16:45 – 01 مهر 1403
رفیعی کارشناس انرژی در برنامه دفتر اقتصاد گفت: باید برای مصرف سوخت برنامه ریزی کنیم زیرا مصرف سوخت بالاست. ما نسبت به ترکیه 100 میلیون لیتر سوخت افزایش داده ایم. ما بخش زیادی از سوخت را به بسیاری از کشورهای منطقه عرضه می کنیم، اما میزان دقیق قاچاق مشخص نیست.
وی افزود: آیا واقعا خودرویی وجود دارد که بیش از 1000 لیتر در ماه مصرف کند؟! مسلم است که بیش از این مبلغ صرف قاچاق می شود.
رفیعی گفت: از جزئیات قیمت گذاری بنزین و سایر سوخت ها در دوران قبل از انقلاب اسلامی اطلاعی ندارم، اما به نظر می رسد این مشکل قبل از انقلاب وجود داشته و قیمت گذاری فرآورده های نفتی از سوی دولت یک مشکل بوده است. اشتباه کامل
صفر کارشناس اقتصادی گفت: میانگین مصرف سوخت در کشور نسبت به سایر کشورها 23 درصد است و در صورت افزایش قیمت سوخت طبیعی است که مصرف سوخت کاهش یابد.
صفر گفت: دلیل مشکل بنزین ما مصرف بالای آن است و متاسفانه کشور ما در بسیاری از کشورها بیش از دو برابر نرخ بنزین مصرف می کند.دلیل این امر فرسودگی ناوگان حمل و نقل است که خودروهای قدیمی و فرسوده همچنان در آن تردد دارند. همچنین کارخانههای خودروسازی خودروهایی تولید نمیکنند که بنزین کمتری مصرف میکنند.
وی گفت: قاچاق بنزین در کشور ما نیز آسان است، زیرا قیمت بنزین خانگی با قیمت بنزین آن طرف مرز قابل مقایسه نیست. بنابراین هر خودرویی که از مرز خارج می شود سعی می کند با حداکثر ظرفیت سوخت از مرز خارج شود. همه این موارد برای مبارزه با عدم تعادل بنزین دست به دست هم می دهند.
وی ادامه داد: چندین بار به دولت ها توصیه شده است که پمپ بنزین در مرز نصب کنند تا مردم آن سوی مرز بتوانند بنزین بخرند اما با قیمت فوب خلیج عربی، قاچاق سوخت در این صورت کاهش می یابد.
این کارشناس انرژی افزود: ما باید رویه خودروسازی را تغییر دهیم امروز در دنیا خودروهای برقی ساخته و مورد استفاده قرار می گیرند و باید به این سمت برویم.
عاشوری دبیرکل سندیکای صاحبان صنایع پالایش نفت گفت: نسبت به سال های گذشته افزایش تولید سوخت داشته ایم.
دبیر انجمن صنفی صاحبان صنایع پالایشگاهی تصریح کرد: ریشه عیب بنزین در حوزه تولید نیست، بلکه ریشه عیب بنزین مصرف بی رویه است. ناوگان حمل و نقل کشور هر سال در حال کاهش است، خودروهای فرسوده همچنان در خیابان های کشور تردد می کنند، صنعت خودروسازی ما بر اساس اصول بهینه طراحی نشده است و هزینه های بالا کار را به حدی رسانده است که به جای صادرات بنزین، سال گذشته حدودا صادرات داشته ایم. 3 میلیارد دلار و بنزین وارداتی.
عاشوری میانگین ظرفیت تولید روزانه بنزین در کشور را 115 میلیون لیتر اعلام کرد و گفت: این میزان از ابتدای دولت تاکنون تغییر محسوسی نداشته و تا پایان دولت نیز تغییر محسوسی نخواهد داشت، زیرا شرکت ها و پالایشگاه های کنونی نمی توان انتظار داشت که ظرفیت تولید را افزایش دهد، اگرچه پروژه هایی در پالایشگاه ها به منظور افزایش کیفیت محصولات در حال اجراست. قیمت بنزین در پالایشگاه ها هم اکنون 30 هزار تومان است.
وی افزود: دولت به دنبال ساخت پالایشگاه ها و پالایشگاه های بزرگ نفت است که این فرآیند طولانی است و در عوض بهتر است برای ساخت پالایشگاه های کوچک برنامه ریزی شود که با سرمایه کمتر و زمان کمتر قابل بهره برداری باشد. هدف آن ایجاد فرصت های شغلی و تولید ارز برای کشور است.»
دبیر انجمن صنفی مالکان صنایع پالایشگاهی افزود: اگر دولت از پالایشگاه های کوچک حمایت کند، می توان پالایشگاه های 20 تا 40 هزار بشکه ای ساخت که هر 10 تای آن معادل یک پالایشگاه بزرگ تولید می کند و از نظر غیرفعال بودن بسیار موثر خواهد بود. دفاع
خبرنگار: ردا زارعی