بر اساس ماده 25 قانون بهبود محیط کسب و کار مصوب 90، قطع برق چاه های کشاورزی ممنوع است، این در حالی است که وزارت نیرو طرحی مبنی بر قطع 6 ساعته چاه های کشاورزی در شبانه روز ارائه و اجرا کرده است که باعث جدی می شود. آسیب به بخش کشاورزی
اگرچه قطع برق چاه های آب کشاورزی یکی از برنامه های دولت برای صرفه جویی در مصرف برق است، اما کارشناسان طی سال های گذشته بارها نسبت به پیامدهای منفی آن در کاهش تولید و آسیب رساندن به زیربخش های مختلف کشاورزی هشدار داده اند، اما متاسفانه این طرح همچنان پابرجاست. و عمومی نیز اجرا شده است.
اگرچه کشاورزی نقش مهمی در امنیت غذایی کشور، قطع وابستگی و حفظ استقلال کشور دارد. بنابراین نگاه و تجربه علمی این بخش باید مورد توجه مسئولان، متولیان و نهادهای ذیربط، رفع موانع و کمک و مساعدت به تولیدکنندگان قرار گیرد تا سیاست خودکفایی در محصولات اساسی در برنامه هفتم محقق شود.
محمدعلی نکبخت وزیر جهاد کشاورزی در این خصوص می گوید: وزارت نیرو باید برای قطع برق چاه های کشاورزی با سازمان های جهاد کشاورزی هماهنگی کند. مشکل قطعی برق را حتما از وزیر نیرو پیگیری خواهم کرد و وزارت نیرو باید برای قطع برق چاه های کشاورزی با سازمان های جهاد کشاورزی هماهنگی کند.
قطع برق چاه های کشاورزی آسیب جدی به تولید محصولات کشاورزی وارد می کند
قاسم پیشه ور، رئیس اتاق سندیکاهای کشاورزی گفت: بر اساس قانون مصوب مجلس در سال 1387 مبنی بر ترک موتورهای دیزلی، چاه های کشاورزی برق دار شدند. بر اساس قانون مصوب مجلس نمایندگان، برق چاه های کشاورزی باید به صورت شبانه روزی تامین شود و بر اساس مصوبه هیات وزیران، برق چاه های کشاورزی باید بین ۵ تا ۶ ساعت در روز قطع شود. چند سالی است که با وجود اعتراضات مکرر، برق چاه های کشاورزی در فصل تابستان قطع شده و در نهایت منجر به بی اعتمادی و تناقض در سطح کشور شده است.
رئیس اتاق سندیکاهای کشاورزی با بیان اینکه قطع و قطع برق چاه های کشاورزی منجر به از بین رفتن محصولات اساسی و کشاورزی می شود، تصریح کرد: قطع و قطع چاه ها در شبانه روز آسیب جدی به دینام ها و توربین ها وارد می کند. همچنین منجر به کاهش 30 درصدی تولید محصولات کشاورزی می شود. بر اساس مصوبه هیات وزیران، قطع چاه های کشاورزی آغاز شد و بر این اساس یکی از فرمانداری ها به دلیل خلاف قانون به دادگاه شکایت کرد.
یکی از مشکلات بخش کشاورزی که کشاورزان را در دو سال اخیر نگران کرده است، از بین رفتن محصول و در نهایت کاهش درآمد و منفعت کشاورزان، قطع برق چاه های کشاورزی در دوره اوج تولید است.
قطع برق چاه های کشاورزی نقض حقوق کشاورزان است
عطاالله الهاشمی، عضو شورای هماهنگی تشکلهای بخش کشاورزی، گفت: قطع برق چاههای کشاورزی تضییع حقوق کشاورزان است و وزارت نیرو با این اقدام کشاورزان را سرکوب میکند. وقتی کشاورزان از وزارت نیرو و شرکت های برق منطقه ای برق می خرند، تفاهم نامه ای بین آنها منعقد می شود که بر اساس آن وزارت نیرو متعهد می شود به مدت 24 ساعت برق کشاورزان را تامین کند.
الهاشمی ادامه داد: با توجه به اینکه وزارت نیرو توانایی تامین برق 24 ساعته را ندارد در مقابل باید به کشاورزان جریمه پرداخت کند چرا که قطعی برق به مدت 6 ساعت برنامه ریزی کشاورزان را مختل کرد. .
یکی از اعضای شورای هماهنگی تشکل های کشاورزی با بیان اینکه قطعی برق از چاه های کشاورزی خسارت زیادی به تولید وارد می کند، گفت: قطعی های مکرر منجر به آسیب رساندن به موتور پمپ ها و آسیب به کشاورزان می شود دادگستری در خصوص عدم انطباق وزارت نیرو.
با توجه به اینکه قطع برق چاه های کشاورزی به دلیل مدیریت مصرف برق باعث نارضایتی کشاورزان به دلیل بروز برخی مشکلات شده است، لذا انتظار می رود وزارت نیرو علیرغم اهمیت بخش کشاورزی در امنیت غذایی، قطعی برق پمپ های کشاورزی را از برنامه حذف و اقدامات لازم را انجام خواهد داد تا آسیبی به بخش کشاورزی در این زمینه وارد نشود.