سایر موضوعات

چرا مازاد تولید سیب زمینی داریم؟/ رفع مشکلات نیازمند تدابیر وزارت جهاد کشاورزی است.

رئیس انجمن ملی سیب زمینی ایران گفت: به دلیل اجرای ناقص الگوی کشت، نبود برنامه تولید مشخص و تصمیمات متولیان امر صادرات، با مازاد تولید سیب زمینی در کشور مواجه شدیم. و گفت: باید برای رفع این مشکل تدابیری اندیشیده شود و در نهایت وزارت جهاد کشاورزی می تواند در مناطقی که سیب زمینی کشت می شود محدودیت ایجاد کند.

به گزارش ای بی اس نیوز، به گفته فعالان کشاورزی امسال بیش از 5 میلیون و 500 هزار تن سیب زمینی در کشور تولید شد که بیش از نیاز بازار است که باعث شده سیب زمینی در دست کشاورزان بماند و خریداری نمی شوند.

البته مازاد و کمبود محصولات کشاورزی مشکل جدیدی نیست و تقریبا هر ساله یک محصول کشاورزی تحت تاثیر قرار می گیرد. یعنی یک سال سیب زمینی در دست کشاورز می ماند، یک سال پیاز و قیمت آن ارزان می شود و سال بعد چون تولیدکنندگان ضرر کرده اند، تولید کاهش می یابد و قیمت مردمک می شود.

کارشناسان بخش کشاورزی دلایل متعددی را برای توضیح این مازاد و کسری تولید مطرح کرده اند، اما همگی متفق القول هستند که اگر الگوی کشت به درستی در کشور اجرا می شد، آمار و اطلاعات دقیقی از حجم تولید، مصرف و صادرات وجود داشت. . همچنین طبق برنامه پیش می رود و دیگر با مازاد و کمبود محصولات مواجه نمی شویم.

در همین رابطه خسرو طالبی، رئیس انجمن ملی سیب زمینی ایران در پاسخ به این سوال که چرا سیب زمینی امسال در دست کشاورزان مانده است؟ وی به ای بی اس نیوز گفت: سال گذشته برنامه مشخصی برای تولید وجود نداشت و به همین دلیل سیب زمینی در پایان سال گذشته در اختیار کشاورزان بود. امسال با توجه به شعار سال تولید افزایش یافت و فراتر از نیاز کشور تولید شد.

تصمیمات صادرات خلق الساعه مشکل ساز است

وی ادامه می دهد: همچنین از سال های گذشته تصمیماتی در حوزه صادرات گرفته شده است که منجر به از دست دادن بازارهای صادراتی صادرکنندگان شده و برخی بازارهای هدف، خود تولیدکننده شوند. همانطور که می بینیم، عراق که محصولات کشاورزی ما در آن صادر می شد، اکنون به یک تولید کننده تبدیل شده است. از سوی دیگر هزینه های ذخیره سازی و حمل و نقل نیز به دلیل تورم افزایش یافته و یارانه ای نیز ارائه نشده است.

رئیس انجمن ملی سیب زمینی ایران افزود: قیمت تمام شده محصولات سیب زمینی در سردخانه و انبار کیلویی 9 تا 10 هزار تومان است که متاسفانه در حال حاضر با قیمت های 5 تا 6 هزار تومان خریداری می شود.

مصرف سرانه سیب زمینی در کشور پایین است

وی با بیان اینکه نباید همیشه منتظر صادرات بود، گفت: رسانه ها باید از ابتدای سال نسبت به افزایش سرانه مصرف سیب زمینی فرهنگ سازی و محتوا تولید می کردند. سرانه مصرف سیب زمینی در کشور 35 تا 40 کیلو است در حالی که در کشورهای اروپایی این میزان به 50 تا 55 کیلو می رسد. یعنی اگر می توانستیم مصرف سرانه را 10 کیلو افزایش دهیم، مشکل تولیدکننده و مصرف کننده حل می شد.

طالبی گفت: مدل کشت ما ناقص است. در بخش صادرات، تصمیمات خلق الساعه مشکل ساز است. تصمیمات یکباره مانند ممنوعیت صادرات یا اعمال تعرفه های بالا باعث می شود که بازارهای هدف ما راه خود را پیدا کرده و بازارهای جدیدی را جایگزین آن کنند.

وی گفت: متاسفانه مدیریت اولیه در این بخش نداریم. بخش دولتی باید از توانمندی ها و نظرات بخش خصوصی استفاده کند که بار مالی برای آن وجود ندارد. بخش دولتی و خصوصی باید برای حل مشکلات دست به دست هم دهند.

این فعال حوزه کشاورزی افزود: میزان سیب زمینی تولیدی کشور تقریباً 5 میلیون و 550 هزار تن است که در سال آینده 5 میلیون و 200 هزار تن برای مصارف خانگی، صنعتی و بذری مورد نیاز است و حدود 350 هزار تن مازاد داریم.

ایجاد محدودیت در مناطقی که سیب زمینی کشت می شود

وی افزود: وزارت جهاد کشاورزی می تواند در مناطقی که سیب زمینی کشت می شود محدودیت ایجاد کند. چون صادراتی وجود ندارد و متقاضی هم وجود ندارد. از طرفی تولید باید طبق برنامه باشد و صادرکنندگان نیز باید از یارانه حمل و نقل بهره مند شوند تا بتوانند صادرات داشته باشند.

طالبی در نهایت افزود: تولید بیش از نیاز کشور باعث افزایش قیمت سیب زمینی در سال آینده می شود چرا که تولیدکننده به دلیل ضرر و زیان توانایی تولید خود را از دست می دهد.

انتهای پیام

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا