جام جم نوشت: ماجرا اینجاست قیمت گوشت قرمز ایرانیان چندین برابر فقیرترین کشورهای جهان از جمله مغولستان، رواندا و تانزانیا هستند. برای درک بهتر این موضوع، باید شاخص قیمت جهانی گوشت را بررسی کنیم. ایران یکی از کشورهای با بالاترین شاخص قیمت گوشت در جهان است. این شاخص در ایران بیش از دو برابر کشورهای ذکر شده است. تاجران در مغولستان، رواندا و تانزانیا ارزان ترین قیمت گوشت را در بازار می خواهند. شاخص قیمت گوشت در این کشورها به ترتیب 45.7 واحد، 47 واحد و 47.9 واحد است. اما همین شاخص در ایران به بیش از 106 واحد می رسد. در نتیجه ایرانیها 2.3 برابر مغولها و 2.2 برابر روانداها و تانزانیاها برای خرید یک واحد گوشت هزینه میکنند. فقط 53 کشور بیشتر از ایرانی ها برای خرید گوشت هزینه می کنند، اما مردم 113 کشور بیشتر از ایرانی ها به گوشت دسترسی دارند.
افزایش قیمت از سال 92
بررسی سیر تحول قیمت گوسفند زنده نشان می دهد که این میزان افزایش قیمت از سال 2012 تاکنون بی سابقه بوده است. ده سال پیش میانگین قیمت دام به کیلویی 10 هزار تومان می رسید. در سال 1402 متوسط قیمت به 147000 تومان رسید اما در چهار ماه بیش از 1.2 برابر و در 10 سال بیش از 14 برابر افزایش یافت. افزایش قیمت دام بر قیمت گوشت تاثیر می گذارد. این در حالی است که قیمت آپارتمان گوسفندی که در سال 1392 25000 تومان بود امروز به طور میانگین به 440000 تومان رسیده است. به عبارتی بیش از 17.6 برابر افزایش یافت. قیمت گوسفندان ذبح شده به کیلویی 389 هزار تومان رسید. این در حالی است که میانگین قیمت آن در سال جاری حدود 305 هزار تومان و در سال 1392 قیمت دام برای کشتار به طور متوسط حدود 20 هزار تومان بوده است. علامت ضرب در 15 قیمت ها در 10 سال. در نتیجه، میانگین قیمت گاو زنده و ذبح شده طی 10 سال گذشته 14.5 برابر افزایش یافته است.
تفاوت قیمت در ایران و دنیا
از نقطه نظر برابری ریال با دلار در بازار غیررسمی، قیمت دام زنده در ایران به 3.8 دلار می رسد. متوسط قیمت گوشت هفت دلار است. در نتیجه قیمت گوشت و دام در ایران به دلایلی مانند خشکسالی و مشکل تامین غذا ذاتا تورمی است. نرخ افزایشی وجود ندارد. برای ارزیابی بهتر، سطح بالای قیمت ها در ایران، آن را با تعدادی از کشورها مقایسه کردیم. در حال حاضر قیمت دام زنده در آذربایجان 1 دلار و 71 سنت و قیمت گوشت 6.7 دلار است. در جمهوری چک، قیمت گوشت 6 دلار و قیمت حیوانات زنده 3.5 دلار است. در بلاروس، گاو زنده 3.5 دلار و گوشت 6.2 دلار است. در روسیه قیمت گاو و گوشت به ترتیب 5.2 و 6.1 دلار است. در چین، گاو زنده یک دلار و گوشت گوسفند هفت دلار قیمت دارد. در هند ارزش گوشت 2 دلار و گاو 0.6 دلار است.
