درباره این فایل بیشتر بدانید:
به نظر می رسد مردم هر چیزی را که در اینترنت می خوانند باور و باور دارند. زیرا هیچ واسطهای بین تولیدکننده و مصرفکننده اطلاعات وجود ندارد که آن را مانند اخباری که در گذشته منتشر شده، تایید کند. روسیه، چین و سایر کشورها در حال حاضر نقش فعالی در از بین بردن اعتبارات اطلاعاتی دارند که شکل جدیدی از جنگ است. در عین حال، مردم آماده هستند تا همه چیز را باور کنند و به صحت آن اهمیتی نمی دهند. از طرفی می توانم بگویم که نهادها همیشه زیر نظر نخبگان بوده اند و این نهادها و کنترل نخبگان بر آنها با حضور اینترنت ضعیف شده است. دموکراسی ها ممکن است بدون درجاتی از کنترل نخبگان به خوبی عمل نکنند، اما پاسخ قطعی باید منتظر ماند و در سال های آینده دید.
** شبکه ملی اطلاعات; راه حل مقابله با اخبار جعلی
اگر به دنبال راه حلی جدی برای اخبار جعلی هستیم، باید به این فکر کنیم که چه کسی و چرا این اطلاعات را تولید می کند. اطلاعات نادرست به دلیل عواملی مانند روزنامه نگاری بد، طنز، تحریک یا آزار، تعصب شدید، تعصب، منافع اقتصادی، نفوذ سیاسی، تبلیغات و غیره تولید می شود. گاهی دولت ها و دولت ها نیز برای دستیابی به اهداف سیاسی، نظامی، اقتصادی و … در انتشار اخبار جعلی نقش دارند، بنابراین در برخی موارد با هک سایت های مختلف این اهداف را دنبال می کنند.
یکی دیگر از دلایلی که مردم اخبار جعلی را می پذیرند، قدرت پیام های ویدیویی و ارسال منظم و مکرر آنهاست. تجربه ای که گروهی از جوانان آمریکایی از آن برای تأثیرگذاری بر انتخابات ریاست جمهوری فرانسه در سال جاری استفاده کردند. گروه طرفدار ترامپ به صورت آنلاین تماس گرفت تا بر انتخابات آوریل 2017 فرانسه تأثیر بگذارد. آنها پوشههای میم قابل اشتراکگذاری را به اشتراک گذاشتند تا حتی کسانی که فرانسوی صحبت نمیکردند بتوانند محتوای بصری را در هشتگهای روز قرار دهند. این امر باعث شده است که همگام سازی گروه های دور با استفاده از رسانه های اجتماعی و پیام رسان های خصوصی در زمانی که ارتباط دهنده پیامی ثابت و منسجم ارسال کرده است، به دلیل حجم بسیار زیاد پیام هایی که هر روز می بینیم، آسان تر شده است. و میانبرها
به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوزفایل حاکمیت فضای مجازی» ; امروزه تولید و انتشار اخبار جعلی بر اساس فضای مجازی به یکی از بزرگترین چالش های کشورهای مختلف جهان تبدیل شده است. نگرانیها از گسترش اخبار جعلی در سالهای اخیر به حدی بوده است که سازمان ملل و اتحادیه اروپا نسبت به انتشار اخبار جعلی و پیامدهای فاجعهبار آن هشدار دادهاند و برخی کشورها، نهادها و سازمانها تدابیر اجرایی را برای مقابله اندیشیده و اجرا کردهاند. آی تی. . . البته این نگرانی ها خالی از لطف نیست چرا که اخبار جعلی می تواند امنیت کشورها را به خطر بیندازد و با ایجاد اختلال در جریان صحیح اطلاعات و ایجاد خطا در افکار عمومی، حق اساسی دسترسی آزاد به اطلاعات واقعی را از عموم سلب کند. در عمل نیز می تواند مشروعیت و کارآمدی نظام سیاسی را به شدت خدشه دار کند.
فرانسیس فوکویاما، فیلسوف آمریکایی، با اشاره به گستردگی انتشار اخبار جعلی در سال 2016، این عصر را ظهور دنیای پسا واقعیت دانست که در آن تقریباً همه منابع اطلاعاتی با محتوای مشکوک و متناقض زیر سؤال رفتند. فوکویاما اخبار جعلی را یکی از ثمرات اینترنت می داند و معتقد است که همگرایی غیرقابل اعتماد این دال، منجر به قطبی شدن و بی اعتمادی به نهادها و بی ثباتی ساختارهای موجود، پیامدهای بسیار مخربی می شود. او می گوید:
** چرا اخبار جعلی تولید و مورد قبول مردم است
انتقاد از ناتوانی مردم در تشخیص اخبار جعلی پس از انتقادات گسترده کارشناسان از فیس بوک در جریان انتخابات ریاست جمهوری 2016 آمریکا و ادعای اخبار جعلی در آرای دونالد ترامپ تشدید شد. هیلاری کلینتون، رقیب اصلی ترامپ و یکی از نامزدهای شکست خورده در انتخابات 2016 آمریکا، دلیل اصلی شکست خود در انتخابات 2016 را انتشار گسترده شایعات نادرست علیه خود می دانست. انتشار اطلاعات نادرست در روند انتخابات آمریکا برای حزب شکست خورده دموکرات در انتخابات 2016 به قدری گران تمام شد که باراک اوباما، رئیس جمهور وقت آمریکا، فیس بوک را “ابر مزخرف” نامید.
نکته آخر اینکه انتشار اخبار جعلی موضوعی با سابقه است که امروزه در بستر فضای مجازی امکان تولد، رشد و گسترش آن بیش از پیش ممکن شده است. از آنجایی که این اخبار و شایعات به معضل و چالشی بزرگ برای بسیاری از مخاطبان حقیقی و حقوقی و همچنین دولت ها تبدیل شده است، افزایش مهارت ها و آموزش های لازم و ارتقای سواد رسانه ای برای تشخیص اخبار واقعی و جعلی ضروری به نظر می رسد. البته مهم ترین اقدام برای مقابله با انتشار اخبار و شایعات جعلی، ایجاد فضای امن و مطمئن برای دسترسی آزاد به اطلاعات واقعی است که تنها با تحقق شبکه ملی اطلاعات امکان پذیر است و به همین دلیل بسیاری از کشورها به این موضوع توجه ویژه ای شده است.
اما دلیل اینکه اکثر مردم با وجود افزایش آگاهی عمومی همچنان به این خبر اعتقاد دارند، به دلیل تعدادی از عوامل است که باور کردن اخبار جعلی را برای مردم آسان می کند. در این میان، چهار عامل سادگی شناختی، ناهماهنگی در شناخت، اثر طرد و وحدت گروه اجتماعی بیشترین دخیل در اعتقاد به اخبار جعلی هستند.
** انتقاد گسترده از ناتوانی مردم در تشخیص اخبار جعلی
absnews