یکی از اعضای بنیاد ملی نخبگان گفت: راه حل اختلاف نظر در حوزه برق این است که بانک مرکزی ارز رسمی به سرمایه گذاران بدهد تا بدهی خود را به صندوق توسعه ملی بپردازند یا وزارت نیرو آن را اجرا کند. راه حل های خود
به گفته این روزنامه نگار خبرگزاری صداوسیما10 مردادماه امسال در صحن علنی مجلس و در جلسه بررسی صلاحیت وزیر آینده نیروی دولت چهاردهم؛ علی آبادی پشت میکروفن حاضر شد و بارها اعلام کرد که کشور 18 هزار مگاوات عدم تعادل برق دارد یعنی به 18 هزار مگاوات برق نیاز داریم که باید تولید و تامین کنیم.
دلایل متعددی برای این ناهماهنگی وجود دارد که یکی از مهم ترین آنها عدم ساخت نیروگاه های حرارتی با سوخت های فسیلی است که در برنامه های توسعه برنامه ریزی شده است. طی برنامه ششم که قرار بود امسال اجرا شود، باید ساخت نیروگاه های حرارتی جدید 25 هزار مگاواتی آغاز می شد. به گفته تولیدکنندگان برق، در پنج سال گذشته هیچ نیروگاه جدیدی به جز نیروگاه ها ساخته نشده است. ساخته شده توسط صنایع
ساخت نیروگاه نیازمند منابع مالی هنگفتی است و صندوق توسعه ملی که درآمدهای حاصل از فروش نفت و گاز در آن واریز می شود، منبع اصلی این منابع است. وام های این صندوق مبادله ای و درآمد نیروگاه ها ریالی است و به همین دلیل صندوق توسعه ملی از وزارت نیرو درخواست تضمین پرداخت اقساط وام های قرارداد شده توسط سرمایه گذاران را کرده است. سرانجام در سال 1393 هیات وزیران مصوبه ای را تصویب کرد که بر اساس آن بانک مرکزی به نیروگاه داران ارز رسمی می دهد تا توان بازپرداخت اقساط خود را داشته باشند، اما با افزایش نرخ ارز، بانک مرکزی تردید کرد. از اجرای این مصوبه و سرمایه گذارانی که وام گرفته بودند بدهکار شدند به طوری که هم اکنون 1.5 میلیارد دلار بدهی دارند و صندوق توسعه ملی به فعالان صنعت برق وام اعطا نکرده است و نتیجه این مجموعه از رویدادها در تزریق سرمایه جدید به بخش برق و ایجاد عدم تعادل 18000 مگاواتی بود.
حال سوال این است که آیا راه حلی برای رفع این سطح از نارضایتی وجود دارد؟
اصغر اکبری از اعضای بنیاد ملی نخبگان و از فعالان صنعت برق ابتدا به تشریح شرایط فعلی این صنعت پرداخت و گفت: عملیات تجاری نیروگاه ها بیست سال به طول می انجامد که پنج سال آن توانیر از نیروگاه برق خریداری می کند. نیروگاه. کارخانه دار با قیمت تضمینی و پانزده سال. برق باقی مانده را می توان در بازار عمده خرید و فروش کرد، اما مشکل اینجاست که برخلاف نرخ تورم که افزایش یافته، قیمت ها در این بازار تغییر نکرده است.
اما قیمت گذاری برق و مشکلات آن مرحله بعدی سرمایه گذاری است و در حال حاضر این صنعت با چالش کمبود سرمایه مواجه است. اکبری درباره راه حل این مشکل می گوید: اولین راه حل این است که بانک مرکزی با تصویب پروژه اقدام کند. هیأت وزیران و ارز رسمی نیروگاه ها را دارد، اما این بانک با توجیه اینکه مصوبات دیگری پس از سال 1393 تصویب شده که نمی تواند ارز رسمی به نیروگاه داران پرداخت کند، از این مصوبه تبعیت نمی کند.
اکبری می افزاید: به عنوان مثال در سال 1401 یکی از نیروگاه ها به جای فروش برق به توانیر، برق تولیدی خود را به صنایع فروخت و توانست 18 میلیون یورو را به صندوق توسعه ملی بازپرداخت کند. دیگر امکان فروش مستقیم برق وجود ندارد. به صنایع مصوب صندوق توسعه ملی اعم از شرکت انرژی حرارتی و سازمان برنامه و بودجه.
علیرغم شرایط فعلی که صندوق توسعه ملی به سرمایه گذاران وام نمی دهد، بانک مرکزی ارز رسمی به نیروگاه های بدهکار اختصاص نمی دهد و وزارت نیرو که با تولیدکنندگان بخش خصوصی در راه حل های خود مشکل دارد. باید دید در چهار سال آینده وزیر پیشنهادی دولت پانزدهم، صحن علنی مجلس میزان نارضایتی را در چه عددی اعلام می کند؟