به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، یکی از مشکلات بازار کار بحث درآمد است. بسیاری از جویندگان کار به دلیل درآمد محدود و حقوق ناکافی سر کار نمی روند. در حال حاضر اکثر خانوادههای کارگری با مشکلات معیشتی مواجه هستند و یک کارگر برای تامین مخارج خانواده مجبور است چندین شغل را انجام دهد.
گزارش جدید مرکز پژوهش های مجلس در خصوص نرخ فقر نشان دهنده گسترش فقر در سال های اخیر به ویژه سال گذشته است.
گزارش مرکز پژوهش های مجلس نشان می دهد که نرخ فقر در سال 1402 با 0.4 درصد افزایش نسبت به سال 1401 به 30.1 درصد رسیده است.
این بدان معناست که سال گذشته حداقل یک سوم جمعیت قادر به تامین نیازهای اولیه خود نبودند و زیر خط فقر زندگی می کردند.
بررسیهای مرکز پژوهشهای مجلس نشان میدهد که اقتصاد کشور پس از چهار سال رشد بالای 4 درصد، در بهار 1403 با افت 2.5 درصدی مواجه شد که این کاهش ناشی از قطع برق در صنایع، کاهش صادرات نفت و سیاست های بودجه ای محدودکننده دولت پیش بینی می شود رشد اقتصادی در سال های 1403 و 1404 به ترتیب 2.5 و 2.8 درصد باشد که کمتر از هدف 8 درصدی برنامه هفتم است.
در بخش راهحلها، این گزارش تاکید میکند که سیاستگذاران باید از انفعال و تعلل پرهیز کنند و برای حل برخی از تعارضهای موجود، سیاستهای اصلاحی پیشرو را اتخاذ کنند. این گزارش تاکید میکند که باید راهحلهای مناسبی در خصوص عدم تعادل انرژی، عدم تعادل بانکی، کسری بودجه و سیاستهای تثبیت قیمت اتخاذ شود.
به گفته کارشناسان اقتصادی، شکی نیست که یکی از دلایل فقیر شدن جامعه، کفایت دستمزد و هزینه است. کارگران هنوز تا جیب خود بدهکار هستند. بی شک حقوق های غیر واقعی یکی از دلایل گسترش مشاغل کاذب در جامعه است. کارگران ترجیح می دهند وقت خود را در محیط و کاری بگذرانند که بهره وری مالی بهتری ارائه می دهد.
طبق آمار کارگران نیمی از جامعه را تشکیل می دهند. با توجه به اینکه گزارش مرکز پژوهش های مجلس نشان می دهد که یک سوم ایرانیان زیر خط فقر زندگی می کنند، برخی کارشناسان تحلیل می کنند که این سوم مربوط به کارگرانی است که حقوق آنها فقط نیمی از ماه را پوشش می دهد.
امی محمود حریرچی، جامعه شناس و آسیب شناس اجتماعی، درباره گزارش این مرکز تحقیقاتی مبنی بر اینکه یک سوم مردم ایران زیر خط فقر زندگی می کنند، گفت: نیمی از جامعه ایران فقیر هستند و طبقه کارگر و حقوق بگیران بخشی از آن هستند. توجه داشته باشید که طبق تعاریف جهانی، فردی که نمی تواند یک وعده غذایی در روز بخورد، مطلقا فقیر محسوب می شود. بسیاری از کارگران برده و کسانی که به جنایات خشونت آمیز روی می آورند به دلیل بیکاری هستند.
وی می گوید: علاوه بر فقر معیشتی که طبقات کارگر و حقوق بگیر با آن مواجه هستند; فقر در حوزه سلامت و بهداشت نیز یکی از چالش های این اقشار محسوب می شود. جوان بیچاره حالا به پدر و مادرش که کارگر هستند می گوید: شما که مثلاً 30 سال کار کرده اید، چرا معیشتتان این گونه است؟ به همین دلیل کم کم فرزند یک خانواده کارگری دیگر سر کار نمی رود. بی نظمی در بازار کار، بخش بزرگی از نیروی کار ایران را به مهاجرت سوق می دهد.
هیات علمی دانشگاه علامه با اشاره به وضعیت طبقاتی در ایران می افزاید: فاصله طبقاتی در ایران سالهاست که به یک نقص تبدیل شده است. این مشکل تنها به دلیل فقر روزافزون و وضعیت نابسامان اقتصادی رخ می دهد.
* اسدی: قدرت خرید کارگران از ابتدای سال به نصف کاهش یافته است
آیت اسدی؛ یکی از اعضای شورای عالی کار درباره مطالبه کارگران برای بازنگری حداقل دستمزد کارگران در سال جاری گفت: با توجه به اینکه دولت در زمان تصویب حداقل دستمزد سال 1393 وعده داده بود که امسال با توجه به سیاست کنترل تورم، حداکثر نرخ تورم 20 درصد خواهد بود اما تورم بالاتر از این رقم بوده است. از این رو نمایندگان کارگران در شورای عالی کار بارها درخواست تشکیل جلسه شورای عالی کار و ترمیم دستمزدها را داشته اند که هنوز این درخواست پذیرفته نشده است.
وی افزود: قطعا دو جلسه شورای عالی کار از ابتدای سال تاکنون تشکیل شده است اما بحث بررسی حداقل دستمزد کارگران مطرح نشده است.
اسدی بیان کرد: کارفرمایان نیز مشکلات خاص خود را دارند زیرا دولت به وعده خود مبنی بر تثبیت قیمت کالاهای اساسی مانند حامل های انرژی، آب، برق و حتی قیمت زمین در شهرهای صنعتی و همچنین قیمت تمام شده کالاهای اساسی عمل نکرده است. کالاها برای تولید کننده نیز افزایش یافته است.
وی در خصوص اینکه حداقل دستمزد کارگران در سال جاری تا چه اندازه سبد معیشت را پوشش می دهد، گفت: زمانی که حداقل دستمزد تصویب شد، حداقل دستمزد کارگران توانست نیمی از سبد معیشت را تعیین کند، اما اکنون به دلیل تورم و تورم کاهش ارزش پول، این رقم به حدود یک چهارم کاهش یافته است.
عضو صنفی شورای عالی کار گفت: در حال حاضر هزینه یک کارگر در تولید به طور متوسط 5 درصد و در برخی موارد 10 درصد و در شرکت های بزرگ 2 تا 4 درصد است. هنگامی که قدرت خرید کارگر کاهش می یابد، تقاضای موثر برای اقتصاد کاهش می یابد و کالاهای تولید شده توسط کارفرما خریداری نمی شود.
absnews