ابراهیم رحیم پور در گفت وگو با ای بی اس نیوز، در تحلیل مشکلات پیش آمده پس از سفر رئیس جمهور چین به عربستان سعودی و همچنین سفر معاون نخست وزیر این کشور به تهران، اظهار کرد: به طور کلی این نوع دیپلماسی در جهان موارد کم نیست، در واقع هیچ دو کشوری 100% شبیه هم نیستند، تفاوت های زیادی در زمینه های مختلف اقتصادی، سیاسی، امنیتی و نظامی و … وجود دارد. بنابراین وقتی کشوری میخواهد با کشور دیگری تعامل داشته باشد باید به گونهای رفتار کند که رضایت طرفین جلب شود و دو کشوری که با یکدیگر درگیری دارند دچار سوء تفاهم نشوند.
وی گفت: فکر میکنم گاهی این مشکل امکانپذیر نیست، ناگزیر باعث ناراحتی یکی از کشورها میشود. مانند آنچه در پرونده روسیه و اوکراین در قبال کشورمان وجود دارد، یعنی ما چگونه باید رفتار کنیم که روسهایی که به ما نزدیک هستند راضی باشند و اوکراینیهایی که روابط نزدیکی ندارند. تصور اشتباهی نداشته باشید، البته مشکلاتی هم وجود داشت از جمله اینکه ما به روس ها پهپاد دادیم و … بر همین اساس باید یک سری استانداردهای بین المللی را رعایت کنیم، در هر صورت هر کاری که می کنیم، این مشکلات بوجود خواهد آمد.
این دیپلمات سابق کشورمان ادامه داد: کشورها معمولاً منافع خود را در اولویت قرار می دهند، اما گاهی آن منافع را کم اهمیت می دانند و مسائلی فراتر از اقتصاد، سیاست، امنیت و گروه بندی در دنیا برایشان مهم می شود. یعنی گاهی برای به دست آوردن منافع بیشتر در حوزه های دیگر، بخشی از منافع خود را نادیده می گیرند.
رحیم پور همچنین گفت: پس از سفر شی جین پینگ به عربستان شاهد سفر معاون نخست وزیر چین به تهران بودیم که حتما کارشناسان چینی و کارشناسان منطقه ای کار را اینگونه ارزیابی کرده اند. آنها به خوبی می دانستند که اگر این اتفاقات در عربستان رخ دهد، ایران ناراحت می شود، پس چه کنیم که این تحولات کم شود، طبیعتاً یک مقام چینی را به تهران می فرستیم.
معاون سابق آسیا و اقیانوسیه رئیس جمهور در وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: چطور یک مقام در سطح رئیس جمهور چین به عربستان می رود اما یک مقام چینی دیگر در دو سطح پایین یعنی معاون نخست وزیر وارد تهران می شود. ما سال ها با چینی ها کار کردیم، اما چه اتفاقی افتاد که چین دیدگاه خود را در مورد موضوع سه جزیره اعمال کرد و یک مقام ارشد را به عربستان فرستاد.
وی معتقد است: هر چقدر هم که خودمان را محدود به چند کشور کنیم و با کشورهای دیگر دنیا سر و کار نداشته باشیم، در محاسبات کشورهایی مانند چین و روسیه یا کشورهای نزدیک به خود جایگزینی نداریم، باید کار کنیم. در نتیجه تعرفه های ما در محاسبات پایین می آید.
معاون سابق وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: با همه این شرایط به خوبی می توان فهمید که چینی ها در صحبت های خود با یکدیگر تناقض دارند، از یک سو درباره جزایر سه گانه اظهار نظر می کنند و از سوی دیگر. آنها بر حفظ تمامیت ارضی ایران تاکید دارند. بنابراین سفر معاون نخستوزیر چین به تهران بیشتر برای دلجویی از ایران است وگرنه امضای چین در اظهارات ضد ایرانی در عربستان جوابگوی این مماشات نیست و قابل مقایسه نیست.
رحیم پور گفت: اما دولتمردان ما چه می توانند بکنند؟ خوب ما باید در نظر بگیریم که ما در موقعیتی نیستیم که بتوانیم اقدام کنیم و اگر به روابط استراتژیک با چین اعتقاد داریم، این روابط در صحنه عمل استراتژیک نیست، استراتژیک یعنی شما به یک سری اصول پایبند باشید.
وی با تاکید بر اینکه دنیای سیاست خارجی صحنه سازش است، گفت: در محاسباتی که چینی ها و سعودی ها دارند یکسان عمل نمی کنند، عربستان بازی های خودش را دارد و استراتژیک تر با چین کار می کند و هرگز انجام نمی دهد. هیچ جا اعلام نکند که روابطش با چین استراتژیک است.
این دیپلمات سابق کشورمان همچنین اظهار داشت: درست است که عربستان با آمریکا مشکل دارد، اما با این سفر به این معنا نیست که من رئیس جمهور چین را دعوت کردم تا چهره آمریکا را پایین بیاورد. در عربستان افراد کمی منسجم هستند و برعکس صحبت می کنند، در ایران همه به خود اجازه می دهند در مورد هر موضوعی صحبت کنند، اما در عربستان انسجام و استراتژی قوی وجود دارد. عربستان سعودی بیشتر از ما با چین به صورت استراتژیک کار می کند.
رحیم پور درباره اینکه آیا چین همچنان می تواند به این ویژگی ها اعتماد کند؟ وی گفت: خط قرمز ما منافع، منابع و حیثیت کشورمان است، مثلاً زمانی که صدام به ایران حمله کرد و ما شهید دادیم، عراق دوست ما در آن زمان نبود، اما الان یکی از دوستان ایران است و دوست خارجی است. اصول سیاستی که متفاوت است، پس در پاسخ به این سوال آیا باز هم می توان به چین اعتماد کرد؟باید گفت که این سوالات به معنای پایان بازی نیست، ما نباید هیچ کشوری را از سیاست خارجی خود حذف کنیم.
وی در پایان خاطرنشان کرد: هر چه با کشورهای بیشتری کار کنیم دستاوردهای بیشتری کسب می کنیم، بنابراین چین کشور مهمی است، اقتصاد آن قوی است و بیش از 10 سال است که با چین روابط تجاری و سیاسی داریم. “. برای تأثیرگذاری بر روابط خود، باید اهرمی داشته باشیم که چینی ها بتوانند به آن تکیه کنند.
انتهای پیام