قدم بزرگ پاکبانان در جمع خبرگان ششم; رد صلاحیت های بلند در جستجوی رقیب نمادین در دقیقه 90
به گزارش ایلنا، تاریخ انتخابات 20 اسفند 25 روز تا برگزاری ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری فاصله دارد، انتخاباتی که خبرگان و علمای بلد را به جایگاهی مهم و تأثیرگذار می رساند. صندلی به مدت 8 سال که معمولا با حساسیت و دقت مورد توجه افکار عمومی قرار می گیرد.
به راستی قطار خبرگان در پایان ایستگاه پنجم عمر این مجلس به ایستگاه ششم رسیده است و این بار برخی از مسافران آن جانشین مسافران جدید خواهند شد، گاه به دلیل مرگ، گاهی به دلیل مرگ. شهادت و بعضاً به دلیل رد صلاحیت از ادامه دوره ممانعت به عمل می آید که البته فصل ششم کارشناسان نیز از این امر مستثنی نیست.
حسن روحانی؛ عقب نشینی بزرگ برای یک هدف بزرگ
بدون شک و اغراق می توان حسن روحانی را مهمترین نامزد رد صلاحیت شده این دور از انتخابات مجلس خبرگان رهبری دانست. روحانی که سابقه کاندیداتوری و عضویت در سه دوره اخیر این مجلس را در کارنامه خود دارد، برای دوره ششم از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت شد که البته با ایجاد فشارهای مجازی و رسانه ای کم و بیش قابل انتظار بود.
روحانی در واکنش به برخی اظهارنظرها درباره صلاحیت علمی خود، با انتشار تصویری از اولین دوره ثبت نام خود و بیان خاطراتی از ثبت نام و مراحل تایید صلاحیت، از تایید صلاحیت علمی خود از دیدگاه فقهای شورای نگهبان خبر داد. اما این برای مخالفان کافی نبود.
برخی شایعات حاکی از آن است که فقهای شورای نگهبان صلاحیت علمی و اجتهاد وی را تشخیص داده و به اتفاق آرا به تایید وی رای داده اند، اما در جلسات بررسی وضعیت وی با نگرانی نسبت به ملاحظاتی وی را رد کرده اند.
این سوال مدتی بعد و به شکلی دیگر در گفتگوی علی جنتی، وزیر مشروطه در دولت روحانی با فرزند آیت الله جنتی، دبیر شورای نگهبان مطرح شد. این عضو شورای مرکزی حزب اعتدال و توسعه در این گفتگو گفت: در خصوص اجتهاد دکتر روحانی، شورای نگهبان اختلافی ندارد و برای سه دوره گذشته آن را تایید کرده است و از نظر علمی قطعا ایشان اجتهاد هستند. بهترین و نماینده ممتاز مجلس خبرگان است. در راستای هماهنگی با سیاستهای نظام، همه کسانی که عملکرد روحانی بهویژه در دوران ریاستجمهوری وی را مشاهده کردهاند و از آن مطلع بودهاند، میدانند که روحانی در دوران هشتساله ریاستجمهوری خود در عین حال دیدگاههای خاص خود را نسبت به مدیریت دولت دارد. کشور، موردی که مسئول «مقام معظم رهبری نظرات خاصی داشتند، متعهد به اجرای آن بودند».
اظهارات علی جنتی مؤید این ادعاست که تقریباً هیچ بحثی در مورد صلاحیت علمی روحانی وجود ندارد و آنچه مطرح شده صرفاً مربوط به مسائل سیاسی مربوط به شورای نگهبان است. روحانی این است که اعضای محترم شورای نگهبان عموماً دارای دیدگاه های سیاسی مخالف با نظر دکتر روحانی هستند، از جمله در مورد برجام و FATF که به عنوان دیدگاه نظام مطرح می کنند و هر کس را با نظر مخالف با اهرم رد می کنند. نظارت بر انتخابات «در دورههای مختلفی که در انتخابات مجلس خبرگان رهبری حضور داشتهام، متأسفانه ضابطان حقوقی شورای نگهبان نیز همینگونه عمل کردهاند و اساساً بر اساس طراحی و مهندسی انتخابات عمل میکنند و میدانند چه کسانی. می توانند در مجلس خبرگان شرکت کنند و چه کسانی نباید.
