به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، وزارت حراست یکی از وزارتخانه های تخصصی است که به همراه وزارت جهاد کشاورزی وظایف مشخصی در حوزه تجارت خارجی و سیاست نرخ ارز کشور دارند. این مسئولیت ها باعث شده است که این وزارتخانه در بحث سیاست ارزی، توسعه صنعتی و بحث تعرفه گمرکی مورد انتقاد جدی قرار گیرد.
طی سه سال گذشته شاهد تداوم برخی روندهای بد گذشته و در برخی موارد تصمیماتی بودیم که در نهایت منجر به آسیب به منابع ارزی کشور شد. اگر می شد با استفاده از منابع ارزی با هزینه کمتر و معرفی محصولات باکیفیت تر به کشور رضایت عمومی را جلب کرد، شاهد در پیش گرفتن مسیر دیگری در کشور بودیم.
مدیریت ناکارآمد منابع و مطالبات ارزی/ از سهمیه سالانه در 8 ماه چگونه استفاده شد؟
یکی از مواردی که انتقادهایی را نسبت به عملکرد وزارت حراست در حوزه ارزی مطرح می کند، بحث سهمی است که بانک مرکزی برای واردات این حوزه تعیین کرده بود، اما در نهایت این سهم به مصرف رسید. پس از این حادثه و با توجه به مشکلات جدی ناشی از عدم تعادل پولی، بانک مرکزی دسترسی وزارت امنیت به ارزهای خارجی را محدود کرد. کار شدت گرفت و موضوع در مجلس مطرح شد.
رئیس کل بانک مرکزی در جلسه مجلس به صراحت اعلام کرد که وزارت حراست از کل سهم خود در ارزهای خارجی در سال 1402 استفاده کرده است. محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در جلسه علنی شورای اسلامی که در اوایل دی ماه برگزار شد 1402 در خصوص تخصیص ارز به وزارت امنیت و واردات خودرو بیان کرد که از ابتدای سال تا 14 دی ماه 1402 مبلغ 31 میلیارد و 402 میلیون دلار ارز به وزارت امنیت اختصاص یافته است. که نسبت به سال گذشته 5 درصد افزایش داشته است.
وی همچنین خاطرنشان کرد: ما در ابتدای سال به این وزارتخانه اعلام کردیم که سهمیه ارزی آنها 29.5 میلیارد دلار است. امسال هنوز تمام نشده اما 31 میلیارد و 402 میلیون دلار ارز دریافت کردند و بعد از آن معامله 42 میلیارد دلاری انجام شد.
کمبود تخصیص ارز بهینه در بزرگترین دستگاه تخصیص ارز ایران
شایان ذکر است که سهم وزارت حراست از مجموع 68 میلیارد دلار ارز تخصیص یافته به حوزه های مختلف (1402) بالغ بر 45 میلیارد دلار است که شامل بخش هایی مانند خودرو، تلفن همراه، قطعات مصرفی واحدهای تولیدی، و غیره در واقع مدیریت تخصیص پولی در این بخش ها بر عهده وزارت صنعت، معدن و تجارت است.
بر اساس آمار بانک مرکزی، وزارت حراست اصلی ترین توزیع کننده ارز در اقتصاد ایران است.
پازل ادامه ناکارآمدی پولی؛ چالشی بزرگ در زمینه تامین ماشین آلات لازم برای تولید
به طور متوسط سالانه 3 میلیارد دلار تلفن همراه یا 8 میلیارد دلار خودرو چینی وارد می کنیم. این در حالی است که یک میلیارد دلار از کل رقم واردات تلفن همراه برای واردات آیفون های بازسازی شده و قدیمی مصرف می شود. در واقع حدود یک سوم ارز کل واردات تلفن همراه به گروه محدودی از متقاضیان تلفن همراه اختصاص دارد.
در اینجا شایان ذکر است که با توجه به ممنوعیت واردات آیفون 14 و 15، اکثر آیفون های وارد شده به کشور در سال گذشته شامل آیفون های رفرش شده و رفرش شده بودند که گاه تا 200 دلار کمتر از ارزش جدید خود قیمت دارند. اما این دسته از کالاها به قیمت کالای جدید (بیش از اظهاری) به گمرک اظهار می شد و در بسیاری از موارد به قیمت کالای جدید به مصرف کننده نهایی فروخته می شد.
