جهانی 5 هزار تومان شود، این امر باعث می شود. به این معنا نیست که ما گندم مورد نیاز خود را وارد خواهیم کرد.
وی بر لزوم اعلام به موقع قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی تاکید کرد و گفت: بر اساس هزینه های تولید و تورم، قیمت خرید تضمینی محصولات باید در موعد قانونی تعیین شود و اکنون کشاورزان مناطق سردسیر باید برای کاشت آماده شوند. بلافاصله پس از برداشت محصول، در غیر این صورت دوره رشد تضمینی نیست، بنابراین باید قیمت تعیین شود تا کشاورز بتواند برای سال زراعی آینده تصمیمات لازم را بگیرد.
مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران گفت: در حال بحث الگوی کشاورزی هستیم که کشاورز باید بر اساس الگوی کشاورزی تولید کند و متأسفانه به دلیل برخی بی توجهی ها به محصولات کشاورزی به نظر می رسد الگوی کشاورزی تحت تأثیر قرار گیرد. مثلاً وقتی نمیتوانیم جو را با قیمت مناسب از کشاورزان بخریم و بازار را طوری مدیریت کنیم که کشاورز مجبور شود محصول را زیر قیمت نهایی بفروشد، چگونه میتوان انتظار داشت که کشاورز برای سال زراعی جدید جو کشت کند. لذا امیدواریم مسئولین هر چه سریعتر جلسه شورا برگزار و نرخ آن را اعلام کنند تا کشاورز در سال زراعی جدید تصمیم به کاشت محصول بگیرد.
خبرنگار: آزاده محبی