به گفته منابع عراقی، انتظار می رود توتال 40 درصد از درآمد فروش نفت راتاوی را دریافت کند. این بیش از سهم 10 تا 15 درصدی است که سرمایه گذاران در پروژه های قبلی از طریق قراردادهای خدمات فنی دریافت کرده اند.
قرارداد 27 میلیارد دلاری بین توتال فرانسه و عراق در پی اختلاف بر سر مفاد قرارداد متوقف شده و در خطر لغو شدن توسط دولت جدید قرار دارد.
به گفته منابع آگاه، این شرایط که علنی نشده است، نگرانی سیاستمداران عراقی را برانگیخته و برای عراق بی سابقه است. گروهی از قانونگذاران شیعه در ماه ژانویه نامهای به وزارت نفت نوشتند و خواستار جزئیات این قرارداد شدند و علت امضای آن بدون رقابت و شفافیت را جویا شدند. مجلس می تواند وزارت نفت را مجبور به لغو یا تجدید نظر کند.
ظرفیت تولید نفت عراق در سالهای اخیر از سه میلیون بشکه به حدود پنج میلیون بشکه در روز کاهش یافته است، اما خروج غولهای نفتی مانند اکسون موبیل و شورون از تعدادی از پروژهها به دلیل بازدهی ضعیف به معنای افزایش تولید در آینده است. .
عراق برای کاهش وابستگی خود به واردات انرژی از ایران از سوی ایالات متحده تحت فشار است. این کشور با نفت گاز تولید می کند که در حال حاضر به دلیل مشارکت در توافق کاهش تولید اوپک پلاس محدود است و به همین دلیل میزان گازی که می تواند برای تولید برق استفاده شود کاهش یافته است.
بر اساس مفاد قرارداد، توتال به سرمایه گذاری اولیه 10 میلیارد دلاری برای تامین مالی پروژه بزرگتر از طریق فروش میدان نفتی راتاوی متکی بود.
وزیر نفت عراق هنگام امضای این قرارداد گفت که گاز تولید شده توسط پروژه توتال در جنوب عراق به این کشور کمک می کند تا واردات گاز از ایران را قطع کند، زیرا گاز تولید شده در داخل ارزان تر از گاز ایران خواهد بود.
میدان نفتی راتوی روزانه 85 هزار بشکه نفت تولید می کند و به جای دریافت سهم، درآمد نفتی توتال به خزانه دولت می رود.
توتال انرژی گفت که در حال پیشرفت در جهت نهایی کردن قرارداد است، اما خاطرنشان کرد که توافقات منوط به انطباق و اجرای طرفین است.
به گزارش رویترز، علاوه بر راتاوی، قرارداد با توتال شامل یک نیروگاه خورشیدی 1 گیگاواتی، یک تاسیسات پردازش گاز با ظرفیت 600 میلیون فوت مکعب در روز و یک پروژه 3 میلیارد دلاری آب دریا برای افزایش تولید نفت در جنوب عراق است. . آخرین مورد پس از آن اتفاق افتاد که وزارت نفت عراق در اوت سال گذشته از پیمانکاران خواست تا هزینه این پروژه را پرداخت کنند.
سال گذشته، توتال با سرمایه گذاری در چهار پروژه نفت، گاز و انرژی های تجدیدپذیر در بصره طی 25 سال آینده موافقت کرد. این توافقنامه در سپتامبر 2021 پس از سفر امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه توسط وزارت نفت عراق امضا شد. با این حال، سه منبع آگاه به رویترز گفتند که این وزارتخانه در مورد جزئیات مالی قرارداد با همه سازمانهای دولتی که نیاز به تایید قرارداد داشتند به توافق نرسید و از آن زمان تاکنون درگیر اختلافات بوده است.
پس از انتخابات قانونگذاری، این توافق باید توسط کابینه جدید عراق، شامل وزرای جدید نفت و دارایی، که حداقل تا پایان ماه مارس انتخاب نخواهند شد، تصویب شود. وزارت نفت عراق به رویترز گفت که انتظار دارد توتال انرژی پس از آن تکمیل شود.
توتال نیز نگران این قرارداد است. شرکت فرانسوی شرکت ملی نفت عراق را به عنوان شریک پروژه نپذیرفت که این امر نیز باعث تاخیر در نهایی شدن قرارداد شد. شرکت ملی نفت عراق از شرکت هایی مانند عربستان سعودی آرامکو الگوبرداری شده است، اما وضعیت حقوقی آن هنوز توسط دولت و پارلمان جدید عراق روشن نشده است.
توسعه تولید نفت به دلیل علاقه فزاینده سرمایه گذاران به اقدامات زیست محیطی، اجتماعی و حاکمیتی کند شده است. هدف عراق در مقطعی تولید 12 میلیون بشکه در روز، معادل یک دهم تقاضای جهانی و رقابت با آرامکوی سعودی بود.
هر چه سهم درآمد بیشتر باشد، پرداخت سود سهام به سرمایه گذاران سریعتر و کم خطرتر خواهد بود. مقامات وزارت نفت عراق می گویند که این کشور برای جذب سرمایه گذاران بزرگ مانند توتال باید با سایر کشورهای تولید کننده انرژی رقابت کند.
به گزارش ای بی اس نیوز، عراق پس از قراردادهایی که یک دهه پیش بسته بود، سخت در تلاش است تا سرمایهگذاری قابل توجهی در بخش انرژی جذب کند. دولت عراق بارها اهداف تولید نفت را کاهش داده است زیرا شرکتهای نفتی بینالمللی که قراردادهای اولیه را امضا کرده بودند به دلیل عملکرد ضعیف توافقنامههای تقسیم درآمد از این کار خارج شدند.
absnews