به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز ، حسین صمصامی رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی و سرپرست سابق وزارت اقتصاد در گفت وگویی با اشاره به وضعیت متغیرهای کلان اقتصادی کشور در سال 1402 اظهار داشت: همانطور که چندین بار تاکید کردم در اوایل سال 1402 همواره اولویت اقتصاد ایران کنترل رشد نرخ ارز و سیاست پولی بهینه بوده است. اگر به وضعیت تورم نگاه کنیم، تورم حدود 42 درصد است. طبیعی بود که با توجه به سیاست های اتخاذ شده، شعار سال اعلام شده از سوی رهبری محقق نشد و اکنون که به پایان سال می رسیم، این سوال کاملا مشهود است.
وی افزود: الان هم می بینیم که بانک مرکزی مدعی است با کنترل نقدینگی قصد دارد تورم را مهار کند در حالی که این اشتباه بزرگی از سوی بانک مرکزی است. عامل رشد نقدینگی در شرایط فعلی نرخ ارز است.
تغییرات در سیاست های نرخ ارز در سال 1402
مدیر دانشکده اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به سیاست های پولی غلط سال 1402 گفت: زمانی که سال گذشته رئیس بانک مرکزی تغییر کرد، ابتدا بانک مرکزی اعلام کرد که نرخ ارز را 28 هزار و 500 تومان داریم. و بلافاصله بازار ارز را راه اندازی و اعلام کرد که نرخ 40 هزار تومان کشف شده است. همچنین کمی بعد اعلام کرد که نرخ 28500 فقط به کالاهای اساسی تعلق می گیرد و مابقی هزینه های ارزی از قبیل مواد اولیه تولید و … با نرخ ارز موجود در مرکز مبادلات ارزی تامین می شود. . .
وی ادامه داد: پس از مدتی شاهد بودیم که نرخ مبادله ای 28 هزار و 500 تومانی برای محصولات پتروشیمی حذف شد و این نرخ به 35 تا 36 هزار تومان افزایش یافت. باز هم پس از مدتی شاهد صدور گواهینامه ویژه 30 درصدی در سال 1402 بودیم که اخیراً شاهد افزایش سهمیه های فروش ارز مسافرتی و فروش سکه در حراج های فرمی و اقداماتی از این دست هستیم.
صمصامی بیان کرد: بدیهی است این سیاست ها سیاست های تکراری است که همگی پیش از این بارها امتحان شده است. به عنوان مثال در تاریخ 7 اسفند 96 به دلیل افزایش نرخ ارز در بازار آزاد در پایان سال، با این استدلال که سود بانکی کم است، گواهی سپرده 20 درصدی ریالی صادر کردیم، بنابراین پول به بانک می رود. . سپرده گذاری و از این طریق باید از ورود آن به بازار ارز جلوگیری کنیم که اشتباه بود.
وی ادامه داد: در مقطعی گواهی ارز و در مقطعی نزدیک به 7 میلیون سکه پیش فروش کردیم. خب همه این اتفاقات در اواخر سال 96 رخ داد و هیچ کدام نتوانست جلوی افزایش نرخ ارز را بگیرد. به نظر می رسد دستور بانک مرکزی همیشه همین مسیر را طی می کند و در نهایت فرقی نمی کند چه کسی متولی باشد.
تورم سال 1403 با دست فعلی بانک مرکزی کنترل نمی شود
صمصامی بیان کرد: اقتصاد ما مانند بیماری است که لخته خون و ناراحتی قلبی دارد و به پزشک مراجعه می کند. دکتر می گوید راه حل این بیماری ورزش و نخوردن چربی است. اما بیمار می گوید وقت ورزش ندارم و نمی توانم چربی بخورم، همچنین چون عمل درد دارد نمی توانم عمل کنم.
وی افزود: دولت در شرایط فعلی نیازمند انجام چند کار است و تا زمانی که این اقدامات را انجام ندهد مشکل اقتصاد ایران حل نمی شود. همانطور که در ابتدای سال 1402 گفتم این مصوبه تورم سال 1402 را مهار نمی کند، همچنان معتقدم با مصوبه فعلی بانک مرکزی تورم در سال 1403 مهار نخواهد شد.
صمصامی گفت: نرخ ارز 50 تا 60 هزار تومانی نرخ کاذبی است و با این نرخ ها نمی توان تولید را افزایش داد. دولت باید نرخ معقولی برای ارز در نظر بگیرد. در علم اقتصاد وقتی می گوییم بازار، بازار تعریفی دارد و وقتی می گوییم تخصیص منابع باید به بازار سپرده شود، در مورد بازاری صحبت می کنیم که منجر به کشف قیمت کارآمد می شود. در اقتصاد ایران ویژگی بازار کارآمد را نداریم و در چنین شرایطی علم اقتصاد می گوید وقتی بازار شکست می خورد دولت باید وارد شود و در این بازار نقش آفرینی کند.
رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه بهشتی در پاسخ به سوالی درباره وضعیت اقتصاد ایران در سال 1403 گفت: متاسفانه به دلیل سیاست های اقتصادی اتخاذ شده توسط دولت و بانک مرکزی، تکلیف اقتصاد ایران در سال آینده نیز مشخص است و نمیتوان انتظار تغییر در شرایط فعلی را داشت، در شرایط فعلی نه بانک مرکزی و نه وزارت اقتصاد اختیار تصمیمگیری مهم را ندارند و بنابراین نمیتوان انتظار بهبود شرایط را داشت.
absnews