11:38 – 07 سپتامبر 1403 ق
در سال های اخیر، ساخت و ساز ملی مسکن مورد توجه زیادی از سوی مجلس و دولت قرار گرفته است. با توجه به عدم تعادل قیمت ها در بخش مسکن از نظر خرید، رهن و اجاره، کارشناسان بر لزوم افزایش عرضه به عنوان ابزاری برای متعادل کردن قیمت ها تاکید می کنند.
ساخت مسکن ملی الزاماتی دارد و تامین زمین و تسهیلات برای ساخت مسکن یکی از مهم ترین امکاناتی است که باید فراهم شود. بر اساس این قانون بانک ها موظف به استفاده از 20 درصد تسهیلات در حوزه مسکن هستند. اما تاکنون این قانون اجرایی نشده و بانک ها تنها به 3 درصد از تعهدات خود در این زمینه عمل کرده اند.
اخیراً شورای دولت مصوبه افزایش تسهیلات ساخت مسکن از 550 به 800 میلیون تومان را بدون اضافه شدن بار مالی جدید به بانک ها تصویب کرد. این تصمیم قانونی به بانک مرکزی گزارش شد اما در همین جا متوقف شد و به دست بانک های عامل نرسید.
متقاضیان دریافت تسهیلات 800 میلیون تومانی برای اخذ این مبلغ به بانک ها مراجعه می کنند و با پاسخ منفی مواجه می شوند. این وضعیت باعث سردرگمی و بی اعتمادی مردم به مصوبات دولت شده است.
به گفته کارشناسان، بیکار نشستن و هیچ کاری انجام ندادن بهتر از این است که تصمیمی از سوی دولت گرفته شود، اما اجرایی نشود. به گفته آنها، چنین اقداماتی پیامدهای جدی اجتماعی و سیاسی برای کشور دارد و نباید اتفاق بیفتد.
اسماعیل سیاووشی نماینده فریدن فریدونشهر در خصوص لزوم اجرای مصوبه شورای دولت مبنی بر افزایش تسهیلات ساخت مسکن از 550 به 800 میلیون تومان، اظهار داشت: وقتی دولت و مجلس چیزی را تصویب می کنند باید اجرا شود نه مصوبات قابل قبول نیست و بار مالی بر دوش آنها باید در مصوبات در نظر گرفته شود. اگر دولت مصوبه افزایش تسهیلات ساخت مسکن را داشته باشد باید به منابع مالی آن توجه شود.
وی ادامه داد: شاید بتوان عدم صدور مصوبه افزایش تسهیلات ساخت مسکن را به تغییر دولت ربط داد. این روزها برخی وزرا و نهادها فعال نیستند و کارها به تعویق می افتد.
عضو شورای اسلامی شهر گفت: با کار دولت جدید، مصوبه افزایش تسهیلات ساخت مسکن به 800 میلیون تومان باید پیگیری و اجرایی شود. شاید بانک مرکزی دلیلی برای این کوتاهی داشته باشد، اما با روی کار آمدن دولت چهاردهم و انتقال قدرت، دلیلی برای آن وجود ندارد.
سیاوشی بیان کرد: یکی از مهم ترین تسهیلاتی که باید به مردم ارائه شود وام مسکن است و بسیار مهم است. ارائه تسهیلات ساخت مسکن مزایای بسیاری برای کشور دارد. این وام ها باعث افزایش ساخت و ساز و ایجاد اشتغال می شود. از سوی دیگر رونق ساخت و ساز به صنایع مختلف کشور نیز رونق می بخشد.
وی ادامه داد: باید پیگیری های لازم انجام شود تا در اسرع وقت افزایش تسهیلات ساخت مسکن اعلام شود. چون در آستانه فصل سرما هستیم و کم کم داریم فصل ساخت و ساز را از دست می دهیم و مردم نمی توانند از امکانات استفاده کنند.
یکی از اعضای شورای اسلامی شهر تصریح کرد: بانک ها موظف به رعایت مصوبه شورای دولت برای افزایش تسهیلات ساخت مسکن هستند. ابتدا لازم است به بانک مرکزی اطلاع داده شود. از طرف مجلس نمایندگان موضوع را پیگیری خواهیم کرد تا در اسرع وقت اطلاع رسانی شود. از طریق اصل 90 می توانیم موضوع را پیگیری کنیم تا حق مردم ضایع نشود.
سیاوشی گفت: عدم ابلاغ و اجرای مصوبه افزایش تسهیلات ساخت مسکن مردم را با مشکل مواجه می کند. عدم اعطای این تسهیلات باعث می شود مردم دچار تورم و هزینه های بالای ساخت و ساز شوند. به همین دلیل لازم است مصوبه مربوطه به سرعت ابلاغ و اجرا شود.
وی ادامه داد: اعطای تسهیلات ساخت مسکن موجب افزایش عرضه و کاهش قیمت می شود. عدم اجرای مصوبات بانک ها اثرات منفی بر حوزه مسکن دارد و سیاست های دولت در زمینه افزایش عرضه را با مشکل مواجه می کند.
این عضو شورای اسلامی خاطرنشان کرد: عدم اطلاع رسانی و اجرای مصوبه افزایش ساخت و ساز مسکن به معنای معطل منابع و سردرگمی مردم است. به منظور کاهش اثرات منفی در حوزه مسکن، لازم است نسبت به ابلاغ و اجرای مصوبه افزایش تسهیلات ساخت مسکن اقدام شود.
خبرنگار: کبری عزیزم