رئیس دبیرخانه ستاد ملی مبارزه با دخانیات وزارت بهداشت قیمت پایین و دسترسی گسترده را دلیل افزایش مصرف دخانیات در بین نوجوانان و جوانان دانست و با طرح این سوال که چرا میل به نمایش دخانیات وجود دارد. استفاده در شبکه تلویزیونی خانگی افزایش یافته است؟ و از نمایش محصولات دخانی انتقاد می کنند.
مهندس بهزاد ولی زاده به مناسبت روز جهانی بدون دخانیات در گفت وگو با ای بی اس نیوز. وی با تاکید بر افزایش مصرف دخانیات به ویژه در بین نوجوانان و جوانان گفت: یکی از دلایل افزایش مصرف این قشر پایین بودن قیمت مواد دخانی و عرضه گسترده و تخلفاتی مانند تبلیغات، فروش سیگار نخی و غیره است. سیگارهای قاچاق
وی با تاکید بر اینکه اگر می خواهید به هدف کاهش مصرف برسید باید تمام زنجیره را تماشا کنید، گفت: خوشبختانه دادستان کل کشور ما را برای اعمال قانون حمایت کرده است و دستوراتی صادر می شود که هرگونه تخلفی در این زمینه انجام شود. می توان به عرضه رسیدگی کرد.» او ضربه محکمی زد.
چرا مجوز فروش محصولات دخانی ارزش خاصی ندارد؟
ولی زاده تاکید کرد: فردی که مرتکب تخلفات فوق می شود و به نوجوان زیر 18 سال تنباکو می فروشد باید مجازات شود و مجوز او برای همیشه لغو شود تا این مجازات اجرایی شود. وقتی تعداد زیادی از سندیکاها بدون مجوز فروش دخانیات فعالیت می کنند و حتی کسانی که مجوز گرفته اند آن را تمدید نمی کنند، به این معنی است که مجوز فروش ارزش خاصی ندارد. ما مجوزهای زیادی در مورد خرید و فروش دخانیات داریم که اجرا نمی شود. بنابراین تا اراده ملی برای کاهش مصرف وجود نداشته باشد، دچار مشکل خواهیم شد.
انتقاد از نمایش و تبلیغ دخانیات در شبکه نمایش خانگی
رئیس دبیرخانه ستاد ملی مبارزه با دخانیات وزارت بهداشت با انتقاد از نمایش و تبلیغات سیگار در شبکه تلویزیونی داخلی گفت: در ستاد ملی مبارزه با دخانیات تاییدیه های زیادی داریم که از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درخواست کرده ایم. و ارشاد اسلامی بر تولید این مطالب نظارت کند.
وی افزود: از برخی بازیگران می شنویم که می گویند کارگردان برای ایفای نقش از آنها می خواهد سیگار بکشند تا جایی که حتی خود آن فرد هم سیگاری نبوده اما برای دریافت نقش از او خواسته اند سیگار بکشد. اما چرا یک کارگردان باید چنین الزامی را به بازیگر خود تحمیل کند؟
چرا عطش نمایش سیگار در شبکه خانگی افزایش یافته است؟
وی افزود: اینها باید از نظر حقوقی ریشه یابی شود. چرا عطش نمایش سیگار در شبکه خانگی افزایش یافته است؟ نوجوانی با نشان دادن سیگار تصور می کند که سیگار برای او چهره اجتماعی خاصی دارد، نوعی خیانت به نسل جوان است. اگر این روند ادامه پیدا کند، متاسفانه قوانین بدون دخانیات کارایی خود را از دست خواهند داد. آیا ترکیه که همسایه ما است در اتاق هایش صحنه سیگار کشیدن دارد؟ من نمی گویم درصد مصرف در این کشور کم است، اما جلوگیری از تبلیغات محصولات دخانی برای آنها اولویت دارد و فرهنگ سازی می کنند.
