00:00 – 19 مهر 1403
یکی از معضلاتی که معمولاً رانندگان در هنگام تصادفات علاوه بر سایر هزینه ها با آن مواجه می شوند، بحث پرداخت افت قیمت خودرو است؛ چالشی که پس از کش و قوس های فراوان در دولت سیزدهم مشخص شد اما اجرای آن همچنان معطل مانده است.
خردادماه امسال بهادری جهرمی، سخنگوی رسمی دولت سیزدهم از اصلاح آیین نامه اجرایی موضوع کاهش قیمت خودرو در تصادفات خبر داد و گفت: اصلاح آیین نامه اجرایی بیمه اجباری خسارت شخص ثالث تصویب شد. بر این اساس شرکت های بیمه موظف شدند خسارات ناشی از کاهش قیمت خودرو را بدون دریافت حق بیمه مضاعف پرداخت کنند و این هدیه خوبی برای خانواده ها برای حمایت بیمه ای است.
بدين ترتيب متن جديد ماده (7) آيين نامه اجرايي ماده (30) قانون بيمه اجباري خسارات وارده به اشخاص ثالث در اثر تصادفات وسيله نقليه به شرح زير مي باشد:
شرکت بیمه موظف است در هنگام ارزیابی خسارت مالی خودروی آسیب دیده، علاوه بر هزینه تعویض قطعات آسیب دیده و هزینه تعمیر خودرو، مالیات بر ارزش افزوده و هزینه ای که برای نجات یا حمل و نقل آسیب دیده پرداخت می شود، لحاظ کند. خودرو به نزدیکترین محل مناسب جهت تعمیر و کسر قیمت خودرو و پرداخت این اقلام در حدود تعهدات مالی مندرج در بیمه نامه در قبال اشخاص ثالث مطابق تبصره (3) ماده (8) قانون . .
افزایش حق بیمه و درصد آن به دلیل پرداخت خسارت و کسر قیمت وسیله نقلیه توسط شرکت های بیمه و مراجع تصمیم گیرنده در تعیین حق بیمه و درصد آن در سال جاری و سال های آتی جایز نیست. . دستورالعمل نحوه محاسبه خسارات فرانشیز قیمت خودرو توسط بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران با همکاری فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، راهنمایی و رانندگی، مرکز وکلای کارشناسان رسمی، مشاوران خانواده تهیه شده است. قوه قضائیه و مرکز کارشناسان رسمی دادگستری ظرف مدت سه ماه از تاریخ ابلاغ، این سامانه توسط شورای عالی بیمه صادر می شود. دستورالعمل نحوه محاسبه خسارات فرانشیز قیمت خودرو توسط بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران با همکاری فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، راهنمایی و رانندگی، مرکز وکلای کارشناسان رسمی، مشاوران خانواده تهیه شده است. قوه قضائیه و مرکز کارشناسان رسمی دادگستری ظرف مدت سه ماه از تاریخ ابلاغ، این سامانه توسط شورای عالی بیمه صادر می شود.
در همین رابطه علی استاد هاشمی، رئیس کل سابق بیمه مرکزی اعلام کرده بود: با توجه به کاهش قیمت خودرو، از آنجایی که کاهش قیمت در قانون بیمه شخص ثالث در سال 94 به طور کامل مشخص نشده بود و آیین نامه اجرایی ماده 30. بر این اساس، مشکلاتی بین افرادی که دچار حادثه شده بودند و به شرکت های بیمه مراجعه کردند، برای حل این مشکل، پیشنهادی از سوی بیمه مرکزی ارائه و به عنوان پیش نویس قانون در هیات وزیران ارائه شد. سرانجام در 23 ژوئن تصویب و تکمیل شد.
وی افزود: بر اساس موارد ارائه شده، موضوع کاهش قیمت در اصلاحیه ماده 7 آیین نامه اجرایی ماده 30 قانون بیمه اجباری شخص ثالث قرار گرفته است تا در خسارات وارده کلمه تخفیف قیمت شود برای بحث مالی پرداخت می شود و پس از دستورالعمل نحوه محاسبه و پرداخت به تصویب شورای عالی بیمه می رسد و در نهایت ظرف یک ماه آینده بیمه مرکزی این تصمیم را به شرکت ها ابلاغ می کند. نیازی به مراجعه مردم برای دریافت غرامت و صدور حکم نخواهد بود.
اکنون بیش از 3 ماه از تصویب اصلاحیه آیین نامه بیمه شخص ثالث برای بحث پرداخت زیان بهای خودرو می گذرد و هنوز خبری از تعیین تکلیف و ابلاغ دستورالعمل محاسبه زیان نیست. قیمت به شرکت های بیمه! ای بی اس نیوز چندی پیش برای پیگیری آخرین جزئیات این موضوع به بیمه مرکزی مراجعه کرد و در این رابطه مجید مشالشی معاون کل بیمه مرکزی گفت: دستورالعمل نحوه محاسبه زیان قیمت خودرو. در تصادفات از نظر بیمه مرکزی در شرف نهایی شدن است، اما در برخی موارد اختلاف نظر بین فرجا و کانون وکلا وجود دارد.
این مسئول اضافه کرد: تا جایی که می توانیم این اختلاف نظر را بین یکدیگر به ویژه با فرجه پل زده ایم، اما با کانون وکلا اختلاف نظر وجود دارد، به شورا ارسال کنید تا تصمیمات لازم اتخاذ شود.
وی می گوید: در مجموع دستورالعمل ها تقریباً نهایی است و اختلافات شمرده شده و موارد تا حد امکان به هم نزدیک شده است و البته تفاوت ها زیاد نیست و با تخفیف کمتر شده است. ما سعی می کنیم این کار را سریعتر انجام دهیم.
بر اساس مصوبه قانونی، پس از ابلاغ مقررات مربوط به پرداخت غرامت بابت کمفروشی، ظرف سه ماه به تصویب شورای عالی بیمه میرسد.