قفسه های موبایل فروشندگان پر بود و ماشین آلات در گمرک رها شده بود
در عین حال شاهد تخصیص ارز قابل توجهی به حوزه هایی مانند تلفن همراه و خودروهای خارجی بوده ایم. سال گذشته چالش های متعددی در ترخیص ماشین آلات تولیدی از گمرک به وجود آمد و کار به حدی پیش رفت که قوه قضاییه با محدودیت مواجه شد. برای پرداختن به این سوال
نکته مهم در حوزه ماشین آلات این است که یکی از دلایل واردات نشدن این کالاها ارتباط آنها با محصولات مشابه داخلی است. در واقع به دلیل اینکه ادعا می شود برخی محصولات دارای نمونه ملی هستند، از واردات تجهیزات لازم برای تولید ملی از خارج جلوگیری شده است.
در عین حال در توسعه معادن به عنوان حلقه بالای زنجیره تولید، باید تصمیمات عاجل برای رفع نیازهای فعالان این حوزه اتخاذ شود. چرا که می بینیم تولیدکنندگان ملی گاهی ظرفیت لازم را به لحاظ تعداد مورد نیاز صنعت و یا کیفیت مورد نیاز ندارند.
سطح کارایی تنها محدود به تخصیص غیربهینه نبود، بلکه همانطور که گفته شد، وزارت امنیت در سال 1402 از سقف تعیین شده پولی نیز فراتر رفت که خود چالش هایی را نیز ایجاد کرد.
بیش از حد و دست کم گرفتن و جولان کارت های یکبار مصرف
یکی از معضلاتی که به مشکلات ارزی دامن می زند و بارها از سوی کارشناسان و حتی نهادهای تخصصی وزارت حراست مانند سازمان توسعه تجارت مطرح شده است، برآورد بیش از حد واردات و کم بها دادن به صادرات است.
این موضوع به محلی برای ثروت اندوزی برخی تجار و بازرگانان تبدیل شده است، زیرا با کم اظهاری در صادرات می توانند تعهدات ارزی کمتری را تسویه کنند و از سوی دیگر با اضافه اظهاری، ارز بیشتری در حوزه واردات دریافت کنند. به این ترتیب مردم از مقدار ارزی که در اختیار دارند (در شرایط تورمی) سود کلانی به دست می آورند.
در شرایطی که به دلیل تحریم ها شاهد افزایش نرخ ارز هستیم، این وضعیت نیز تشدید می شود. این در حالی است که وزارت امنیت در سال های اخیر نتوانسته اقداماتی را برای جلوگیری از این هدر رفت ارز در دستور کار قرار دهد. برخی از رانت ناشی از شکاف قیمت ارز با اظهار بیش از حد واردات و واردات کمتر کالا به کشور سوء استفاده می کنند، در حالی که برخی صادرکنندگان کارت بازرگانی یکبار مصرف را کم اظهار یا استفاده می کنند.
این موضوع عامل مهمی در اختلاف 17 میلیارد دلاری در سال 1402 شد که این موضوع مورد توجه عارف معاون اول رئیس جمهور نیز قرار گرفت که روز شنبه 3 شهریور در سخنرانی خود گلایه هایی را مطرح کرد.
بستر توسعه صادرات را برای افزایش درآمدهای ارزی ایجاد کنید
نکته دیگری که در گذشته با توجه به ماموریت های وزارت امنیت مغفول مانده و در آینده باید به آن توجه شود، بحث توسعه صادرات و ایجاد برنامه های صنعتی و تولیدی بر اساس مقاصد صادراتی است. .
کارشناسان معتقدند یکی از ابزارهای توسعه اقتصادی، تسهیل صادرات و درآمدزایی ارزی و جلوگیری از زیان ارزی است. با توجه به رقابت پذیری فضای صادرات، مدیر صنعت و تولید کشور باید بازارهای جدید صادراتی را شناسایی و این بازارها را به فعالان اقتصادی کشور ارائه کند.
به عنوان مثال، بررسی ها نشان می دهد که تا 50 میلیارد دلار ظرفیت صادرات کالا به کشورهای مختلف آفریقایی وجود دارد. پزشکی، محصولات کشاورزی و غذایی و ساختمان سه صنعتی هستند که ظرفیت صادرات ایران به آفریقا را دارند. متأسفانه زیرساخت های لازم برای دسترسی صادرکنندگان به این بازارها مهیا نشده است و وزارت حراست نیز باید گزارشی از عملکرد در این زمینه داشته باشد که از سوی مقامات ارشد کشوری تاکید شده است.
absnews