رئیس کمیسیون مرزبانی اتاق تعاون ایران معتقد است: قانون ساماندهی تجارت مرزی باید با توجه به واقعیت های مرزی و وضعیت اقتصادی معیشتی مرزنشینان اصلاح شود.
به گزارش ای بی اس نیوز، مبادلات مرزنشینان از جمله کولبری و ملوان (تلنجی) در مناطق مرزی از جمله راه های کسب درآمد و تامین معیشت مرزنشینان است، اما در سال های اخیر کمبود منابع مالی مرزنشینان مرزنشینان مرزنشین بوده است. و آگاهی ناکافی آنها از قوانین و مقررات کارگران فرامرزی باعث شده است. از یک سو منافع کارگران مرزی به این شکل تضمین نمی شود و از سوی دیگر جریان های سازمان یافته قاچاق کالا سوء استفاده می کنند و از این معافیت و تسهیلات مبادلات مرزی مرتبط با کارگران مرزی بهره می برند. .
شورای دولت در بهمن ماه 1400 طرح ملی تقویت مشاغل، معیشت مرزنشینان و ایجاد مشاغل پایدار در مناطق مرزی را تصویب کرد. مصوبه اداره کل مبارزه با قاچاق کالا و ارز و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به دولت ارائه شد. این در حالی است که قبل از تصویب این برنامه اعتبارات و تسهیلات دولتی در مناطق مرزی به دلیل عدم برنامه ریزی صحیح و مشخص و نظارت ناقص آنچنان که باید جامعه هدف را پوشش نمی داد و مشکلات اقتصادی نیز باعث ایجاد مشکلات معیشتی شده بود. عبور کنندگان مرزی
معاون پارلمانی رئیس جمهور تا پایان سال گذشته از پیشنهاد لایحه ساماندهی و نظارت بر تجارت مرزی (کولبری و ملوانی) و ایجاد شغل پایدار برای مرزنشینان با دو فوریت به شورای اسلامی خبر داد و گفت: لایحه مذکور با هدف تأمین و تقویت معیشت مرزنشینان، مدیریت واردات کالا، کاهش قاچاق کالا و ارز، ترویج گردشگری در مناطق مرزی و ایجاد اشتغال پایدار برای کارگران مرزی با رعایت امنیت، تدوین شده است. ملاحظات اجتماعی و اقتصادی حاکم بر مرزها و ایجاد توازن بین حقوق عمومی و حقوق کارگران فرامرزی توسط دولت به مجلس ارائه شد.
بر اساس این لایحه مواردی از قبیل تعیین سقف و ارزش کالاهای وارداتی، اعمال معافیت کلی یا تصاعدی از حقوق ورودی، پیش بینی مهلت پرداخت مالیات بر ارزش افزوده، تخصیص منابع از محل درآمد گمرکی و مالیاتی به همان استان به منظور تقویت و تقویت ایجاد زیرساخت ها و تخصیص بودجه سالانه ای که به ساکنان مناطق مذکور در لایحه امکان بهره مندی از اشتغال پایدار و درآمد کافی و همچنین سیستم تامین اجتماعی را می دهد، در نظر گرفته شد.
در شهریورماه امسال لایحه دو فوریتی ساماندهی تجارت مرزی در دستور کار مجلس قرار گرفت و نمایندگان در جلسه علنی مجلس ضمن بررسی جزییات لایحه ساماندهی و نظارت بر مرز، مواد 1 و 2 این لایحه را تصویب کردند. تجارت (کلبری و ملوانی) و ایجاد شغل پایدار برای کارگران مرزی. لایحه تجارت مرزی در 6 شهریور 1402 در مجلس تصویب شد و برای تصویب نهایی به شورای نگهبان فرستاده شد تا اینکه شورای نگهبان نظر خود را نسبت به این لایحه اعلام کرد و ایراداتی به آن وارد شد و همه اظهارنظرهای مربوط به این لایحه را بررسی کرد. برای رفع ابهامات آن
در همین راستا یاسر فیضی، رئیس کمیسیون عبور و مرور مرزی اتاق تعاون ایران معتقد است که قانون ساماندهی مبادلات مرزی باید بر اساس فلسفه تدوین این قانون و نیازهای جامعه هدف مورد بررسی قرار گیرد. که نمایندگان باید واقعیت های مرزها را در نظر بگیرند و شرایط اقتصادی و زندگی مرزنشینان اصلاح شود.
