08:00 – 22 مهر 1403
توسعه مکانیزاسیون و نوسازی ناوگان کشاورزی راه حل اصلی افزایش بهره وری، کاهش ضایعات و تامین امنیت غذایی کشور است، به همین دلیل حمایت دولت از نوسازی ناوگان کشاورزی و دسترسی به فناوری ماشین آلات مدرن برای تحقق شعار سال اکثر ماشین آلات این بخش قدیمی هستند.
بر اساس آمار سالانه کمتر از 6 درصد محصولات کشاورزی به دلیل ریزش کمباین های فرسوده به ضایعات تبدیل می شود که با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر اتکا حداکثری به تولید محصولات اساسی به بحث و بررسی پرونده و بر توسعه مکانیزاسیون و استفاده از ماشین آلات مدرن به منظور افزایش بهره وری و کاهش ضایعات تاکید شده است.
با توجه به اینکه بخش عمده کشاورزی خرد و سنتی است، گذر از کشاورزی سنتی به کشاورزی مدرن با شعار، دستورالعمل و بخشنامه صورت نمی گیرد و باید همواره حمایت های لازم در این بخش انجام شود تا بتوان محصولات اساسی تولید کرد. با نوسازی ناوگان با کاهش تلفات و رساندن مقادیر کمتر به کشور.
بر اساس آمار سالانه کارخانه تراکتورسازی 35 هزار دستگاه تولید می کند در حالی که اکنون 70 هزار کشاورز در نوبت دریافت تراکتور هستند، از سوی دیگر، 300 هزار تراکتور فرسوده داریم و چرخه تولید باید افزایش یابد تا نیازهای این بخش تامین شود. در راستای توسعه مکانیزاسیون
بسیاری از مسئولان حوزه کشاورزی توسعه مکانیزاسیون را یکی از راهکارهای خودکفایی در محصولات اساسی و استراتژیک مانند برنج و گندم می دانند که اهمیت نوسازی ناوگان فرسوده و کمباین های فرسوده و توسعه مکانیزاسیون را نشان می دهد.
زیان سالانه حداقل 6 درصد از تولید گندم به دلیل سایش دروگر
عطاالله هاشمی، عضو شورای هماهنگی تشکل های کشاورزی گفت: توسعه مکانیزاسیون در کاهش هزینه ها موثر است، علاوه بر افزایش درآمد کشاورزان، هزینه ها نیز کاهش می یابد. به نفع کشاورزان و بخش کشاورزی است.
وی با بیان اینکه نوسازی ناوگان تاثیر بسزایی در کاهش ضایعات دارد، تصریح کرد: در حال حاضر کشاورزان در سنین 10 تا 15 سالگی اقدام به برداشت غلات می کنند که این امر منجر به ضایعات سالانه کمتر از 6 درصد گندم می شود که نشان دهنده ضایعات سالانه است. زباله تعداد کمی نیست. به عنوان مثال در سال جاری با توجه به تولید 15 میلیون تن گندم، حداقل 800 هزار تن محصول به دلیل فرسودگی دستگاه برداشت هدر رفت، در حالی که با نوسازی ناوگان میزان تولید به 15800 هزار تن رسید که معادل رقمی نه چندان کم در مزرعه گندم است.
وی با بیان اینکه توسعه مکانیزاسیون و نوسازی ناوگان راه حل کاهش هزینه های تولید و افزایش بهره وری است، اظهار کرد: طبق آمار و بررسی های انجام شده هر ساله 25 درصد از تولید محصولات اساسی به دلیل فرسودگی تجهیزات هدر می رود. تراکتور و کمباین علاوه بر کاهش 25 درصدی ضایعات، نوسازی ناوگان در بهبود راندمان تولید موثر است.
یکی از اعضای شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی گفت: طی 2 تا 3 سال گذشته در خصوص تسهیلات با مشکل مواجه بودیم در حالی که پرداخت تسهیلات منجر به افزایش ضریب مکانیزاسیون می شود و این امر از طریق پرداخت وام های دائمی و دائمی انجام می شود. کاهش نرخ سود تسهیلات در راستای نوسازی ناوگان، توسعه مکانیزاسیون می تواند علاوه بر جلوگیری از ضایعات در بخش کشاورزی، باعث افزایش تولید و بهبود بهره وری در این بخش شود.
بر اساس آمارهای اعلام شده، توسعه مکانیزاسیون در افزایش 20 تا 30 درصدی تولید محصولات اساسی و کاهش واردات این مواد موثر است و این در حالی است که هر ساله بیشتر تولید غلات به دلیل فرسایش غلات هدر می رود. دروگرها و ماشینآلات کشاورزی، از این رو انتظار میرود تسهیلات ارزان قیمت برای خرید ماشینآلات کشاورزی و تجمیع اراضی برای دستیابی به اهداف برنامه هفتم مبنی بر دستیابی به حداکثر خودکفایی و خوداتکایی محصولات اساسی فراهم شود.
ضایعات در بخش کشاورزی با نوسازی ناوگان 30 درصد کاهش می یابد
قاسم پیشفر رئیس اتاق سندیکاهای کشاورزی گفت: طبق آمار هم اکنون 600 هزار تراکتور داریم که از این تعداد 350 هزار تراکتور با قدمت بالای 15 سال و برخی از آنها بین 40 تا 50 سال قدمت دارند که این اهمیت را نشان می دهد. از نوسازی کشاورزی ناوگان فرسوده در بخش کشاورزی
به گفته وی، قیمت یک تراکتور در حال حاضر بالغ بر یک میلیارد و 800 میلیون تومان است، مبلغی که بیش از توان یک کشاورز خدجی برای خرید تراکتور با این مبلغ است، بنابراین مجبور به کار با تراکتور و دروگر فرسوده هستند. که به دلیل بالا بودن میزان ریزش دانه بوده و در افزایش ضایعات نیز نقش اساسی دارد.
پیشه ور ادامه داد: با توجه به اینکه عمده کشاورزی خردهمالکی است، دولت می تواند با تمدید مهلت بازپرداخت و پرداخت تسهیلات کم بهره در زمینه نوسازی ناوگان فرسوده به کشاورزان کمک کند. همچنین کشاورزان به دلیل عدم امکان خرید تراکتور از بازار آزاد ماه ها منتظر خرید تراکتور و اخذ تسهیلات هستند.
رئیس اتاق سندیکاهای کشاورزی با بیان اینکه نوسازی ناوگان و تراکتورهای فرسوده و توسعه مکانیزاسیون در کاهش ضایعات محصولات کشاورزی به میزان 25 تا 30 درصد موثر است، تصریح کرد: با توجه به اینکه بیشتر محصولات ما دیم و دیم هستند به دلیل بارندگی، کشاورزان باید به کشاورزی ادامه دهند که منجر به افزایش ضایعات و کاهش بهره وری می شود. دولت اعتبارات لازم را برای ارتقا و نوسازی ناوگان مکانیزه اختصاص دهد.
به گفته کارشناسان 75 تا 80 درصد کشاورزی کشور سنتی و معیشتی و مابقی نیمه مدرن است و برای تغییر رویه به سمت کشاورزی مدرن، خودکفایی و ارتقای امنیت غذایی راهی جز توسعه وجود ندارد. مکانیزاسیون و ادوات کشاورزی در بخش که فقط با حمایت مهم است و پرداخت می شود دولت تسهیلات کم بهره با بازپرداخت بلندمدت می دهد وگرنه درآمد کشاورزان جوابگوی هزینه های بالا نیست.
خبرنگار: آزاده محبی