این کارشناس اقتصاد مسکن، مطالبات سفته بازانه در بازار مسکن را باید مشمول مالیات دانست و گفت: قانون باید به گونه ای تنظیم شود که بتواند تقاضای سفته بازی را به سرمایه مولد تبدیل کند و رفتارها و سرمایه گذاری ها در کوتاه مدت بلندمدت شود. بیضایی تصریح کرد: تقاضای سوداگرانه کوتاه مدت و کلان بر قیمت املاک تاثیر می گذارد که باید برای مالیات بر عایدی سرمایه هدف گذاری شود.
بنابراین گزارش رژیم مالیاتی سفته بازی (مالیات بر عایدی سرمایه) سالها مطرح بود تا اینکه در 14 خرداد 1400 کلیات آن به تصویب شورای اسلامی رسید و برای بررسی مجدد به کمیسیون اقتصادی برگردانده شد. در اوایل دی ماه 1401 به صحن علنی مجلس آمد و چند بند به تصویب رسید. برخی اسناد نیز برای بررسی بیشتر به کمیسیون اقتصادی ارجاع شد. مالیات بر عایدی سرمایه (CGT) مالیاتی است که از تفاوت بین قیمت خرید و قیمت فروش ملک در هنگام فروش اخذ می شود.
این کارشناس مسکن گفت: سازوکار قانون مالیات بر عایدی سرمایه باید به گونه ای باشد که هر چه مدت نگهداری بیشتر باشد، نرخ مالیات کمتر شود. در واقع، توصیه می شود جدول مالیاتی تنظیم شود که نرخ مالیات آن با تعداد واحدهای مسکونی نسبت مستقیم و با طول دوره نگهداری نسبت معکوس داشته باشد. به عبارت دیگر، هر چه تعداد واحدهای نگهداری شده توسط افراد کمتر باشد، نرخ مالیاتی که باید پرداخت کنند نیز کمتر خواهد بود. از سوی دیگر، هر چه مردم دارایی بیشتری داشته باشند و بخواهند آن را در کوتاه مدت بفروشند، مالیات بیشتری باید بپردازند.
تقاضای سفته بازی به سرمایه مولد تبدیل می شود
وی گفت: در لایحه مجلس خانوارها می توانند چهار خانه برای افراد بالای 18 سال داشته باشند و نرخ مالیاتی که می پردازند از واحد پنجم یکسان است. در واقع برای واحد پنجم همان نرخ مالیات یک واحد اعمال می شود. در حالی که در کشورهای توسعه یافته اولین کالای مصرفی از مالیات معاف می شود و مالیات بر کالاهای بعدی به صورت تصاعدی افزایش می یابد.
انتهای پیام
وی با ذکر مثالی در این زمینه گفت: در انگلستان افرادی که خانه خود را بیش از پنج سال نگهداری می کنند از مالیات بر عایدی سرمایه (CGT) معاف هستند. این امر منجر به سرمایه گذاری و خانه هایی برای اجاره می شود که نرخ اجاره را کاهش می دهد.
ما نباید اجاره را تضعیف کنیم
این کارشناس اقتصاد مسکن خاطرنشان کرد: در حال حاضر اجاره بها در کشور ما به صرفه نیست و با تدبیری که شورای اسلامی در دستور کار قرار داده است، ممکن است اجاره بها کاهش یابد و علاوه بر آن، مالکان خانه به فرار مالیاتی در شهر ترغیب شوند. بخش خانه خالی بیضایی سرمایه گذاری های بلندمدت را برای اقتصاد مسکن مفید دانست و گفت: طبیعتا مالیاتی که از شخصی که سال ها خانه ای را نگه داشته و وارد بازار اجاره کرده است باید کمتر از فردی باشد که خانه ای خریداری می کند. خانه و شش ماه یا یک سال بعد دوباره می فروشد.
تجربه کشورهای دیگر چه می گوید؟
فرهاد بیضایی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، اظهار کرد: مطالبات مختلفی در بازار مسکن وجود دارد که در لایحه طرح فعلی مجلس این مطالبات به درستی از یکدیگر تفکیک نشده است. وی افزود: ما در بازار مسکن با سه نوع رفتار مواجه هستیم که شامل رفتار سوداگرانه، سرمایه ای و مصرف کننده است. تقاضای مصرفکننده در این طرح از پرداخت مالیات معاف است، اما واقعیت این است که قانونگذار بیشتر تقاضای سرمایهای را تقاضای سوداگرانه دانسته و تفاوتی بین آنها قائل نشده است.
یک کارشناس اقتصاد مسکن می گوید: در قانون مالیات بر عایدی سرمایه، نرخ مالیات باید با تعداد واحدهای مسکونی نسبت مستقیم و با مدت نگهداری نسبت معکوس داشته باشد. به عبارت دیگر، هر چه تعداد واحدهای نگهداری شده توسط افراد کمتر باشد، مالیات کمتری می پردازند. از سوی دیگر، هر چه افراد دارایی بیشتری داشته باشند و بخواهند در کوتاه مدت آن را بفروشند، مالیات بیشتری می پردازند.