
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه هدف بانک مرکزی تقویت حاکمیت ریال است، گفت: ما در بانک مرکزی مرزبان ریال هستیم. نباید قاعده ریال را نادیده بگیریم، واحد پول کشور ما ریال است و این ریال است که باید حاکم شود، مبادله با ریال را گران نکنیم.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا از بانک مرکزی، دکتر محمدرضا فرزین در ادامه دهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با عنوان «حاکمیت ارزی; «ثبات و رونق اقتصادی» تاکید کرد: ارز و ریال دو روی یک سکه هستند، وقتی از حاکمیت پولی صحبت می کنیم باید از حاکمیت ریالی هم صحبت کنیم. طبیعی است که اگر از حاکمیت پولی پیروی می کنیم به دلیل اهمیت حاکمیت ریالی است. حتی در صورت امکان می توانیم از ریال در بازارهای خارجی استفاده کنیم و از پول خودمان در تجارت خود استفاده کنیم و ریال سهم بیشتری در حل و فصل امور ما دارد.
رئیس کل بانک مرکزی حاکمیت ریال را بسیار مهم توصیف کرد و افزود: دست اندرکاران سیاست گذاری باید نسبت به ریال آگاهی داشته باشند، همه ما در بانک مرکزی حافظ ریال هستیم. دغدغه ما ریال است نه دلار. ما باید روی ریال تمرکز کنیم، باید ریال را تقویت و حاکم کنیم و قوانینی برای آن وضع کنیم، بنابراین مشکل ما ریال است نه دلار.
رئیس کل بانک مرکزی حاکمیت ریال در همه سیاست ها را مورد توجه قرار داد و خاطرنشان کرد: ریال امروز جایگزینی پیدا کرده است. در اخبار می بینیم که برخی اصناف برای معاملات سنگین از شمش طلا، ارزهای رمزپایه و دلار استفاده می کنند و با افتخار اعلام می کنند، عدالت باید در این موارد دخالت کند، هیچکس اجازه ندارد از ارز دیگری که ریال است در معاملات کشور استفاده کند گاهی اوقات ما آن را انجام می دهیم. اشتباه است وقتی در مورد دلار صحبت می کنیم، در واقع منجر به تضعیف ریال می شود.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: روندی در کشور ما وجود دارد که دائماً در حال تضعیف قدرت ریال است. من عمداً این را نمی گویم، اما گاهی همه جوانب دیده نمی شود و مشکل ساز می شود. امروزه ارزهای رمزنگاری شده به راحتی می توانند جایگزین پول ملی کشور شوند، اما در کشور ما وظایف و محدودیت های اجتماعی زیادی برای بانک ها اعمال می شود و ریال تضعیف می شود.
وی از برگزارکنندگان این همایش خواست اگر نیاز به تشکیل همایش یا کمیته ای باشد، آمادگی داریم کمک کنیم تا برای اینکه ریال تضعیف نشود، چاره اندیشی کنیم. ما باید راه حلی پیدا کنیم.
رئیس کل بانک مرکزی در بخشی دیگر از سخنان خود با بیان اینکه علیرغم تحریم ها اقتصاد باز در کشور داریم، گفت: سهم صادرات و واردات زیاد است؛ در حالی که در حال حاضر با وجود تحریم ها، اقتصاد باز است. اقتصاد ما یک اقتصاد باز است و به همین دلیل نسبت به ارز حساس هستیم. حجم صادرات و واردات نسبت به تولید ناخالص داخلی زیاد است و به دلیل روابط ما با خارج از کشور نیز رقم بالایی را نشان می دهد و به همین دلیل اقتصاد بازی داریم و دائما با ریسک نرخ ارز و آن مواجه هستیم. برابری ریال و تاثیرات آن بر متغیرهای درون اقتصاد کشور مواجه هستیم.
دکتر فرزین با بیان اینکه قبل از تحریم ها روال معمول مبادلات مالی و پولی برقرار بود، گفت: نظام بانکی وظیفه اصلی مبادلات تجاری را بر عهده داشت و ما نیز از ابزارهای رایج استفاده می کردیم و فعالیت های مالی و تجارت با دنیا انجام می دادیم. بر همین اساس می گرفتیم البته قبل و بعد از انقلاب روابط غیرتجاری یا مالی کمتری با دنیا داشتیم و بیشتر تجارت ما به دلیل تجارت بود و هیچ رابطه مالی نداشتیم. زیرا ما دچار مشکل کمبود سرمایه نبودیم و تراز تجاری مثبت بود و تراز پرداخت ها همیشه مثبت بود و این موضوع با درآمدهای ارزی قابل اطمینان تضمین می شد.
وی ادامه می دهد: تحریم ها طرح تجاری را تغییر داد. با تحریم، فعالیتهای ما از غرب به شرق رفته است، اما تراکنشهای مالی به سمت شرق حرکت نکرده و اکثر شعب بانکهای ما همچنان در غرب هستند.