دلیل فروش موقت تنباکو در دکه های روزنامه فروشی
وی در خصوص اجرای طرح موقت فروش محصولات دخانی در دکه های روزنامه فروشی گفت: ظاهراً مشکلاتی در صدور مجوز فروش موقت و تعریف این صنوف در نظام اصناف کشور وجود داشت که از سوی نمایندگان اتاق اعلام شد. شرکت های سهامی در مجامع و یک سال تاخیر درخواست شد اجرای پروژه باید از لحظه ای که ثبت نمایندگی آنها در سیستم شرکت انجام می شود در نظر گرفته شود. هدف از این سیاست افزایش شفافیت در زنجیره تامین و جلوگیری از فروش محصولات قاچاق بود.
آیا کد رهگیری محصولات دخانی انتظارات را برآورده کرد؟
وی اجرای طرح درج کد رهگیری بر روی محصولات دخانی را مهم برشمرد و گفت: این طرح آنطور که انتظار داشتیم شفافیت به همراه نداشته است. اگر نتوانیم بانک اطلاعاتی را به این شکل محاسبه کنیم، مثل این است که کاری نکرده ایم و نمی دانیم که مقدار تولید داخل به مصرف داخلی رسیده یا به خارج از کشور رفته است؟ وقتی میزان تولید مشخص است باید بدانیم تولید به کجا می رود؟ سیستم کد رهگیری باید بتواند دقیقاً به ما بگوید که هر محصول دخانی پس از تولید کجاست.
انتقاد از اجرای سیاست های حمایتی شرکت دخانیات
وی در بخشی دیگر از سخنان خود به اظهارات یکی از نمایندگان مبنی بر اینکه او چه می گوید اشاره کرد “فروپاشی شرکت دخانیات” خوانده بود، گفت: مسائل شرکت های دخانیات در کمیسیون های مربوطه شورای اسلامی بررسی شده است. بحث قانون انحصار و خصوصی سازی شرکت دخانیات به درستی انجام نشد و مشکلاتی وجود داشت، اما آیا دولت باید مشکلات خود را حل کند؟ چرا باید به یک شرکت خصوصی که محصولی مضر برای سلامتی تولید می کند اهمیت دهیم؟ اگر این مشکلات را ناشی از اجرای سیاست های کنترل دخانیات بدانیم، اشتباه می کنیم. زیرا اجرای ضعیف برخی از سیاست ها می تواند منجر به مشکلات شود.
مخالفت با خصوصی سازی شرکت دخانیات راه به جایی نبرده است
او اضافه کرد: ما حتی با خصوصی سازی شرکت دخانیات مخالف بودیم. زیرا اگر در انحصار دولت باقی می ماند، کنترل بهتری بر تولید و روند کار آنها داشتیم، اما این بحث ها راه به جایی نبرد و به جای تسهیل واردات رسمی، به شرکت های چند ملیتی تولید کننده دخانیات اجازه اسکان در کشور داده شد. برای کنترل قاچاق
به کسب و کار تولید تنباکو یارانه ندهید
وی ادامه داد: در عمل نه تنها معضل دخانیات قاچاق ریشه کن نشده است، بلکه نتیجه این می شود که به دلیل ضعف ساختاری کسب و کار دخانیات و سایر مشکلات، بعضاً موظف به عدم اعمال قانون مالیات و حتی دادن می شویم. کاهش آنها هنگام تحمیل مالیات. در شرایطی که یک شرکت در مشکل است، نباید راه حلی برای یارانه دادن به شرکت دخانیات اتخاذ کنیم. ما نگران مسائل بهداشتی مردم و اعتیاد جوانان هستیم که اهمیت بیشتری دارد.
رئیس دبیرخانه ستاد ملی مبارزه با دخانیات وزارت بهداشت در پایان خاطرنشان کرد: در حالی که هنوز با چنین مشکلاتی مواجه هستیم، برخی کشورها هدف گذاری کرده اند که تا سال 2040 وجود نداشته باشد. فرد مجردی که از تنباکو استفاده می کند. محصولات، اما ما همچنان به آن نیاز داریم تا آنها را متقاعد کنیم که یارانه ندهند و به صنایع مضر یارانه بدهند.
انتهای پیام