عواقب عرضه خودرو در بورس چیست؟
این کارشناس رسمی دادگستری اذعان داشت: با توجه به مطالب مطرح شده می توان نتیجه گرفت که بورس کالا به عنوان یک روش عرضه نمی تواند راه حل مناسبی برای حل مشکل خودرو در کشور باشد و فاصله زیادی بین قیمت عادلانه برای متوسط ایجاد کرده است. -تقاضای طبقاتی و قیمت فروش کارخانجات خودروسازی و این امر باعث کاهش توانایی این گروه برای خرید خودرو می شود.
ای بی اس نیوز/اردبیل یک مدرس دانشگاه گفت: موافقان ورود خودرو به بورس کالا معتقد بودند این روش عرضه مزیت هایی دارد که می تواند آشفته بازار خودرو را حل کند که شفافیت، حذف رانت ها و خروج امتیاز آوران از چرخه تجارت از جمله آنهاست.
انتهای پیام
این کارشناس رسمی دادگستری گفت: سابقه چند دوره عرضه خودرو در بورس کالا به خوبی حکایت از آن دارد که تقاضا برای سفته بازی و سفته بازی در این نوع عرضه نیز تقویت شده و ورود دلال ها باعث افزایش نجومی سطح قیمت ها شده است. در روزهای اخیر که در نهایت باعث توزیع ناعادلانه ثروت در اقتصاد خواهد شد.
حسن پور ادامه داد: حذف فوری قرعه کشی و ثبت نام خودرو نوعی ظلم به کسانی خواهد بود که نتوانسته اند از این توزیع رانت استفاده کنند.
حسن پور با اشاره به اینکه سال هاست در بازار خودرو انحصار وجود دارد و انحصار دو یا گاه چندجانبه که مصرف کنندگان را عذاب داده و حق انتخاب محدودتر شده است، گفت: این انحصار جوابگوی نیاز واقعی بازار نیست. از سوی دیگر، دولت از ظهور رقبا جلوگیری می کند. معلوم می شود در این نوع بازار هرگز نمی توان مازاد عرضه را تصور کرد و برعکس همیشه مازاد تقاضا وجود خواهد داشت و بنابراین دلایلی برای افزایش قیمت ها فراهم می کند.
وی افزود: سازمان بورس با هدف شفاف سازی و ایجاد بازار رقابتی در بازار خودرو و همچنین تنظیم قیمت ها در بازار آزاد اقدام به فروش خودرو در سامانه معاملات بورس کالا کرده است. یک کارخانه خودروسازی، دولت با استفاده از روش های مختلف سعی در مدیریت حاشیه قیمت بازار داشت که یکی از این روش ها فروش خودرو به قید قرعه بود که در واقع نوعی توزیع رانت در شرکت شکل گرفت و سعی در توزیع برای توزیع خودرو داشت. به طور مساوی در بین مصرف کنندگان و به دلیل ناتوانی خودروسازان در پاسخگویی به تقاضای واقعی بازار، این روش عملاً در تسهیل ورود خودرو به بازار کالا ناکام بوده است.
امیر حسن پور در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با بیان اینکه موافقان این طرح معتقدند با کشف قیمت واقعی، بازار خودرو به تعادل می رسد و وضعیت خودرو ساماندهی می شود، گفت: آنها مقرون به صرفه هستند و می توانند باشند. شمارش معکوس برای ورود خودرو به بورس کالا تا از طریق کشف قیمت، ترخیص های لازم برای افزایش قیمت را دریافت کنند.
به گفته حسن پور، تنها راه برون رفت از هرج و مرج اقتصادی حاکم، سیاست گذاری به دور از سوگیری ها و گرایش های سیاسی و بازگشت به نخبگان فکری (نه ابزاری) در راستای تولید انبوه و ایجاد ارزش افزوده اقتصادی در جامعه است. که متاسفانه حلقه مفقوده سیاست های اقتصادی ایران است.
وی با بیان اینکه مشکل بازار خودرو در ایران نحوه عرضه آن نیست، گفت: بلکه مشکل در تعداد عرضه و شکاف عرضه و تقاضا است که باعث افزایش قیمت می شود، افزود: دلیل اصلی کمبود عرضه در این بازار، نیاز به واردات قطعاتی است که به طور مستقیم به آن وابسته است. نرخ دلار، بنابراین روند صعودی نرخ دلار باعث افزایش عرضه خودرو برای خودروسازان می شود.
به گفته این استاد دانشگاه، اگرچه نمی توان نقش بورس را در انتقال بخشی از سود ایجاد شده برای دلالان به تولید نادیده گرفت. اما قطعا عرضه خودرو در بورس راه حل بهینه ای برای کنترل این بازار نخواهد بود.