رئیس بانک مرکزی با تاکید بر اینکه انتقال ارز با تحریم ها تغییر کرده است، افزود: برای تقویت حاکمیت پولی باید ابزارهای لازم برای نقل و انتقالات ارزی کشور تقویت شود. البته در حال حاضر با وجود تحریم ها در وضعیت خوبی هستیم و تقویت نهادی خوبی در این زمینه در کشور انجام شده است. با این حال، تلاش تیم ایرانی فکور شامل استفاده از ابزارهای مختلف برای حفظ سهم تجاری بود.
وی ضمن تاکید بر اینکه باید سازوکار جدیدی برای روابط تجاری پس از تحریم ها ایجاد شود، گفت: سران ایران در این زمینه کار خوبی انجام داده اند و از ابتدای سال تاکنون حجم مبادلات تجاری ما حدود 200 میلیارد دلار است. وی افزود: این رقم با وجود تحریم ها رقم قابل توجهی است و حجم تجارت بالایی را حفظ کرده ایم، البته نتوانسته ایم به اندازه شرق در حوزه های مالی شرق حضور تخصصی، تخصصی و نهادی داشته باشیم. غرب.
دکتر فرزین گفت: این سیاست یک سال است که در دستور کار بانک مرکزی قرار گرفته است و امروز سهم کشورهای شرقی در اقتصاد و تجارت جهانی افزایش یافته است و تجارت ما با کشورهای شرقی بیشتر غیررسمی است. .
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به افزایش سهم کشورهای شرقی در تجارت ادامه داد: باید بتوانیم حضور بسیار قوی تری در این حوزه داشته باشیم. آن را نهادینه کرده و از آن استفاده کنید. به عنوان مثال، ما پیشنهاداتی با روسیه و چین در حوزه بریکس داشته ایم و در دست بررسی است. ایران باید به سمت نهادهای مشترک و ارز مشترک حرکت کند یا بالعکس، پیام هایی مشابه سوئیفت یا نهاد نظارتی مانند FATF در برجام ایجاد شود و به سمت مبادلات پولی با کشورهای همسایه برویم.
وی تاکید کرد: باید توسعه اقتصادی برجام را دنبال کنیم، حاکمیت پولی بدون تعامل با دنیا امکان پذیر نیست و باید روابط تجاری و مبادلات مالی را با شرق و کشورهای همسایه توسعه دهیم. همچنین باید روابط و همکاری های خود را با کشورهای دوستی که با آنها روابط سیاسی داریم افزایش دهیم. با این حال، تجارت روابط سیاسی را نیز تقویت می کند.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: دولت دکتر رئیسی نیز از ابتدا اعلام کرد که همزمان با توسعه روابط با همه کشورهای جهان، روابط تجاری با کشورهای منطقه نیز توسعه یابد. زیرا بخش زیادی از تجارت ما با کشورهای همسایه است و بنابراین باید با کشورهای منطقه نیز همکاری کنیم. تقویت روابط تجاری و مالی با همسایگان و این یکی از پیش نیازهای حاکمیت پولی کشور است.
وی سپس به تشریح سیاست های بانک مرکزی در حوزه حاکمیت پولی پرداخت و تاکید کرد: در کشور ما کانال ها دائماً نرخ گذاری می کنند و به مرور زمان تعداد این کانال ها افزایش می یابد و بعضاً اقتدار دارند، اما امیدواریم مرجعیت ارزها به مرکز مبادلات منتقل می شود، اگرچه هنوز با این هدف فاصله داریم، اما خسته نخواهیم شد و قطعا آن را دنبال خواهیم کرد. ایده آل ما این است که مرکز مبادلات نرخ ها را مشخص کند و ببینیم که جداول ارزهای مختلف نرخ مبادله را نشان می دهد و معامله گران معاملات خود را بر اساس آن انجام می دهند.
دکتر فرزین با تاکید بر اینکه فضایی در کشور ایجاد شده هر چه بیشتر نقد کنیم جذابیت بیشتری دارد، گفت: باید بتوانیم نقاط مثبت کشور را ببینیم، باید بتوانیم از دانش استفاده کنیم و بتوانیم. به همه کارشناسان در حوزه پولی به دلیل اینکه مدام تهدید می شدیم، اکنون کارشناسان خوبی در این زمینه داریم که تسلط و شناخت کاملی از مکانیزم های پولی دارند. امروز مدیران، کارشناسان و اقتصاددانان خوبی داریم. اگر غبار سیاسی فروکش کند، معتقدم می توانیم بسیاری از مشکلات اقتصادی را حل کنیم. البته باید نقاط ضعف خود را نیز برطرف کنیم.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر 50 شعبه در خارج از کشور داریم، گفت: اینطور نیست که خودمان را محدود کرده باشیم، بلکه به دنبال توسعه روابط بین الملل هستیم و همه عوامل محدودکننده را حذف کرده ایم و نمی خواهیم دور کشورمان مرز بکشیم.