16:02 – 15 سپتامبر 1403
موضوع عدم تعادل برق در میز اقتصاد و با حضور روح الله صبانی، مدیر پروژه ایستگاه حرارتی خصوصی، علی رضا غفوری، کارشناس صنعت برق و حسنعلی تقی زاده، رئیس هیئت مدیره شرکت مطرح شد. . سندیکای شرکت های تولید کننده برق به سوالات پاسخ داد.
غفوری فرد گفت: بیش از 93 هزار مگاوات نیروگاه تولید برق در کشور داریم که 85 درصد آن به سوخت های فسیلی وابسته است. با در نظر گرفتن دما و شرایط اقلیمی، این ظرفیت اسمی در مجموع ظرفیت عملیاتی تقریباً 64 هزار مگاوات خواهد بود. فاصله بین این نیرو و تقاضای واقعی معادل اعداد عدم تعادل است. این عدم تعادل عددی بالغ بر 16 هزار مگاوات است و باید مورد توجه جدی قرار گیرد.
وی افزود: 25 هزار مگاوات نیروگاه فسیلی در برنامه پنجم هدف گذاری شد اما آنچه به دست آمد حدود 15 هزار مگاوات بود. در برنامه ششم نیز چنین هدفی در نظر گرفته شد اما 14 هزار مگاوات محقق شد.
تقی زاده بیان کرد: هر سال باید ظرفیت اسمی نیروگاه های کشور را 5 درصد افزایش دهیم در غیر این صورت این امر هر سال باعث افزایش عدم تعادل برق می شود. در سال 1392 هجری شمسی قراردادهایی بین بخش خصوصی و دولت منعقد شد که قرار بود واحدهای گازی به سیکل ترکیبی تبدیل شوند. تاکنون 15 واحد 160 مگاواتی وارد این اداره شده است که هیچ پولی برای آنها پرداخت نشده است. اگر رفتار فعلی دولت ادامه یابد، در سال 1414 هجری قمری یک سوم مصرف برق کشور نامتعادل می شود و عدم تعادل به 37-40 هزار مگاوات می رسد.
وی افزود: اقتصاد برق ما برای بخش خصوصی ناکارآمد است و راهی جز اصلاح آن وجود ندارد. عیب الکتریکی را می توان در عرض 5 تا 7 سال برطرف کرد. حدود 20 میلیارد دلار منابع مورد نیاز است که نیمی از آن را می توان از محل فروش برقی که التوانیر به مشترکان می فروشد تامین کرد.
اسپانینی گفت: برق یک کالای استراتژیک و لوکس است و تولید آن نیازمند سرمایه گذاری زیادی است. در حال حاضر نیروگاه های کشور 93 هزار مگاوات ظرفیت اسمی دارند که 76 هزار مگاوات آن حرارتی شامل نیروگاه های گازی، سیکل ترکیبی و دیگ بخار است. این 76 هزار مگاوات حدود 80 درصد ظرفیت برق کشور را تشکیل می دهد. به ازای هر درجه افزایش دما، حدود 1500 تا 1700 مگاوات اتلاف انرژی در نیروگاه ها داریم.
وی افزود: امسال شاهد افزایش بیش از 8 درصدی دما بودیم و ماندگاری آن نیز طولانی بود که منجر به افزایش تقاضا و کاهش ظرفیت نیروگاه ها شد. طی سه سال گذشته، تولید تقریباً 48 واحد تولید برق با ظرفیت 9533 مگاوات را افزایش دادهایم. حدود 7 هزار مگاوات واحد جدید نیروگاهی احداث شد.