اخبار اقتصادی روز

ظرفیت اعتباری بانک های آسیب دیده کاهش می یابد

مجتبی یوسفی یکی از اعضای هیأت رئیسه شورا در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران با بیان اینکه باید در حوزه مسکن اقدامات بلندمدت و کوتاه مدت انجام شود، گفت: در کوتاه مدت مسکن این بخش باید مورد بحث قرار گیرد تا با ایجاد قوانین مالیاتی جدید برای بازرگانان از سفته بازی خارج شود، زیرا خانه های خالی و معاملات مکرر وجود دارد.

وی ادامه داد: بخش دوم یعنی بلندمدت شامل حمایت از بخش مسکن از نظر ساخت و ساز و مردم، پرداخت تسهیلات کم بهره، واگذاری زمین و مواردی از این دست است.

این نماینده با اشاره به اینکه تامین منابع مالی این حوزه مشکل دارد، گفت: طبق مصوبه مجلس از سال 1400 هر ساله 20 درصد تسهیلات باید به حوزه مسکن تعلق گیرد یعنی از سال پایه. که 360 هزار میلیارد تومان بود تا سال 1401 که با تورم حداقل 550 تا 600 هزار میلیارد تومان می شود که باید از وام و سپرده مسکن گرفته تا ساخت و ساز و … به بخش مسکن اختصاص یابد. متأسفانه پس از گذشت دو سه سال و با وجود اطمینان های فراوان، بانک های این بخش همچنان از پرداخت تسهیلات ساخت مسکن به دلیل ناکارآمدی بانک ها خودداری می کنند.

وی ادامه داد: طبق آمار به دست آمده تاکنون 30 هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شده که 25 هزار میلیارد تومان آن توسط بانک مسکن ارائه شده است.

یوسفی افزود: البته اگر بخواهیم منابعی را که مردم به برنامه عملیاتی منابع ملی آورده اند حساب کنیم نزدیک به 22 هزار میلیارد تومان می شود که البته بخشی از آن صرف پروژه شده است. این یعنی خوش بینانه 10 هزار میلیارد تومان تسهیلات در این بخش پرداخت شده است.

وی تاکید کرد: این اعداد را نمی توان حداقل با 550 هزار میلیارد تا 600 هزار میلیارد تومان که بر عهده بانک هاست مقایسه کرد.

نماینده مردم اهواز در مجلس گفت: درست است که 100 هزار میلیارد قرارداد بسته شده است اما عملکرد 30 هزار میلیارد تومان است که 25 هزار میلیارد تومان آن را فقط بانک مسکن پرداخت کرده است. یعنی بسیاری از بانک ها به تعهدات خود عمل نکردند و سازمان برنامه و بودجه نیز به تعهدات خود عمل نکرد.

یوسفی ادامه داد: در زمینه پرداخت تسهیلات نیز به صراحت گفتیم که اگر بانک ها به تعهدات خود عمل نکنند، سازمان امور مالیاتی موظف است آنها را به میزان تسهیلات پرداخت نشده جریمه کند. در صورت عدم پرداخت تسهیلات توسط نظام پولی و بانکی، موظف است امور مالی آن را وصول و در صندوق ملی زمین و مسکن واریز کند.

وی افزود: انتظار می رود در صورت عدم تمایل بانک ها به این موضوع، کاهش قدرت اعتباری بانک های مختلف را در دستور کار خود قرار دهند و این موضوع با جدیت بیشتری پیگیری شود.

این نماینده گفت: در مجلس شاهد بودیم که در بودجه 1402 هیچ اعتباری به صندوق ملی زمین و مسکن اختصاص داده نشد. در سال 1401 حدود 30 هزار میلیارد تومان در تبصره 18 و منابع در تبصره 18 امسال برای حل معضل مسکن در حوزه بافت فرسوده و بحث پروژه کلید در دست با استفاده از توان نهادها، وزارتخانه ها، شهرداری ها و سایر نهادهای عمومی اختصاص دادیم. ما از دولت استفاده کردیم.

یوسفی تایید کرد: اینها نکاتی بود که انتظار داشتیم اما در نهایت انتظار داشتیم دولت منابع را پیش بینی کند که نشد. به همین دلیل بخش مسکن به طور کلی نگران کننده است و اقدام عاجل صورت نگرفته است.

وی با تاکید بر اینکه از نظر قانون خللی نداریم، گفت: قانون جهش تولید مسکن که در مجمع نمایندگان تصویب شد یکی از قوانین خوبی بود که از دو جنبه به حوزه مسکن توجه داشت. یعنی هم در زمینه تامین منابع مالی و هم در زمینه حمایت و مستندسازی ساخت و سازهایی مانند بافت های فرسوده و سکونتگاه های غیررسمی راهکارهای خوبی ارائه شده است. ما انتظار داشتیم قوانین اجرا شود و شخص رئیس جمهور شهید هم تلاش زیادی کرد، اما متأسفانه چه در حوزه بانک مرکزی و چه در حوزه جرم انگاری کاستی هایی وجود داشت.

خبرنگار: کبری عزیزم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *