یکی از اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد در گفتگو با آنا توضیح داد:
یکی از اعضای هیئت علمی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد گفت: شرکت های خارجی فعال در حوزه نوآوری پس از رشد به بازارهای بین المللی نگاه می کنند اما شرکت های ایرانی تنها در صورت عدم انجام این کار در بازار ایران خوشحال خواهند شد. از تنگ نظری و کوته بینی کسانی که مخالف توسعه هستند رنج می برند.
حسام زندهسمی، عضو هیئت علمی گروه علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد در گفت وگو با خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، اظهار کرد: یکی از موضوعات مهم در خصوص کسب و کارهای دانش بنیان، بازار است. با گسترش بازارهایشان تبدیل به تک شاخ های تجاری می شوند، اما شرکت های ایرانی تنها زمانی می توانند از بازار ایران راضی باشند که از تنگ نظری افراد مخالف توسعه رنج نبرند.
موفقیت تجاری محصولات دانش بنیان با خروج از پوسته داخلی
زنداسمی تاکید کرد: زمانی که محصولات شرکت های دانش بنیان ایرانی موفق شوند از پوسته ملی خارج شده و وارد زنجیره ارزش بازارهای جهانی می شوند. اما در حال حاضر، راهبردهای کلان اقتصادی کشور ارتباطات بین المللی را محدود می کند و تحریم های ناعادلانه کشورهایی مانند آمریکا و برخی کشورهای اروپایی، کشورهای جهان را از همکاری با ایران بیمناک کرده است.
تحریم های شدید مانع از حضور محصولات دانش بنیان ایرانی در بازار جهانی شده است
وی افزود: بسیاری از این کشورها خواهان ارتباط هستند اما از محکومیت و قطع روابط سیاسی و تعاملات اقتصادی می ترسند و به ناچار راه را بر روی تجار ایرانی می بندند. » تحریم های سخت آمریکا و کشورهای اروپایی، امکان ورود محصولات دانش بنیان ایران به بازارهای جهانی را از بین برده و این تخریب خاموش که حاصل تحریم های ناعادلانه است، به فروپاشی اقتصاد منجر خواهد شد.
زندهسمی تصریح کرد: شرکتهایی که نمیتوانند در بازارهای بینالمللی رقابت کنند و محصولات خود را عرضه کنند، به مرور زمان از نوآوری دست میکشند و از رشد و توسعه دلسرد میشوند.
محصولات شرکت های دانش بنیان ایرانی قابلیت رقابت با محصولات شرکت های خارجی را دارد.
وی خاطرنشان کرد: بسیاری از محصولات شرکت های دانش بنیان ایرانی قابلیت رقابت با محصولات شرکت های خارجی را دارند اما عدم دسترسی به بازارهای بین المللی توان رقابتی آنها را کاهش داده است. بنابراین قبل از هر اقدامی باید مسیر محصولات فناوری به بازارهای جهانی رمزگشایی شود.
کسب و کارهای دانش بنیان نمی توانند به بازار جهانی متصل شوند
یکی از اعضای هیأت علمی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد گفت: شرکت های دانش بنیان نمی توانند به بازار جهانی متصل شوند و بخش بازار آنها محدود به بازار داخلی است و این به این دلیل است که بسیاری از کالاها به صورت قاچاق وارد کشور می شود و بسیاری از آنها سازمان ها و دستگاه های اجرایی نیز خواهان خرید محصولات خارجی هستند و این وضعیت باعث شده بازار داخلی را نیز از دست بدهیم.
قاچاق محصول، تولیدکنندگان ایرانی را از میدان خارج می کند
عضو هیئت علمی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد ادامه داد: از آنجایی که شرکت های داخلی با پرداخت مالیات، بیمه و عوارض تولید مواجه هستند، این شرایط باعث افزایش هزینه کل تولید می شود، اما هرکس که هیچ یک از این هزینه ها را قاچاق نمی کند، قبول نمی کند. و به فعالیت مخفیانه خود ادامه می دهد و تولیدکنندگان ایرانی را از میدان خارج می کند.
زندهسمی افزود: این وضعیت محدود به کسبوکارهای دانشبنیان نیست و در کل اقتصاد قابل رصد است. فروپاشی خاموش دیگری در کشور در حال وقوع است که اگر جلوی آن را نگیریم، همه را متاثر خواهد کرد. به عنوان مثال در بخش کشاورزی کشاورز و تولیدکننده ایرانی در تمام مراحل باید هزینه های تولید و فروش را بپردازد، اما مهاجران افغان به راحتی زمین های کشاورزی و باغ ها را اجاره می دهند و محصولات تولید شده را در کنار جاده و بدون امکان کنترل به فروش می رسانند. و ضبط در سیستم ها از آنجایی که نظارتی بر فعالیت آنها وجود ندارد، هزینه های بیمه، عوارض و مالیات را پرداخت نمی کنند.
اختصاص بودجه به دانش و اکوسیستم استارتاپی کشور
وی با اشاره به اینکه این چرخه در بسیاری از صنایع کشور در حال انجام است، گفت: لازم به ذکر است در حالی که طبق آمار حدود دو میلیون مهاجر افغانستانی در ایران وجود دارد و هر یک به طور متوسط ماهانه ده میلیون تومان درآمد دارند. و گردش مالی اگر هم باشند، سالانه 240 تلاش انجام خواهد شد. پس از آن بود که ریاست محترم صندوق نوآوری و شکوفایی در نشستی با اصحاب رسانه اعلام کرد که امیدواریم تا 5 سال آینده 100 منبع مالی همت وارد صندوق شود و اگر امسال 10 حمت از کسب و کارها حمایت کند، امیدواریم فروش این مشاغل حدود 100 تلاش خواهد شد. به این ارقام تعداد متکدیان و میانگین درآمد آنها را نیز اضافه کنید که بسیار بیشتر از تعداد مهاجران و درآمد آنهاست.
یکی از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم و تحقیقات گفت: این ارقام در مقایسه با میزان اختصاص یافته به اکوسیستم دانش و استارتاپی کشور بسیار بیشتر است. غیرقابل مشاهده بودن این ارقام در اقتصاد یکی دیگر از چالش های ملی است. اگر حساب کنید متوجه می شوید که گاهی این گردش مالی از بودجه برخی نهادها و وزارتخانه ها بیشتر می شود.
زندهسمی گفت: جناب آقای دکتر دهقانی فیروزآبادی معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری در برنامه های خود حضور پررنگ شرکت های بزرگ صنعتی در بدنه دانش کشور را برجسته کردند.