16:57 – 5 سپتامبر 1403 ق
در میز اقتصاد نقشه راه آب کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفت و عیسی بذرزاده سخنگوی صنعت آب کشور و موسوی کارشناس انرژی به سوالات پاسخ دادند.
بذرزاده بیان کرد: از نظر بارندگی در سطح کشور در شرایط نرمال هستیم اما باید توجه داشته باشیم که کشور ما خشک و نیمه خشک است و بارندگی سالانه نرمال ما کمتر از یک سوم میانگین جهانی است. ایران کشور پهناوری است و نباید با آمار متوسط کشور گمراه شویم. در یک استان بارندگی های خوبی داشته ایم اما در استان دیگر با چالش هایی مواجه هستیم. برخی از استان های پرجمعیت ما مانند تهران، خراسان و فارس شاهد بارندگی کمتر از حد متوسط بودند.
وی افزود: برخی از مناطق کشور دارای سدهایی هستند که از میانگین و سال گذشته عقب مانده اند. ما در برخی مناطق کشور دچار خشکسالی هستیم و به طور کلی خشکسالی قابل بهره برداری نیست. علاوه بر این باید توجه داشت که در یک سال عادی هستیم و این به این معنا نیست که بتوانیم به اندازه دلخواه مصرف کنیم.
موسوی گفت: نمیتوان کل کشور را به طور میانگین مقایسه کرد زیرا از منطقهای به منطقه دیگر متفاوت است. در حوزه آب باید به 3 برنامه فکر کنیم. یکی از بندهای برنامه هفتم و دو مورد بعدی سند برنامه غذایی و نقشه راه آب است. در برنامه هفتم پیش بینی شده بود که مصرف آب های زیرزمینی به 36.7 میلیارد مترمکعب برسد و نسبت به شرایط فعلی حدود 14 میلیارد مترمکعب کاهش یابد. برنامه مذکور همچنین میزان استفاده از منابع آب و فاضلاب غیرمتعارف را به 1.7 میلیارد متر مکعب خواهد رساند.
وی افزود: در خصوص مصرف آب کشور پیش بینی می شود مصرف آب در این بخش به 65 میلیارد مترمکعب برسد. این رقم در حال حاضر بین 70 تا 80 میلیارد است. در سند امنیت غذایی آمده بود که مصرف آب کشاورزی تا پایان سال 1411 هجری قمری به حدود 50 میلیارد متر مکعب می رسد.
بذرزاده بیان کرد: آب یکی از موتورهای توسعه و برداشت مازاد است چرا که آبی که داریم در تالاب ها و دریاچه ها ظاهر می شود و به فروش نمی رسد. نقشه راه آب در شورای عالی امنیت ملی است و در انتظار جلسات هماهنگی است و امیدواریم تا سه ماه آینده تکمیل شود. نقشه راه آب تضمین می کند که آب در کشور خشک و نیمه خشکی مانند ایران به گلوگاه توسعه تبدیل نشود.
وی افزود: در این طرح باید آب اجتماعی تامین شود که آب شرب و فاضلاب است و آنچه باقی می ماند آب تجاری است که باید به گونه ای توزیع شود که بیشترین شغل و درآمد را برای ایرانیان تامین کند. با اجرای این طرح، کشاورزی به جای عمودی، به صورت افقی توسعه می یابد و پای اقتصادی بخش کشاورزی 1.7 برابر می شود.
سخنگوی آب گفت: 340 هزار کیلومتر شبکه توزیع آب در کشور داریم که این تعداد در تهران 20 هزار کیلومتر است که شبکه گسترده ای است. ضایعات این شبکه از طریق بودجه دولت قابل کاهش نیست و ما مشتاق بهره برداری از بازار آب و بازار فاضلاب برای تامین مالی این بخش هستیم.
وی افزود: در نقشه راه آب کشور داریم که نیاز بخش های غیر شرب، غیرپزشکی و بهداشتی باید به طور کلی از منابع آب غیرمتعارف و پساب تامین شود به طوری که 55 درصد از آب صنعتی تامین می شود. از این مکان تامین می شود. آب دریا که گران است برای صنایع پر آب مناسب است و صنایع کوچک از پساب استفاده خواهند کرد.