عبور ارز نیما از سقف فرزین
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، نرخ دلار نیما با سرعتی سرسام آور در حال رشد است و اکنون از مرز 47 هزار تومان عبور کرده است که رئیس کل بانک مرکزی در سخنان اخیر خود در شورای اسلامی گفت: نرخ نمی توان بیش از این مقدار را افزایش داد زیرا ما نگران نرخ تورم نیز هستیم، نرخ پایین ارز در جهت کنترل تورم است و اگر با سیاست های پولی اتخاذ شده نرخ تورم افزایش یابد، این سیاست ها مناسب به نظر نمی رسد.
این در حالی است که موضع وزارت اقتصاد و شخص وزیر اقتصاد همانطور که در مصاحبههای مختلف به آن اشاره شده، کاهش فاصله بین نرخ نیما و نرخ بازار غیررسمی ارز (بدون بازار) است.
سیاست تثبیت یک شعار باقی ماند
پس از روند صعودی تورم در سال های 1400 و 1401، در نهایت و با تغییر رئیس کل بانک مرکزی و همچنین چند تن از اعضای اقتصادی دولت، خروج بانک مرکزی از سیاست تعدیل شامل حذف ارز ترجیحی. که با هدف تک نرخی شدن ارز، مبنای آن قرار گرفت با تغییری اساسی، سیاست ارزی رویکردی مبتنی بر سیاست تثبیت یا تثبیت را در پیش گرفت و رئیس کل جدید بانک مرکزی، تثبیت را عامل مفقوده دانست. اقتصاد ایران در مصاحبه های مختلف
بانک مرکزی در رویکرد جدید خود و برنامه خود را تحت عنوان سیاست تثبیت معرفی کرد و ابتدا تلاش کرد تا اقتدار خود را بر نرخ ارز به دست آورد. فرزین در این خصوص گفت: نرخ ارز در بازار آزاد مورد قبول بانک مرکزی نیست زیرا این نرخ صرفا بر اساس انتظارات تورمی ناشی از اخبار منفی است و با واقعیت های اقتصاد ما همخوانی ندارد. »
اما نکته قابل توجه که در همان زمان مورد انتقاد برخی کارشناسان و اقتصاددانان برجسته کشور قرار گرفت، عدم تطبیق سیاست اجرایی بانک مرکزی با سیاست تثبیت بود.
نرخ نیما همیشه در مسیر رشد بوده است
اگرچه برخی می گویند تغییر دست بانک مرکزی در دولت جدید و در تیم اقتصادی دولت چهاردهم با نظر وزیر اقتصاد رخ داده است، اما تحلیل سیر تحول نرخ نیما نشان می دهد که به نظر می رسد بانک مرکزی از روز اول به این سیاست اعتقادی نداشته است. این مشکل حل نشده است.
همانطور که در نمودار زیر نشان داده شده است، در شرایطی که بانک مرکزی مدام از سیاست های تثبیت و رئیس این بانک صحبت می کرد، خط اصلی سیاست های اعمال شده توسط این بانک به عنوان سیاست هایی متفاوت از گذشته، اما در عمل به عنوان بیش از پیش بیان شد. سالها در گذشته همواره شاهد رشد نرخ ارز رسمی کشور توسط بانک مرکزی بودهایم.
در همین رابطه حسین صمصامی، کارشناس اقتصادی در گفت وگویی با انتقاد از سیاست ارزی بانک مرکزی و عدم تطابق این سیاست با سیاست تثبیت، گفت: زمانی که رئیس کل بانک مرکزی تغییر کرد، بانک مرکزی ابتدا اعلام کرد که ما یک نرخ ارز 28500 تومان شد و بلافاصله بازار ارز را راه انداخت و گفت که نرخ 40000 تومان کشف شده است. همچنین کمی بعد اعلام کرد که نرخ 28500 فقط به کالاهای اساسی تعلق می گیرد و مابقی هزینه های ارزی از قبیل مواد اولیه تولید و … با نرخ ارز موجود در مرکز مبادلات ارزی تامین می شود. . .
وی ادامه داد: پس از مدتی شاهد بودیم که نرخ مبادله ای 28 هزار و 500 تومانی برای محصولات پتروشیمی حذف شد و این نرخ به 35 تا 36 هزار تومان افزایش یافت. باز هم پس از مدتی شاهد صدور گواهینامه ویژه 30 درصدی در سال 1402 بودیم که اخیراً شاهد افزایش سهمیه فروش ارز مسافرتی و فروش سکه در قالب حراج و اقدام از این نوع بوده ایم. . بدیهی است که نام این سیاست ها تثبیت نیست.
فقط شرکت های پتروشیمی تعهد را با نرخ نیما پرداخت می کنند
اما نکته دیگری که نشان می دهد بانک مرکزی سیاست تثبیت را دنبال نمی کند، معافیت گروه های مختلف از پرداخت تعهدات ارزی با نرخ نیما است. در حال حاضر تقریبا تمامی صنایع از بازگشت ارز با نرخ نیما (حدود 47 هزار تومان) معاف هستند و تنها ارز حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی با نرخ نیما عرضه می شود.
به عبارت دیگر، مابقی ارزهای حاصل از صادرات با نرخ ارز افراد (نرخ نزدیک به نرخ بازار غیررسمی ارز) عرضه می شود که به خوبی نشان می دهد که بانک مرکزی همان ترتیب تعدیل ارزهای قبلی را دارد.
بازگشت به سیاست پولی ترجیحی
فرمان بانک مرکزی دقیقاً یادآور 1400 سال گذشته به ویژه سال 1376 است. در سال هایی که به جز تخصیص ارز ترجیحی بر واردات کالاها، نرخ ارز سایر فعالیت های پولی کشور (واردات) و صادرات) نزدیک به نرخ غیر رسمی بازار بود.
سیاست شکست خورده ای که بارها و بارها در اقتصاد یاران تجربه شده و برای سیاست گذار چاره ای جز تعدیل های مکرر باقی نگذاشته است. بنابراین این سوال مطرح می شود که چگونه بانک مرکزی اجرای سیاست را تثبیت می کند اما طی یک سال گذشته نرخ نیما را از مرز 35 هزار تومان به بالای 47 هزار تومان رسانده است؟
از سوی دیگر، امروز هم به دلیل کاهش بدهکاران ارزی با نرخ نیما، یعنی نرخ نیما که هر روز به نرخ شخصی (نرخ نزدیک به بازار غیررسمی) نزدیکتر میشود. به نظر می رسد سیاست تثبیت کاملاً از کار افتاده است. اثر رها شده و فقط نامی از آن باقی مانده است.
absnews