رئیس کمیسیون مرزبانی اتاق تعاون معتقد است: قانون فعلی ساماندهی تجارت مرزی باید بر اساس واقعیت های موجود زندگی و توان اقتصادی آقازاده های مرزنشین تصویب شود.
وی از اهمیت مرزها به عنوان نماد حاکمیت ملی و ارتباط مستقیم آن با امنیت و استقلال کشور یاد کرد و گفت: حفظ مرزها بر اساس مرزهای تعریف شده، شاخص حاکمیت ملی و نقش مهم آنها در حجم مبادلات مرزی است. . این امر شامل تثبیت جمعیت، جلوگیری از مهاجرت و بروز مشکلات ناشی از حاشیه نشینی کلانشهرها و تأثیر مستقیم آنها بر تولید روستاها، جلوگیری از ورود کالاهای قاچاق و حفاظت از میهن و ایجاد امنیت پایدار است. لازم در مرزها و مرزبانان در برنامه ریزی اقتصادی، بخش های تولیدی، تجارت و خدمات باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.
عضو شورای سازمان مبادلات مرزی خراسان رضوی ادامه داد: مرزنشینان در روابط فرهنگی، اقتصادی، امنیتی و دیپلماتیک با کشورهای همسایه و منطقه تأثیر دارند و باید با تقویت همه جانبه از آنها به عنوان یک فرصت استفاده کرد.
به گفته رئیس کمیسیون مرزنشینان اتاق تعاون ایران، جمهوری اسلامی ایران با 8 هزار و 755 کیلومتر مرز دریایی و زمینی و همسایگی با 15 کشور جهان و ارتباط با آب های آزاد، موقعیت استراتژیک ایجاد کرده است. برای کشور و بدیهی است که با وجود این فرصت ها، کشور در معرض تهدیدات گوناگونی قرار دارد و حضور مرزنشینان به عنوان پتانسیل عظیمی برای تبدیل تهدیدها به فرصت اجتناب ناپذیر است.
وی می گوید: قانون فعلی ساماندهی تجارت مرزی به دور از واقعیت های زندگی و توان اقتصادی اعیان مرزنشین تصویب شد و فعالیت مرزنشینان و تعاونی های آنها درگیر بوروکراسی منفی اداری است. وجود یک مدیر واحد و درک ضعیف دستگاه های اجرایی مختلف از این قانون، مشکلات را تشدید کرده است.
مدیرعامل اتحادیه مرزنشینان خراسان رضوی با تاکید و انتقاد از ابهامات موجود در این قانون گفت: متأسفانه چشم انداز روشن و صحیحی برای تسهیل و تقویت معیشت مرزنشینان محقق نشده است و تصمیم گیران و سیاست گذاران به آن توجه نکرده اند. سازندگان و به همین دلیل است که هیچ اقدام موثری در این زمینه صورت نگرفته و این قانون آن را بی اثر کرده است.
به گفته کارشناسان، پیش نویس قانون تجارت فرامرزی با تبدیل شدن به یک قانون، به شرایط سخت تجارت فرامرزی پایان داده و شرایط اقتصادی مطلوبی را برای کارگران مرزی فراهم می کند. به گفته آنها یکی از نکات مثبت این لایحه اجرای تدریجی آن و هزینه کل درآمدها برای تکمیل زیرساخت های مناطق مرزی و اشتغال مردم است که باید برای تامین معیشت این لایحه اجرایی شود. اقتصاد کارگران فرامرزی باید موفق باشد.
انتهای پیام