با تصویب کمیسیون ابزارهای پرداخت بانک مرکزی، «آیین نامه مربوط به عملکرد دستگاه های خودپرداز اختصاصی و خودپردازهای بدون نقد در نظام پرداخت کشور» ابلاغ شد.
به گزارش ای بی اس نیوز، بر اساس بخشنامه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، «آیین نامه عملکرد دستگاه های خودپرداز اختصاصی و دستگاه های خودپرداز بدون نقد در سامانه پرداخت کشور» به شبکه بانکی ابلاغ شد.
بر این اساس موضوع بررسی «ریسک های مربوط به ابزار پذیرش کیوسک های بدون نقد» و «خودپردازهای خصوصی» در دستور کار جلسات 220 و 221 کمیسیون پرداخت ها و آیین نامه ها و بر اساس مواد (11) و (11) و () قرار گرفت. 14) قانون پولی و بانکی کشور و به منظور تحقق هدف «حفظ ارزش پول و موازنه پرداختها و تسهیل تجارت» موضوع بند (ب) ماده (10) قانون مذکور. و به منظور حسن اجرای احکام مندرج در قانون پایانههای فروشگاهها و نظام مالیاتی مصوب 1397 و آییننامه اجرایی ماده (14) الحاقی به قانون مبارزه با پولشویی، «آییننامه بهرهبرداری اختصاصی دستگاه های خودپرداز و غیر خودپرداز در سامانه پرداخت» مصوب 20/03/1402 اعلام شد بدیهی است مفاد سند «الزامات عملکرد ایمن دستگاه های خودپرداز» همچنان معتبر بوده و تعهد در این خصوص به قوت خود باقی است.
باید بگویم؛ پیش از این بر اساس بخشنامه شماره 152884/95 مورخ 16/5/1396 اداره نظام های پرداخت مبنی بر لزوم نظارت بانک ها بر دستگاه های خودپرداز واگذار شده به اشخاص حقیقی طرف قرارداد، نظارت دقیق بر عملکرد این دستگاه ها را انجام می داد. و نظارت بر موارد مشکوک در وضعیت صادرات ابلاغ شده است.
ضمناً شرح نحوه نصب و پشتیبانی کلیه دستگاه های خودپرداز خارج از شعبه مطابق با سند «الزامات استفاده ایمن از دستگاه های خودپرداز» مندرج در بخشنامه شماره 95/12/25 مورخ 95/12/25 اداره نظام های پرداخت. . ، در دستور کار بانک ها و موسسات اعتباری قرار گرفته است. اما با توجه به افزایش دامنه ارائه دستگاه های خودپرداز با عناوینی مانند مستقل، خصوصی و … و عدم تایید اعتبار افراد قبل از تحویل دستگاه و همچنین اجرای ضعیف وظایف پشتیبانی دستگاه در حوزه در صورت انتقال پول و تضمین امنیت آن، ممکن است ریسک شهرت ایجاد شود و خطراتی مانند عدم رعایت قوانین و مقررات فوق الذکر ایجاد شود. موضوع «بررسی وضعیت دستگاه های خودپرداز خصوصی» و همچنین خطرات ناشی از سوء استفاده از دستگاه های بانکی خودکار دستگاه های خودپرداز در دستور کار کمیسیون ابزارهای پرداخت و تسویه این بانک قرار گرفت.
لذا به منظور حفظ یکپارچگی و ایجاد وحدت عمل در نحوه تدوین چارچوب فنی و تجاری به منظور ساماندهی عملکرد دستگاه های خودپرداز خصوصی (خودگردان) و بدون نقد (کیوسک) معاونت فناوری های نوین نظارتی و بررسی تخلفات و ملاحظات مرتبط در خصوص نحوه استفاده از دستگاه های خودپرداز (کیوسک) که منجر به مستثنی شدن برخی بانک ها و موسسات اعتباری از مفاد بخشنامه شماره 313664/97 مورخ 1396/07/09 این بانک شد، در دستور کار قرار گرفت و در ارسال مکاتباتی به شماره 321406/01 مورخ 28/12/1401 با موضوع «جلوگیری از سوء استفاده از ابزارهای بانکی «پذیرش کیوسک بانکی و انواع دستگاههای Cashless به هر روشی»، خطرات شناسایی شده در این حوزه نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفت. دستور “بررسی وضعیت خودپردازهای خصوصی” در جلسات کمیسیون پرداخت و ابزار تسویه و به منظور اصلاح رویه های نامطلوب شناسایی شد. با تبلیغات گسترده در خصوص معافیت مالیاتی شرکت های صاحب دستگاه کیوسک، به موسسات متخلف نسبت به عواقب انضباطی و حقوقی این تصمیمات هشدار داده شده است.
انتهای پیام