سلیمانی افزود: نهادهای بین المللی باید سازوکاری داشته باشند تا افغان ها در این کشور بمانند و زندگی بهتری داشته باشند تا افغان ها به دلیل بیکاری و فقر مجبور به مهاجرت نشوند. مقابله با حدود چهار میلیون مهاجر در شرایطی که جمهوری اسلامی در آن قرار دارد بسیار سخت است و باید به این مهاجران کمک کرد.
این دیپلمات افغان گفت که اسماعیل خان در این نشست موضوع توجه به قانون اساسی، مسائل زنان و ایجاد چارچوبی برای تحقق عدالت اجتماعی را مطرح کرد. 40 سال جنگ نشان داد که جنگ نتیجه ای ندارد و نتیجه جنگ فقط جنگ است و باید با مذاکره به نتیجه برسیم. سرپرست وزارت خارجه افغانستان نیز در مورد این دیدار نظر مثبت داشت.
عبدالقیوم سلیمانی شامگاه سه شنبه در نشست خبری که در سفارت افغانستان در تهران برگزار شد، خاطرنشان کرد: اسماعیل خان والی پیشین هرات داستان خود را از مذاکرات می گوید و من فضای مذاکرات را مثبت دیدم.
وی گفت: جمهوری اسلامی نیز حمایت خود را از هر نشستی با هدف حل مشکلات افغانستان و گردآوری دیدگاههای گروههای سیاسی در افغانستان و خارج از کشور اعلام کرده است. گفتگوها شروعی بود و دو طرف باید با تیم های خود مشورت می کردند تا ببینند آیا امکان ادامه مذاکرات وجود دارد یا خیر.
مسائل مهاجران در حوزه کنسولی را با وزیر امور خارجه امارت اسلامی در میان گذاشتم
وی افزود: آقای متقی تاکید کرد که باید در کابل در مورد این موضوعات صحبت کند و اسماعیل خان نیز گفت که باید در این مورد با همه افغان ها مشورت کند. این گفتگوها یک جلسه مقدماتی بود و در مورد آینده افغانستان صحبت شد. در پایان این گفتگوها، جمهوری اسلامی اعلام کرد که پذیرای رهبران افغانستان از همه اقشار برای گفتگو با یکدیگر و یافتن راه حل برای مشکلات افغانستان است.
نظارت من بر سفارت ربطی به مذاکرات اسماعیل خان و امیرخان متقی نداشت.
سلیمانی درباره موضوعات مطرح شده در مورد شکست مذاکرات تصریح کرد: مذاکرات بین الافغانی در قطر 2 سال به طول انجامید و نباید انتظار داشت که یک نشست کوتاه به نتیجه برسد، اما شروع آن گام مثبتی بود.
وی از حواشی مربوط به رابطه خانوادگی خود با اسماعیل خان گفت و گفت: 13 سال کارمند وزارت امور خارجه افغانستان و 2 سال معاون سفارت افغانستان در تهران بودم. از زمان استعفای عبدالغفور لیوال، سفیر سابق، طبق قانون، من رئیس سفارت هستم. در 20 نوامبر نامه ای کتبی از وزارت امور خارجه امارت اسلامی افغانستان دریافت کردم که این موضوع را تایید می کرد. مدیریت من در سفارت افغانستان هیچ ارتباطی با مذاکرات سیاسی اسماعیل خان و رئیس وزارت خارجه امارت اسلامی نداشت و مسائل ملی در این گفتگوها مطرح شد.
رئیس سفارت افغانستان در ایران گفت: برای حل مسائل مهاجران و سایر مسائل باید با مسئولان فعلی همکاری کنیم. از زمان سقوط کابل، 7000 پاسپورت کابل را بین مهاجران توزیع کرده ایم و در حال رایزنی برای ارسال 40000 پاسپورت دیگر از کابل به تهران هستیم. ما مسائل کنسولی مردم را با وزیر امور خارجه امارت اسلامی افغانستان در میان گذاشته ایم و امیدواریم بتوانیم جلو برویم و وضعیت مهاجران را بهبود بخشیم. همکاری با دفاتر مستقر در کابل برای رسیدگی به مسائل مهاجران ادامه دارد.
سلیمانی گفت: “مهمترین ماموریت ما گفتن حقیقت است و مردم افغانستان باید بدانند که رهبران آنها واقعا در تلاش برای حل مشکلات خود هستند.” آنها مستقل و فراگیر بودند و وزیر امور خارجه موقت افغانستان نیز نگرش مثبتی نسبت به این گفتگوها داشت.
این دیپلمات افغانستانی، سفر وزیر امور خارجه افغانستان به تهران را یک سفر اقتصادی و تجاری عنوان کرد و گفت: در این سفر کمیسیون اقتصادی دو کشور برگزار شد و مسائل مرزی، وضعیت مهاجران، ترانزیت و تجارت در این زمینه مطرح شد. که نتایج آن به نفع بود. مردم هر دو کشور خواهند بود.
