کمبود تهدید کننده حیاتی ترین سوخت جهان

داریو اسکافاردی، مدیرعامل سابق پالایشگاه نفت ایتالیایی ساراس، میگوید: «این قطعاً بزرگترین بحران دیزلی است که تا به حال دیدهام.
به گفته مدیر عامل سابق ساراس، اگر روسیه صادرات را متوقف کند، مشکل بسیار بسیار بزرگی در سیستم ایجاد می کند که رفع آن واقعاً سخت خواهد بود.
آسیب جدی تحریم های اروپا
از ابتدای فوریه 2023، تحریم های اتحادیه اروپا علیه واردات فرآورده های نفتی روسیه از طریق دریا آغاز می شود. این منطقه باید جایگزینی برای واردات از روسیه پیدا کند، اما هنوز مشخص نیست که چگونه این کار انجام می شود. زمستان سرد مشکلات اروپا را تشدید خواهد کرد. شرکت مشاوره Wood Mackenzie پیشبینی کرد که ذخایر در شمال غربی اروپا در ماه مارس، یک ماه پس از شروع تحریمها، به 211.9 میلیون بشکه کاهش یابد که پایینترین میزان از سال 2011 است.
طی چند ماه آینده، تقریباً هر منطقه در جهان با خطر کمبود گازوئیل مواجه خواهد شد، در شرایطی که کمبود عرضه تقریباً در تمام بازارهای انرژی در سراسر جهان تورم را تشدید کرده و رشد اقتصادی را سرکوب کرده است.
تنگناهای بزرگی در سطح جهان برای ظرفیت پالایش وجود دارد. عرضه نفت خام نسبتا محدود است. اما این محدودیت در مورد پالایش نفت خام و تبدیل آن به سوخت هایی مانند گازوئیل و بنزین شدیدتر است. بخشی از دلیل این کمبود به دلیل همه گیری کووید است. به دنبال قرنطینه های اعمال شده برای مقابله با شیوع همه گیر کووید-19، پالایشگاه ها مجبور به تعطیلی برخی از تاسیسات زیان آور شده اند. در سال 2020، ظرفیت پالایشی ایالات متحده بیش از یک میلیون بشکه در روز کاهش یافت. در همین حال، در اروپا، اختلالات حمل و نقل و اعتصاب کارکنان نیز به تولید پالایشگاه ضربه زده است.
انتهای پیام
با نزدیک شدن زمان تحریم ها، اروپا به واردات مقادیر زیادی گازوئیل از روسیه ادامه می دهد. البته این منطقه واردات زیادی از عربستان، هند و دیگر کشورها نیز دارد. در نتیجه، واردات دریایی در ماه اکتبر به بالاترین سطح خود از سال 2016 رسید.
در ایالات متحده، موجودی گازوئیل و روغن گرمایشی در این زمان از سال به پایین ترین سطح خود رسیده است که پایین ترین میزان در 40 سال گذشته است. اروپای شمال غربی نیز با ذخایر کم دیزل روبرو است که تا ماه مارس کمی پس از اعمال تحریم علیه واردات فرآورده های نفتی روسیه، کاهش بیشتری خواهد یافت. بازارهای جهانی صادرات به حدی محدود شده است که کشورهای فقیرتری مانند پاکستان قادر به خرید نیستند و صادرکنندگان قادر به ارائه محموله های کافی برای تامین نیازهای داخلی کشور نیستند.
وضعیت ممکن است با اجرای تحریم های اتحادیه اروپا علیه صادرات روسیه بدتر شود. اروپا بیش از هر منطقه دیگری در جهان به دیزل وابسته است. بر اساس آمار شرکت Vertexa، سالانه حدود 500 میلیون بشکه گازوئیل از طریق کشتی تحویل داده می شود که حدود نیمی از این مقدار از بنادر روسیه بارگیری می شود. آمریکا همچنین واردات از روسیه را که زمستان گذشته بزرگترین صادرکننده به سواحل شرقی آن کشور بود، متوقف کرد.
به گزارش ای بی اس نیوز، هیچ سوختی به اندازه گازوئیل برای اقتصاد جهانی ضروری نیست. این سوخت در کامیون ها، اتوبوس ها، قایق ها و قطارها استفاده می شود. همچنین در ماشین آلات مورد استفاده در ساخت و ساز، تولید صنعتی و کشاورزی استفاده می شود. از این سوخت برای گرم کردن خانه ها استفاده می شود و از آنجایی که قیمت گاز طبیعی بسیار بالا است، در برخی نقاط برای تولید برق استفاده می شود.
دلیل اصلی کمبود گازوئیل
آسیب ناشی از کمبود گازوئیل می تواند شدید باشد و کل اقتصاد را تحت تاثیر قرار دهد، از قیمت بوقلمون روز شکرگزاری گرفته تا قبوض مصرف کنندگان برای گرم کردن خانه هایشان در زمستان. به گفته مارک فاینلی از موسسه سیاست عمومی بیکر در دانشگاه رایس، تنها در ایالات متحده، افزایش قیمت گازوئیل به معنای زیان 100 میلیارد دلاری برای اقتصاد این کشور است.
البته این کمبود در ایالات متحده بعید است، زیرا این کشور صادرکننده اصلی این سوخت است. اما اختلالات منطقه ای و افزایش قیمت ها به طور مکرر به ویژه در کرانه باختری رخ خواهد داد. فقدان خطوط لوله در کرانه باختری محدودیت هایی ایجاد کرده است. این منطقه به شدت به شبکه لوله های شرکت استعماری وابسته است که اغلب پر هستند. قانون کشتیرانی جونز که قدمت دارد، هم حمل و نقل سوخت تولید داخل را دشوار می کند و هم تولیدکنندگان ساحل خلیج فارس را به صادرات به جای عرضه بازار داخلی تشویق می کند.
زمستان هنوز شروع نشده است، اما کمبود سوخت در سواحل شرقی ایالات متحده، تامین کنندگان را بر آن داشته تا جیره بندی و اجرای پروتکل های اضطراری را آغاز کنند. شمال شرقی ایالات متحده، که دارای تراکم جمعیت بالایی است و دمای هوا در طول زمستان به طور کلی زیر صفر است، برای گرم کردن خانه ها بیشترین وابستگی به نفت کوره دارد. در بهترین حالت، مصرف کنندگان این منطقه در زمستان امسال با بالاترین قبض انرژی مواجه خواهند شد. دولت برآورد خود را از افزایش هزینه های انرژی برای مصرف کنندگان افزایش داد و پیش بینی کرد که خانواده هایی که از نفت کوره استفاده می کنند 45 درصد بیشتر از زمستان گذشته پرداخت خواهند کرد.
دیزل امسال در بازار بندر نیویورک حدود 50 درصد افزایش یافته است که قیمت پایه اصلی است. قیمت ها در اوایل نوامبر به 4.90 دلار در هر گالن رسید که دو برابر سطح یک سال قبل بود.
کاهش سطح آب راین آلمان را تحت محدودیت و تولید محدود قرار داد. پالایشگاه ها در مجارستان و اتریش با اختلالات شدید مواجه شدند. تولید فرانسه با اعتصاب کارگران پالایشگاه مختل شده است.