سید احمد مرتضوی مقدم; یک رد صلاحیت گیج کننده دیگر
اگرچه رد صلاحیت حسن روحانی که سه دوره عضویت در شورای نگهبان را برعهده داشت، اتفاق عجیبی بود، اما به دلیل برخی مواضع بیرونی و رسانهسازی تندروها، شاید دور از روح نباشد و حتی برخی از سخنان روحانی. . نزدیکان او این را یک احتمال می دانستند، اما یکی از عجیب ترین رد صلاحیت های این دوره. دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری بدون شک بر حجت الاسلام مرتضوی مقدم اعمال شده است. مقام ارشد قضایی که دارای 38 سال سابقه خدمت در قوه قضائیه است و در تاریخ 12 اردیبهشت 1397 با حکم سید ابراهیم رئیسی (رئیس وقت قوه قضائیه) به سمت ریاست دیوان عالی کشور منصوب شد.
نکته قابل توجه در مورد رد صلاحیت مرتضوی مقدم زمانی رخ داد که طبق اصل 162 قانون اساسی «رئیس دیوان عالی کشور و دادستان کل کشور در امور قضایی منصف و مطلع بوده و رئیس قوه قضائیه با مشورت مشورت می کنند. با قضات دیوان عالی کشور آنها را برای مدت پنج سال منصوب می کند. به این سمت منصوب می کند.» به عبارت دیگر، اجتهاد و عدالت وی در سال ۱۳۹۷ توسط رئیس وقت قوه قضائیه و رئیس جمهور فعلی، سید ابراهیم رئیسی تأیید شد.
برخی شنیده ها حاکی از آن است که مرتضوی مقدم بر اساس همین اصل قانون اساسی و با این ذهنیت که نیازی به شرکت در آزمون صلاحیت شورای نگهبان نیست و در آزمون حاضر نشد، اقدام به ثبت نام کرده است. اما نتیجه کار برای او و بسیاری دیگر غافلگیرکننده بود تا جایی که رئیس سابق دیوان عالی کشور که به اعتماد به نفس معروف بود و چند سال پیش رادیو او را به عنوان “رئیس جمهور صرفا” معرفی کرد. دیوان عالی کشور» طی گزارشی در جریان انتخابات خبرگان رد صلاحیت شد.
مصطفی پورمحمدی; یک رد صلاحیت با صدای بلند دیگر
مصطفی پورمحمدی یکی دیگر از چهره های شناخته شده ای است که موفق به کسب مجوز برای حضور در انتخابات شورای نگهبان در انتخابات خبرگان نشد. پرونده وی به معاونت اطلاعات و معاونت اطلاعات اضافه شد. پورمحمدی در دولت نهم محمود احمدی نژاد وزیر کشور شد و پس از برکناری توسط وی، با حکم مرحوم هاشمی شاهرودی رئیس سازمان بازرسی کل کشور شد.
وی که امروز دبیرکل جامعه روحانیت مبارز یکی از قدیمی ترین تشکل های سنتی روحانیت و راست است، از سال 1371 تا 1375 نیز مسئولیت وزارت دادگستری و در دولت اول حسن روحانی را بر عهده داشت، اما علیرغم اینکه این سمت های قضایی و امنیتی، صلاحیت وی برای انتخابات ششم است. دوره کارشناسی مورد تایید شورای نگهبان قرار نگرفته بود که پیش از این در انتخابات دوره پنجم در سال 1393 اتفاق افتاده بود. شنیده ها درباره پورمحمدی نیز حاکی از عدم تایید صلاحیت وی از نظر علمی است.
رئیس؛ تجربه رقابت در یک زمین خالی را تکرار می کنید یا می ترسید اولین نفر نباشید؟
در بحبوحه این رد صلاحیت های مقامات سابق و سابق قضایی، امنیتی و اجرایی، خبری دیگر موجی از واکنش ها را در افکار عمومی به راه انداخته است. رد صلاحیت تمامی رقبای سید ابراهیم رئیسی در حوزه انتخابیه خراسان جنوبی!