انفعال وزارت جهاد کشاورزی
با مقایسه این ارقام با ایران می توان به این نتیجه رسید که قیمت گوشت و دام در ایران از سرانه سرانه بسیاری از کشورهای کم درآمد و متوسط در جهان بالاتر است. تفاوتی که روی جیب مصرف کننده تاثیر می گذارد. وزارت جهاد کشاورزی که مسئولیت تنظیم بازار را بر عهده دارد پاسخ روشنی به این وضعیت ندارد. این وزارتخانه در پاسخ به جام جم ابراز امیدواری کرد با واردات 200 تن گوشت از برزیل، ذبح دام در مرز پاکستان و انتقال آن به ایران، تقاضای بازار تعدیل شود و پس از عزاداری مجددا قیمت گوشت کاهش یابد. ایام محرم. این امر به این دلیل است که به گفته کسبه بازار گوشت در میدان بهمن تهران، قیمت گوسفند زنده در چهار تا پنج روز گذشته بین 10 تا 20 هزار تومان و طی چهار تا پنج روز گذشته 30 هزار تومان افزایش یافته است. روز. ماه گذشته آپارتمان گوسفندی در هفته گذشته 20 تا 30 هزار تومان و ماه گذشته 50 هزار تومان گران شد. در این میان باید به یک واقعیت توجه داشت: آیین نامه اجرایی قانون انتزاعی (تمرکز وظایف و اختیارات بخش کشاورزی در وزارت جهاد کشاورزی) که حوزه تنظیم بازار را از زنجیره بازار و ارز جدا کرد. تخصیص و ارسال آن به وزارت جهاد کشاورزی، اکنون مسئولیت تنظیم بازار را بر عهده دارد. وی از وزارت جهاد کشاورزی اطلاع دارد اما در خصوص بازار گوشت پاسخ مناسبی از سوی این وزارتخانه وجود ندارد.
کسری 25000 تن گوشت در هر فصل
افزایش قیمت گوشت دلایل خاصی دارد که مورد غفلت قرار گرفته است. لزوم واردات 10 میلیارد دلاری نهاده های دامی و قیمت گذاری آن به نرخ دلار آزاد به جای عرضه با نرخ 28 هزار و 500 تومانی، کسری دام در سطح شهر، هزینه های کشتار و کشتار، هزینه های اجاره قصاب. غرفه های شهرداری ها و فروشگاه های شهر خشکسالی و کمبود علوفه برای چرا از جمله دلایل اصلی افزایش قیمت دام است. اما می توان گفت کسری عرضه مهم ترین دلیل آن است. بر اساس اعلام شورای تامین کنندگان دام، در هر فصل 5000 تن گوشت گوسفند و 20000 تن گوشت گوساله کسری وجود دارد.
بنابراین این وضعیت قابل پیش بینی و مدیریت بود. در چند سال گذشته هر زمان که عرضه از طریق واردات کم شد و شرکت پشتیبانی امور دام اقدام به تحویل به موقع احشام نکرد، با افزایش قیمت مواجه شدیم. سال گذشته نیز شاهد یک حادثه مشابه بودیم، اما به نظر میرسد که علل آن نادیده گرفته شده است. اردیبهشت امسال شرکت پشتیبانی امور دام و وزارت جهاد کشاورزی قول حل مشکل را دادند. حتی تصمیم گرفته شد که بحران کمبود عرضه با عرضه گوشت منجمد برزیلی حل شود. در عین حال وزارت جهاد کشاورزی در پاسخ به جام جم بار دیگر بر لزوم ورود شرکت همراه در شرایط کسری دام تاکید کرده بود اما بحران عرضه همچنان پشت در است. اخیراً در پی سفر رئیس جمهور به آفریقا، مقرر شد کسری گوشت ایران به جای جبران با نیسان آبی، با گوشت ارزان کنیا پر شود.
حتی اظهارات مسئولان وزارت جهاد کشاورزی هم نشان از برنامه ریزی برای اخلال در بازار ندارد. به گفته امیر طاهری یگانه، معاون مرکز بهبود تولیدات دامی، علت گرانی کمتر از 5 تا 6 درصد عرضه گوشت نسبت به سال گذشته است. مسعود امرالهی که مدیر کل نظارت بر مایحتاج اولیه این وزارتخانه است نیز موافق است، حتی پا را فراتر گذاشته و گفته است که این افزایش قیمت با افت 5 تا 6 درصدی پیشنهاد سازگاری ندارد. علیرضا پیمان پاک، معاون وزیر جهاد کشاورزی در واکنشی دیرهنگام اعلام کرد که واردات روزانه به 100 تا 150 تن افزایش می یابد و در صورت نیاز باید آن را افزایش دهیم.
https://www.rokna.net/fa/tiny/news-910583>منبع:
خبرگزاری رکنا توسط سردبیران رکنا