قهرمان پور: نباید نسبت به جمله بندی گزارش آژانس بی تفاوت باشیم
یک کارشناس مسائل بینالملل در مورد گزارش اخیر آژانس گفت که آژانس فاقد ظرفیت جمعآوری صحیح اطلاعات در برخی زمینههای فعالیتهای هستهای ایران است، حتی اگر برجام مجدداً راهاندازی شود. -دسترسی به پروتکل
رحمان قهرمان پور در گفت وگو با ای بی اس نیوز، درباره سفر مدیرکل آژانس به تهران اظهار کرد: فکر می کنم این سفر از جهات مختلف حائز اهمیت است. تا چند روز دیگر نشست فصلی شورای حکام برگزار میشود و با توجه به اینکه کشورهای اروپایی و آمریکایی در نشست قبلی قطعنامهای درباره ایران صادر کردند، نشست ماه مارس ضروری است تا ببینیم آیا آنها به سمت بازسازی پیش خواهند رفت یا خیر. مکانیسم ماشه یا کاهش تنش. علاوه بر این، این نشست و گزارش بعدی آژانس در مورد نظارت پادمانی غنی سازی 84 درصد و سه موضوع باقی مانده بسیار مهم خواهد بود.
وی درباره گزارش برجامی آژانس که اخیرا منتشر شد، بهویژه آن بخشی از گزارش که میگوید: «حتی در مورد راهاندازی مجدد توافق هستهای، به دلیل عدم اجرای اقدامات مربوط به شفافسازی برجام توسط آژانس، گفت: ایران، آژانس قادر نخواهد بود در برخی زمینه ها اطلاعات را به درستی جمع آوری کند، از جمله اینکه ذخایر سانتریفیوژ را نخواهد داشت.» وی گفت: نکته در این زمینه بسیار مهم است، البته این یک موضوع نیست. مشکل جدید
این کارشناس مسائل بین الملل افزود: راستی آزمایی دارای چهار رکن، صحت اطلاعات، کامل بودن اطلاعات و آگاهی آژانس از میزان و ماهیت فعالیت های هسته ای ایران است. آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای تایید صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای ایران باید این چهار عنصر را برآورده کند. آنچه در این گزارش و سایر گزارش ها آمده این است که آگاهی آژانس از گستردگی فعالیت های ایران به تدریج در حال کاهش است. آژانس می گوید عدم اطلاع من ممکن است به دلیل اطلاعات ناقص یا نادرست باشد. بنابراین این عناصر به هم مرتبط هستند.
قهرمان پور گفت که مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارش اخیر خود “به شدت” تلاش می کند به این نکته اشاره کند که آگاهی آژانس از فعالیت های هسته ای ایران کم شده است و حتی اگر برجام احیا شود، نباید از من انتظار داشت که بگویم که به نظر من، این رویکرد یک اقدام پیشگیرانه است که در صورت احیای برجام، لازم است آژانس دسترسی فراپروتکلی داشته باشد که ممکن است شامل پروتکل اضافی و دسترسی فراتر از آن باشد.
وی ادامه داد: اما این سوال معنای فنی دیگری دارد. در هر صورت، آژانس منبع اصلی برای تفسیر جنبه های فنی برنامه هسته ای ایران است. یکی از این ابعاد، تایم لپس هسته ای است که یکی از ارکان برجام بود و پس از خروج ترامپ و ادامه فعالیت های هسته ای به شکل قبلی، اختلافات بین اروپا، آمریکا و اسرائیل در همین راستا شکل گرفت. زمان. -سپری شدن. اسرائیل گفت که ایران برخی از فعالیت های خود را متوقف نکرده است، آمریکا گفت که ایران به دنبال سلاح هسته ای نیست و اروپا نظر دیگری دارد، اما همه می دانیم که نظر آژانس از نظر فنی مهم و تعیین کننده است.
این کارشناس مسائل بین الملل گفت: بنابراین اصطلاحات حقوقی و فنی که آژانس در گزارش خود به کار برده است مهم است و نباید نسبت به آنها بی تفاوت باشیم. رویکرد سختگیرانه آژانس در گزارش اخیر خود و سایر گزارشها به چند سال گذشته اشاره دارد که ایران در اعتراض به افزایش تحریمها و عدم اجرای تعهدات برجام از سوی دیگر طرفها، آن را کاهش داده است.
وی گفت: یعنی می گویند در سال 2015 که توافق برجام منعقد شد، ایران یک سال با حذف تدریجی انرژی هسته ای فاصله داشت، الان شش ماه، دو ماه یا چند هفته است، بنابراین اگر توافق قرار است اکنون دوباره راه اندازی شود، نمی تواند با همان رژیم ادامه یابد. پادمان ها و برنامه های ذکر شده در برجام باید حفظ شود.
قهرمان پور درباره رویکرد آژانس به موضوع غنیسازی بالای 84 درصد گفت: باید دید آژانس ارزیابی و توضیح ایران را میپذیرد یا خیر. ما هنوز نمی دانیم که آیا آژانس این استدلال را می پذیرد یا خیر.
انتهای پیام