فرسایش سالانه خاک در کشور 15.4 تن در هکتار است
13:24 – 30 مهر 1403
حسن وحید در مجمع نمایندگان این سازمان که با حضور جمعی از مدیران سازمان پدافند غیرعامل، سازمان مدیریت بحران و وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد، گفت: نگاه به منابع طبیعی صرفا نگاهی نیست. با توجه به بحث تولید زمین یا چوب، اما منابع طبیعی کارکردهای متفاوتی دارد به طوری که در سال گذشته تنها با یک اقدام آبخیزداری 30 روستای دشتیاری سیستان و بلوچستان از خسارت سیل نجات یافت..
وی به برخی از چالش های پیش روی منابع طبیعی اشاره کرد و افزود: تغییرات اقلیمی و برداشت بی رویه آب منطقه باعث شده منابع طبیعی با تنش آبی مواجه شده و 160 میلیارد مترمکعب از آب های زیرزمینی کاهش یابد..
وحید ادامه داد: میزان بارندگی سالانه در کشور 400 میلیارد مترمکعب است، اما تنها 80 تا 100 میلیارد مترمکعب آن در دسترس است و تقریباً 300 میلیارد مترمکعب از طریق تبخیر و عبور از مرزهای کشور از بین میرود ، همانطور که طبیعی است..
به گفته وی 609 دشت در کشور وجود دارد که بیشتر دشت های ممنوعه و بقیه در وضعیت خوبی قرار ندارند..
وی فرسایش خاک در کشور را یکی از چالش های منابع طبیعی دانست و گفت: میزان فرسایش خاک در کشور سالانه 15.4 تن در هکتار است.
رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور افزود: آنچه می تواند چالش های منابع طبیعی و محیط زیست را کاهش دهد ایجاد پوشش گیاهی و کاشت درخت است و این روشی است که سال هاست دنیا از آن استفاده می کند و ما هم در کشور هستیم. چاره ای جز کاشت درخت و ایجاد فضای سبز و غلبه بر مشکلات زندگی ندارندراما محیطی نداریم .
وی با بیان اینکه منابع طبیعی امروزه با متغیرهای مختلفی مواجه است و عوامل زیادی در تخریب منابع طبیعی نقش دارند که خارج از این گروه هستند، تصریح کرد: وی حفاظت از منابع طبیعی را وظیفه مشترک دانست و تصریح کرد: امروزه منابع طبیعی بدون مشارکت مردم و حمایت مسئولان نمی تواند به موفقیت دست یابد..
انسجام و هم افزایی دستگاه ها برای غلبه بر چالش های زیست محیطی
در این جلسه نبی اله رشنو مدیرکل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل وزارت جهاد کشاورزی طی سخنانی گفت: منابع طبیعی امروز با مشکلات و چالش هایی مواجه است که برای غلبه بر این مشکلات انسجام و هم افزایی بین سایر نهادها ضروری و ضروری است.».
ریشنو در ادامه به سه گام اساسی شناخت، هماهنگی و زیرساخت اشاره کرد و گفت: در بحث شناخت باید چالش ها و حوزه های بحرانی منابع طبیعی و در بخش هماهنگی و زیرساخت، اتصال و انسجام عمل طبیعی شناسایی شود. منابع باید شناسایی شود منابع باید با سازمان مدیریت بحران و سازمان حفاظت از گیاهان مورد علاقه ایجاد شود.
در ادامه این جلسه محمد فرامرز مدیرکل اداره کنترل سیلاب و آبخیزداری در خصوص عملکرد اداره آبخیزداری و حوزه های آبخیزداری مورد مطالعه نیز به بیان چالش ها پرداخت گزارش حفاظت از منابع طبیعی مانند آتش سوزی جنگل ها و مراتع و آفات درختان جنگلی، علی الجعفری، مدیر اداره کل فناوری، اطلاعات، ارتباطات و تحول اداری در قالب پاورپوینت درباره ایجاد سیستم های منابع طبیعی.