رئیس جمهور که در دو دوره گذشته خود را به مجلس خبرگان این حوزه معرفی کرد؛ وی در دور چهارم با دو رقیب و در دور پنجم با یک رقیب به نام آیت الله محمد ابراهیم ربانی روبرو شد و با کسب حدود 320 هزار رای به مجلس خبرگان رهبری دست یافت، اما به نظر می رسد حامیان وی در این دور از انتخابات حتی حضور رقیبی را که او را دوست ندارد رد کرد و 4 کاندیدای مجلس خبرگان رهبری در این حوزه انتخابیه رد صلاحیت شدند.
اما قابل تامل است که پیروزی سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری (خرداد 1400) که در آن رقبای اصلی وی از رقابت رد صلاحیت شدند و وی با تعدادی از اصولگرایان و دو نامزدی که شاید در آن حضور نداشتند رقابت کرد. دور اول، لیست 20 کاندیدا اصلاحات برای پیروزی در انتخابات به اصطلاح بدون مخالفت و پس گرفتن کلید کشیش از حسن روحانی، این ذهنیت را ایجاد کرده بود که بر اساس آن به دلیل آرامش روحی برای به دست آوردن به تهران می رود. رای در انتخاباتی که احتمالاً مشارکت در آن نزدیک به انتخابات 98 و 1400 خواهد بود. آمد و کاندیدای مجلس خبرگان این حوزه شد اما ظاهراً هنوز اعتمادی برای شرکت در انتخابات ندارد. رقابت جدی انتخاباتی است و ترجیح می دهد از استانی که فقط یک کرسی دارد نامزد شود و نه از استان تهران که ریسک پذیر است، جایگاهی پایین تر از رتبه اول قبول کند.
اما برخی به نفع شرایط وی ابتدا نوشتند که این وضعیت در شهرهای دیگر نیز وجود دارد و برخی دیگر به وی اطلاع دادند که در صورت تایید نشدن نامزد دیگر انتخابات برگزار نمی شود و نوشتند که در چنین شرایطی یک انتخابات میان دوره ای، اما قطعا با حداقل یک رقابت. دو نامزدی برگزار خواهد شد.
حال باید دید در آخرین روزها و ساعات فرصت شورای نگهبان برای رسیدگی به ایرادات نامزدهای انتخابات شورای نگهبان در صورت تایید صلاحیت و ورود رقبای خود به میدان رقابت و یا تغییر نامزد. حوزه انتخابیه و به خراسان جنوبی سفر می کند تا به عنوان رقیب نمادین رئیسی عمل کند، جایی که بعید به نظر می رسد که انتخابات بدون تایید شخص دیگری به تاریخ دیگری موکول شود.
سفر طولانی کاربران اینترنت در میان کارشناسان ششم
از بهار امسال بود که علی لاریجانی در رابطه با گروه اقلیت تندرو که قصد تصرف همه مناصب منتخب و انتصابی نظام را دارند و از هیچ تلاش و روشی در این معنا فروگذار نخواهد کرد، از کلیدواژه «تطهیر» استفاده کرد و وارد شد. ادبیات سیاسی کشور
به نظر می رسد پس از به قدرت رسیدن در مجلس در سال 1397، خالصان دور جدیدی از حذف رقبا را به طرق مختلف آغاز کرده اند و آنقدر مصمم به این راه هستند که حتی هشدار رهبران پس از رد انتخابات ریاست جمهوری سال 1400 نیز می باشد. معتبر نیست یک اختلال بزرگ در روند کار آنها. ایجاد نکرد
تطهیرها با قدرت جلو می روند و بعد از مجلس یازدهم و دولت سیزدهم اکنون به دنبال محاصره کامل کارشناسان همفکر خود در مجلس ششم و دوازدهم هستند، پروژه ای که باید دید آیا موفق به اجرای آن خواهند شد. ?
رکنا نیوز