به گزارش ای بی اس نیوز، جبار وطن فدا در گفتوگوی تلویزیونی گفت: موضوع رهاسازی آب هیرمند از سد کمال خان در فاصله 70 تا 80 کیلومتری مرز ایران توسط وزارت امور خارجه و وزارت امور خارجه پیگیری شده است. انرژی و امور ویژه معاون رئیس جمهور برای مدتی. وی گفت: مشکل آبرسانی به ایران از رودخانه هیرمند به 100 سال قبل می رسد، هیرمند از محلی نزدیک شهر کابل سرچشمه می گیرد و وارد سدی به نام کجکی می شود.
وی افزود: در مسیر 70 کیلومتری رودخانه هیرمند به ایران سدهای متعددی وجود دارد که زمین های کشاورزی افغانستان را تغذیه می کند و از سوی دیگر مسیر رودخانه با رسوبات و شن و ماسه انباشته شده و بهانه روی طرف افغانستان این است که رودخانه نیاز به لایروبی دارد.»
بر این اساس وطن فدا مطالب منتشر شده در شبکه های اجتماعی را بحث های انحرافی خواند و خاطرنشان کرد: رودخانه هایی که از شمال وارد تالاب هامون می شوند ربطی به هیرمند ندارند اما در این زمینه در خصوص حوضه زیست محیطی هامون نیز استعلام هایی داشته ایم. . دنبال شود.
absnews
مدیرکل دفتر مرزی رودخانه ها و منابع آب وزارت نیرو با اشاره به عدم پذیرش بهانه طرف افغانستانی برای تحویل ندادن آب هیرمند به ایران، گفت: نظارت بر تامین آب ایران از مجاری دیپلماتیک است. در دست اقدام. در همه سطوح.”
وطن فدا از آخرین گفتگوی تلفنی وزیر نیرو با وزیر انرژی و آب افغانستان در روز گذشته خبر داد و گفت: می گویند رهاسازی آب انجام شده است اما درخواست وزیر نیرو این است که نرخ رهاسازی نباشد. کافی.”
مدیرکل دفتر رودخانه ها و رودخانه های مرزی گفت: طبق توافق باید جریان آب مستمر داشته باشیم اما محدودیت های طرف مقابل اجرای توافق را با مشکل مواجه کرده است. وزارت نیرو به طور طبیعی انتظار می رود ایران از همه ابزار تعامل دیپلماتیک خود با افغانستان استفاده کند.
وی در این خصوص به بهره برداری از سد تنظیمی کمال خان در فروردین 1400 اشاره کرد و گفت: متاسفانه در یک ماه گذشته سیلاب به سمت سد کمال خان و به سمت سد زرهی جنوب این سد در به عبارت دیگر سد باز شده و آب مسیر انحرافی هدایت می شود.
وطن فدا خاطرنشان کرد: پیگیریهای متعددی در سطوح مختلف انجام شد، وزیر نیرو چندین ملاقات حضوری و مکالمات تلفنی فراوان با وزیر آب و انرژی افغانستان داشت و طرف مقابل نیز با اجرای آن موافقت کرده است. توافق.”
وطن فدا افزود: بر اساس عهدنامه هیرمند در سال 1351، تامین آب ایران در سالهای آبی عادی تعیین شده و تعیین سال آبی عادی ایستگاهی در بالادست سد کجکی و معادل 820 میلیارد متر مکعب آب است. هر ماه.”
به گفته مدیرکل دفتر رودخانه های مرزی و منابع آبی مشترک وزارت نیرو، طرف افغانستانی اقداماتی را بر روی این رودخانه به ضرر ایران انجام داد و ایران مطابق ماده 5 معاهده با این اقدامات مخالفت کرد.
وطن فدا در خصوص وضعیت رهاسازی آب هیرمند در حال حاضر گفت: رودخانه ای به نام لشکری در میانه راه هیرمند به ایران وجود دارد و بر اساس اطلاعات، آب از این نهر به سمت ایران سرازیر شده و شاید 20 کیلومتر پیشروی کرده است. مقدار آب آزاد شده کافی نیست. به دلیل وضعیت نامناسب بستر رودخانه، اگر مثلاً 50 متر مکعب در ثانیه آب رها شود، در ایران به 20-25 متر مکعب در ثانیه می رسد.
وی همچنین در پاسخ به ابهامات اخیر در مورد موانع رسیدن آب هیرمند به ایران خاطرنشان کرد: رودخانه هیرمند وقتی به مرز ایران می رسد وارد مخازن نیمه چاه می شود و عملا هیچ خاکریزی وجود ندارد.
وی یادآور شد: نشست کمیساریای هیرمند نیز در شهر زرنج برگزار شد و طرف افغانستانی همچنان مدعی است که تخلیه آب به ایران مشکلی ندارد، اما بهانه هایی که می آورند برای ما پذیرفته نیست.