وی با تاکید بر اینکه تکالیف بودجه امسال به ویژه در حوزه تسهیلات ازدواج، زایمان، تکلیف و تسهیلات همراه منجر به افزایش فشار بر بانکها و کاهش ظرفیت ارائه تسهیلات به فعالان اقتصادی شده است، افزود: تنها در بند ب این تبصره وجود دارد. 16 قانون مالی امسال 102 تلاش تسهیلات قرض الحسنه رعایت شد. از سوی دیگر تاکید بانک مرکزی و دولت بر کنترل نقدینگی و رشد ترازنامه بانک ها باعث شده تا بانک ها تمایلی نداشته باشند و نتوانند تسهیلات کافی به فعالان اقتصادی ارائه دهند و همین امر باعث کاهش دسترسی به تسهیلات بانکی شده است.
فریال مستوفی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه موضوع تامین مالی همواره به عنوان یکی از موضوعات مرتبط با بقای کسب و کار شناخته می شود، ادامه داد: در ایران تامین مالی عمدتا از طریق بازار پول و شبکه بانکی انجام می شود. اما از مجموع 29 بانک فعال در بازار پول، زیان انباشته 12 بانک دولتی و خصوصی در پایان سال 1400 به رقم نجومی 320 هزار میلیارد تومان رسید. به این ترتیب بانک هایی مانند ملی، سپه، کشاورزی، توسعه صادرات و مسکن که دارای ماموریت دولتی، تخصصی و بخشی هستند نیز جزو بانک های زیانده هستند.
علی نقیب در ادامه خاطرنشان کرد: روندهای اجتماعی بر بازارها تأثیر گذاشته و کمبود نقدینگی در بخش تولید تشدید شده است. بنابراین چک های بد در فضای کسب و کار کشور زیاد شده است.
محمدرضا نجفی منش، رئیس کمیته بهبود فضای کسب و کار و رفع موانع تولید اتاق تهران نیز با اشاره به اینکه فشار نقدینگی بر واحدهای تولیدی نسبت به ماه گذشته به دلیل کاهش فروش دو برابر شده است، ادامه داد: از سوی دیگر، سرمایه نظارتی بانک ها نیز منفی است و گفته می شود زیان سایر بانک ها از سرمایه آنها بیشتر شده است و این موضوع باعث نگرانی فعالان اقتصادی شده است.
انتهای پیام
به گزارش ای بی اس نیوز، کمیسیون های سه گانه «بازار ارز و سرمایه»، «صنعت و معدن» و «بهبود فضای کسب و کار و رفع موانع تولید» اتاق بازرگانی تهران در نشست مشترکی با حضور نمایندگان وزارت حراست برگزار کردند. و بانک مرکزی، اختیارات در تفاهم نامه سه جانبه وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی کشورها بررسی شد.
رئیس کمیته صنعت و معدن اتاق تهران در ابتدای این جلسه با اشاره به اینکه برخی مغایرت های وزارت حراست و بانک مرکزی مانعی برای تامین مالی فعالان اقتصادی شده است، گفت: ظاهرا در توافق سه جانبه ای که اخیرا بین دو وزارتخانه امنیت و اقتصاد و همچنین بانک مرکزی امضا شد، بخشی از این مشکلات حل شده است که در جلسه امروز به بررسی آن خواهیم پرداخت.
رئیس کمیته بازار پول و سرمایه اتاق تهران با بیان اینکه امسال گزارش اعطای تسهیلات به بخش های مختلف از سوی بانک مرکزی منتشر نشده است، ادامه داد: بحث افزایش سرمایه بانک ها، افزایش توانایی ارائه تسهیلات، تعیین تکلیف تخصیص دارایی های ملکی بانک ها، کاهش مطالبات غیرجاری، پرهیز از نگاه اجباری و تکلیفی بانک ها از موضوعات مهمی است که باید در دستور کار بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی قرار گیرد.
در ادامه این جلسه، رئیس کمیته بازار پول و سرمایه اتاق تهران در جریان آمار مشکلات بانکی فعالان اقتصادی با همکاری سایر کمیته ها و انعکاس این موارد از سوی اتاق تهران به رئیس کل بانک مرکزی قرار گرفت. و گفت: خوشبختانه در قرارداد سه جانبه ای که اخیرا منعقد شد، وزارتخانه های حراست، اقتصاد و بانک مرکزی نیز به تعدادی از موارد ذکر شده در نامه رئیس اتاق بازرگانی تهران پرداختند. مواردی مانند فاکتورینگ، واگذاری اعتبارات اسنادی، توسعه زنجیره تامین مالی، نهایی شدن صورتحساب ضمانت نامه بانکی و مقررات ارزش گذاری اعتبار.
وی افزود: سه بانک از پنج بانک تخصصی و توسعه ای کشور زیان ده هستند. بانک های کشاورزی، توسعه تعاون، توسعه صادرات، مسکن، صنعت و معدن حدود 67 هزار میلیارد تومان سرمایه ثبت کرده اند که برای هر پنج بانک معادل 2.5 میلیارد دلار است. بانک صنعت و معدن دارای سرمایه ثبت شده 6.1 میلیون دلار معادل 250 میلیون دلار است. در عین حال، سهام بانک تجاری ابوظبی حدود 58 میلیارد درهم امارات یا 16 میلیارد دلار است و سهام هالک بانک ترکیه حدود 4 میلیارد دلار آمریکایی است.
بر اساس گزارش سایت اتاق تهران، وی افزود: از یک سو افزایش تورم تولیدکننده و عدم تمایل فروشندگان خارجی و کالایی به فروش نسیه و بلندمدت باعث فشار نقدینگی بر شرکت ها شده و آنها را با مشکل جدی عدم حضور مواجه کرده است. بتواند نقدینگی کافی را تامین کند.
اعضای اتاق بازرگانی تهران در جلسه ای ابعاد مختلف تفاهم نامه سه جانبه وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی را در حوزه تامین مالی مورد بررسی قرار دادند.