وی احمد مسعود را فرزند قهرمان ملی کشور و اسماعیل خان را شخصیت جهادی کشور و نماینده طیف وسیعی از رهبران افغانستان توصیف کرد و افزود: آنها در قبال آینده افغانستان و به نمایندگی از تعداد زیادی از مردم افغانستان احساس مسئولیت می کنند. رهبران با وزیر امور خارجه دولت کنونی افغانستان مذاکره و مسایل افغانستان، فراگیری و قومیت مطرح شد.
وی در خصوص کمبود فضا برای پذیرایی از زائرین در سفارت افغانستان در تهران گفت: در حد امکان مکانی را در سفارت برای پذیرایی از مهاجران آماده کرده ایم تا حرمت زائرین حفظ شود و این مکان جدید افتتاح خواهد شد. در هفتههای آینده تعامل خوبی با بخشهای مختلف ایران از جمله وزارت کشور داریم و در آخرین مورد همکاری، اداره اتباع و مهاجران خارجی جمهوری اسلامی ۲۷۰ هزار گذرنامه مهاجرتی صادر کرده است و در ۵ مورد ماه ها پس از سقوط دولت قبل، همکاری خوب با سفارت افغانستان.
وی افزود: این گفتگوها به ابتکار جمهوری اسلامی و در حاشیه سفر سرپرست وزارت امور خارجه افغانستان به تهران انجام شد. دیدار خوبی بود و موضوعات کلیدی در پنج ساعت مذاکرات مورد بحث قرار گرفت و در یک فضای بسیار آرام و سازنده، هر دو طرف دیدگاه خود را برای حل مشکلات افغانستان به وضوح بیان کردند.
فضای مذاکرات امیرخان متقی، اسماعیل خان و احمد مسعود مثبت بود
سلیمانی با بیان اینکه واقعیت روابط تهران و کابل فراتر از دولت هاست، افزود: ما از ایران سپاسگزاریم زیرا میلیون ها افغان در ایران زندگی و کار می کنند و صدها هزار افغان در حال تحصیل هستند. ما از مردم و دولت ایران برای میزبانی از ما در 40 سال گذشته تشکر می کنیم.
رئیس سفارت افغانستان در پاسخ به سوالی مبنی بر شایعات پیرامون فضای متشنج مذاکرات نیز گفت: تعجب می کنم که چرا نشستی که برای حل مشکلات مردم افغانستان تشکیل شده بود به گونه ای دیگر ارائه شد. باید باور کنیم که مشکلات افغانستان از طریق گفتگو حل می شود، من در فضای گفت وگو هیچ دعوا و تشنجی ندیدم و حریم خصوصی در فضای مذاکرات حاکم شد، تعدادی از والیان پیشین افغانستان نیز در این نشست حضور داشتند. احمد مسعود به دلیل مشکلات در دومین جلسه شبانه شرکت نکرد، اما در جلسه اول به ریاست اسماعیل خان شرکت کرد.
سلیمانی گفت: پاسخ کامل به این شایعات را سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، اعلام کرد که فعالیت سفارت افغانستان در تهران مطابق با قوانین بین المللی و کنوانسیون 1961 وین ادامه دارد. و ایران بیش از 900 کیلومتر مرز مشترک دارد و بیش از چهار میلیون افغان در ایران زندگی می کنند، البته سفارت باید نقش داشته باشد و ما سفارتی نیستیم که بیکار بنشینیم و مردم را رها کنیم و به کار ادامه دهیم. قانون بین المللی.
سلیمانی گفت: وظیفه سفارت این است که در چارچوب قانون به همه مهاجران فارغ از قومیت و مذهب خدمت رسانی کند. .
وی همچنین با بیان اینکه نباید پرچم سفارت پس از سقوط دولت قبل تغییر کند، تصریح کرد: دیپلمات های افغانستان نمی خواهند وارد حاشیه های سیاسی و نماینده قانون شوند و طبق قانون هنوز پرچم را تغییر نداده ایم و کار می کنیم. در چارچوب کنوانسیون های بین المللی و ورود به حاشیه سیاسی نمی شویم.
وی گفت: جمهوری اسلامی همیشه نقش مثبتی در مذاکرات بین الافغانی داشته است و ما بین سه تا چهار میلیون پناهنده در ایران داریم و کمک چندانی از سوی سازمان های بین المللی به این مهاجران نمی شود. و ما می خواهیم کمک ها را افزایش دهیم.
رئیس سفارت افغانستان گفت: مردم ما در وضعیت خوبی نیستند و اگر بپذیریم که کشور ما با مشکلات عدیده ای مواجه است، باید بپذیریم که بهترین راه حل برای این مشکلات، مذاکره است. مهم ترین کار امروز ارائه خدمات به پناهجویان افغان در زمینه های مختلف است و برای این کار باید از حاشیه سازی سیاسی پرهیز کنیم.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز