بررسی ظرفیت بازار ارزهای دیجیتال (6)؛
تحلیلگر ارشد حوزه اقتصاد دیجیتال گفت: ایران یکی از کشورهای پیشرو در منطقه در حوزه ارزهای رمزنگاری شده است و قدرت سیستم دانشگاهی و علمی در این زمینه بالا و ظرفیت کسب و کارهای دانش بنیان فعال است. در این بخش در بدنه کشور وجود دارد.
گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا;بسترسازی برای استفاده از ارزهای رمزنگاری شده در حوزه تجارت خارجی موضوعی است که در نیمه دوم سال گذشته به طور رسمی از سوی سازمان توسعه تجارت مطرح شد. اما از آن زمان تاکنون، صنعت بلاک چین هیچ لحظه درخشانی به خود ندیده است.
کارشناسان اقتصادی معتقدند در شرایط کنونی که کشور برای تامین محصولات اصلی وارداتی خود با بحران کمبود ارز مواجه است و آزادسازی پول های بلوکه شده ایران با چالش های جدی همراه است، توسل به سازوکارهای جایگزین حواله بانکی یا اعتبار به یک ویژه محل.
با وجود این اهمیت، طی سال گذشته، فعالیت در صنعت ارزهای دیجیتال نه تنها رشد نکرده است. برعکس، او خود را با موانع جدید و بزرگتری مواجه کرد. شناسایی این موانع و راههای غلبه بر چالشهای کنونی، مهمترین قدمی است که میتوان برای زنده نگه داشتن صنعت و اقتصاد ارزهای دیجیتال در کشور برداشت.
فناوری صنعت بلاک چین در ایران
امروزه صنعت بلاک چین در سراسر جهان به عنوان یک صنعت بزرگ با فناوری پیشرفته شناخته می شود که با بیش از 12000 پروژه و 2 تریلیون دلار درآمد مواجه است. متاسفانه سهم کشور ما در این زمینه بسیار محدود است. یکی از دلایل آن ناآشنایی مدیران و حتی توسعه دهندگان با قابلیت های این فناوری است. به طور کلی چالش های فناوری بلاک چین در ایران از دو منظر چالش های نظارتی و نظارتی، چالش های مفهومی و شناختی قابل بررسی است.
بلاک چین در واقع زیرساخت فناوری ارزهای دیجیتال است و این تنها می تواند یکی از کاربردهای شبکه های بلاک چین باشد. کارکردهای مختلف فناوری بلاک چین در ایران می تواند منجر به توسعه کارآفرینی شود. مزیت های ایجاد شده توسط بلاک چین تنها به حوزه ارزهای رمزنگاری شده محدود نمی شود و می توان از قابلیت های آن در زمینه های مختلف استفاده کرد و کارآفرینان می توانند از این قابلیت ها برای ارائه محصولات رقابتی و گسترش کسب و کار خود استفاده کنند.
ظرفیت علمی بالای ایران در بلاک چین
عیسی کشاورز کارشناس برجسته حوزه ارز دیجیتال در گفتگو با خبرنگار بازرگانی آنا با بیان اهمیت این صنعت برای دنیا گفت: فناوری و صنعت بلاک چین به عنوان یکی از ابعاد جدید حوزه فناوری در همه دنیا شناخته شده است. کشورهای جهان برای این منظور دولت ها قصد دارند با تلاش جدی از مزایای این صنعت و سیستم پرداخت جدید ناشی از آن بهره ببرند. ایران نیز به نوبه خود رویکرد نسبتا مثبتی را در پیش گرفته است و خود را از منافع صنعت ارزهای دیجیتال محروم نکرده است. در ایران نظام دانشگاهی، قدرت علمی و کسب و کارهای دانش بنیان در این زمینه فعال هستند و از این نظر ظرفیت قابل توجهی در بدنه کشور وجود دارد.
این تحلیلگر ارشد اقتصاد دیجیتال ادامه داد: ایران به عنوان یکی از موفق ترین و پیشروترین کشورها در حوزه ارزهای دیجیتال در بین کشورهای منطقه شناخته می شود. با حضور نخبگان جوان و فعال در حوزه فناوریهای پیشرفته و مراکز آموزشی و پژوهشی فعال در حوزه فناوریهای نوین، میتوان پایگاه ایرانیان را برای توسعه فعالیتها در حوزه ارزهای دیجیتال مطلوب نامید. با این حال، هنوز مشکلات و موانعی برای معرفی سیستم پرداخت ارزهای دیجیتال در ساختار بانکداری سنتی ایران و تسهیل روشهای جدید اعتبار و نقل و انتقالات مالی وجود دارد.
بی میلی سرمایه گذاران در بخش ارزهای دیجیتال
این کارشناس برجسته حوزه ارزهای دیجیتال در ادامه بر اهمیت وجود رگولاتوری برای بهبود صنعت ارزهای دیجیتال تاکید کرد و گفت: تا به امروز دولت به دنبال حذف و ریشه کن کردن فعالیت های صنعت ارزهای دیجیتال نیست. اما هنوز شرایط برای توسعه و تقویت این صنعت فراهم نشده است. دولت از مزایای اقتصادی فعالیت صنعت بلاک چین آگاه است. او همچنین از خطرات و خطرات این اقدامات آگاه است. علاوه بر خطرات ذاتی در تجارت ارزهای دیجیتال، عدم وجود متولی تخصصی مسئول اقدامات نظارتی یکی از مهم ترین مشکلات فعلی در ایران است. وقتی بازیگران اصلی صنعت استخراج ارزهای دیجیتال نامشخص باشند و قوانین تسهیل کننده و راهنمایی برای سازماندهی فعالیت ها وجود نداشته باشد، فعالان و بازیگران صنعت سردرگم خواهند شد.
کشاورز گفت: برای توسعه فعالیت اقتصادی ورود سرمایه گذاران ضروری است. به دلیل عدم وجود مقررات مشخص و بستری پایدار برای فعالیت در حوزه بلاک چین، سرمایه گذاران علاقه ای به ورود به این حوزه ندارند. زیرا آنها در نظر می گیرند که سرمایه آنها در معرض ریسک بسیار بالایی است. به نظر می رسد مهم ترین راه حل برای برون رفت از این وضعیت، گفت و گو و آموزش با مردم، جامعه دانشگاهی و نهادهای ذیربط با استفاده از ظرفیت رسانه هاست.
مشکل ناشناس بودن رمزنگاری
یکی از بزرگترین گلایههای فعالان صنعت ارزهای دیجیتال، نبود بسترهای قانونی مناسب برای نقل و انتقالات داخلی و خارجی است. این بدان معناست که در نهادهایی مانند بانک مرکزی یا سازمان امور مالیاتی، هیچ قانونی برای انجام فعالیتهای معاملاتی ارزهای دیجیتال تدوین نشده است و بخش ارزهای دیجیتال هنوز ناشناس است. این موضوع راه را برای بسته شدن درهای توسعه این صنعت هموار می کند.
به گفته فعالان بلاک چین، با وجود اظهارات دولت و رویکرد مثبت رهبران، بانک مرکزی همچنان ارز دیجیتال را به عنوان منبع ارز وارداتی نمی پذیرد. به عبارت دیگر، سازوکار بانکداری سنتی همچنان بر تعاملات ایران حاکم است و مشخص نیست چه زمانی به پویایی دست خواهیم یافت.