قیمت جهانی، اما آب رایگان
آنا هزینه آب واحدهای صنعتی و کشاورزی را بررسی می کند.

مدرس دانشگاه آزاد و کارشناس صنعت آب خاطرنشان کرد: اقدام مجلس در تصویب قانون وصول حق آبه صنایع و معادن آبخوان به اندازه قیمت تمام شده آن اقدامی منطقی است اما تاثیری در کاهش هزینه ها ندارد. مصرف منابع آب در کشور
فرشاد علیجانی کارشناس ارشد آب و استاد دانشگاه آزاد اسلامی در گفتگو با خبرنگار آنا با اشاره به اینکه در حال حاضر سالانه حدود 92 میلیارد مترمکعب آب در کشور مصرف می شود که 90 درصد آن در بخش کشاورزی و 7 درصد آن مصرف می شود. در بخش آب شرب و تنها 3 درصد در بخش صنعت مصرف می شود، گفت: شورای اسلامی در بررسی لایحه مالی سال 1402 کل کشور در بخش آب، قیمت آب تحویلی را تصویب کرد. /جذب فعالیت های صنایع و معادن آب از منابع آب در پایان جدول زمان بندی معادل میانگین هزینه طرح های اجرایی جایگزین عرضه و بر اساس آخرین فهرست بها تعیین می شود. به عنوان بخشی از اجرای صنعتی ابلاغ شده است.
استاد دانشگاه علوم و تحقیقات گفت: بر اساس این مصوبه که در انتهای پیوست ابلاغ شده است، وزارت نیرو مجاز است 100 درصد قیمت آب را از این صنایع و معادن دریافت کند و تمام منابع حاصله واریز شود. در حساب درآمدی شرکت مدیریت منابع آب ایران نزد خزانه داری کشور.
این کارشناس ارشد آب با تاکید بر اینکه وزارت نیرو باید 100 درصد قیمت آب را از صنایع و معادن دریافت کند، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه بیشترین محصولات و تولیدات این بخش به فروش می رسد استفاده از آب ارزان برای این فعالیت ها است. قیمت های نزدیک به قیمت جهانی، چه در بازار داخلی و چه برای صادرات، منطقی نیست. زیرا فعالیت و نرخ تولید نهایی واحدهای صنعتی و معدنی متاثر از نوسانات بازار ارز و تورم است. از این طریق می توان بخش کوچکی از هزینه های وزارت نیرو را تامین کرد
به گفته علیجانی، اما با توجه به سهم بسیار پایین 3 درصدی مصرف آب کشور در بخش صنعت و معدن، این طرح واقعاً موجب صرفه جویی در منابع آبی نمی شود. نکته دیگر اینکه باید راهکارهای بازدارنده ای در نظر گرفته شود تا این افزایش 100 درصدی قیمت آب بر قیمت نهایی محصولات این واحدها برای مصارف خانگی تاثیری نداشته باشد و فشار بیشتری بر جمعیت وارد نشود.
** درآمد ارزی بیشتر، آب گرانتر
وی ادامه داد: همچنین در بخشهای صنعتی و معدنی که محصولات خود را صادر میکنند که قیمت تمام شده محصولاتشان تحت تأثیر قیمتهای جهانی و افزایش نرخ دلار است، در طول سال افزایش مییابد. با تبصره الحاقی مولفه آب لایحه مالی 1401، قیمت آب این صنایع و معادن نیز می تواند تحت تاثیر افزایش نرخ ارز و قیمت جهانی با ضریب منطقی بیش از 100 درصد قیمت آب باشد. .
این کارشناس ارشد آب تصریح کرد: اما آنچه در سال های اخیر کاملا مغفول مانده دریافت قیمت آب در بخش کشاورزی و تعیین قیمت واقعی آب برای مصرف در این بخش است که باید به صورت دقیق و جامع انجام شود. با الزام وزارت نیرو نسبت به نصب کنتورهای هوشمند چاه های آب بسته به نوع محصول و قیمت محصولات کشاورزی به ویژه در محصولات پرآب مانند برنج و صیفی جات علاوه بر تامین سهم قابل توجهی از درآمد وزارت نیرو میتوان گام مهمی در توزیع عادلانه منابع آب برداشت و کشاورزان را در مسیر استفاده از روشهای نوین و مؤثر آبیاری و اصلاح شیوه فرهنگ قرار داد.
بر اساس اظهارات علیجانی، با توجه به وقوع خشکسالی های مستمر، توزیع نامناسب مکانی و زمانی بارندگی ها در کشور، عدم بهره مندی عادلانه از لایه های مختلف نهاده ها در بخش کشاورزی، توجه به آب به عنوان یک منبع ملی، عمل جراحی کشور مصرف آب در بخش کشاورزی توسط وزارت نیرو امری اجتناب ناپذیر در سمت دولت با حمایت شورای اسلامی است.
absnews