یک کارشناس اقتصادی گفت: امروزه با توجه به گسترش تعدادی از مبادلات اعتماد و نقش تعداد محدودی از آنها، این مبادلات دیگر مزیت دور زدن تحریم ها را ندارند، بلکه دارای قدرت و نفوذ هستند و می توانند از نظر تاثیرگذار باشند. از سیاست تولید.
به گزارش ای بی اس نیوز، مجید شاکری در افتتاحیه دهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با موضوع «حکمرانی پولی; ثبات و رونق اقتصادی» گفت: به نظر من قبل از تدوین سیاست پولی و حکمرانی لازم است رابطه آن با سه مقوله «سیاست های کنترل حساب سرمایه»، «سیاست های توسعه صنعتی» و «سیاست های خارجی» تبیین شود. در واقع رابطه بین سیاست پولی و این سه مقوله پیش نیاز سیاست پولی است.
سیاست ارزی اقتصاد ایران مستلزم کنترل حساب سرمایه است
وی با طرح این سوال که در شرایط تحریم چگونه می توان حساب سرمایه را بست؟ وی بیان کرد: این یک واقعیت است که با تحریم های فعلی ایران نمی تواند تا حدی از سیاست پولی تعیین شده دست بردارد و برای این کار باید بتواند حساب سرمایه را کنترل و در صورت لزوم ببندد. این اختلاف بر سر کنترل حساب سرمایه و بسته شدن آن در اقتصاد ایران سابقه طولانی دارد و به سال 1353 باز می گردد. تجربه نشان داده است که این موضوع یکی از اولویت های اصلی حاکمیت پولی است.
شاکری ضمن تاکید بر اینکه نمی توان سیاست های پولی و نرخ ارز را صرفا با کنترل جریان ریالی کنترل کرد، افزود: کاملا نیازمند کنترل حساب سرمایه هستیم. این سوال دشواری است: چگونه میتوانیم حساب سرمایه را با وجود تحریمها و سایر شرایط حاکم بر روابط خارجی ایران کنترل کنیم؟ روسیه نیز پس از تشدید تحریم ها با همین مشکل مواجه شد. اما پاسخ به این سوال لزوماً در توافق با غرب نیست و بدون آن می توان در این عرصه موفق شد.
این کارشناس اقتصادی گفت: در ایران اکثر صرافی ها و دارایی های خارجی تحت کنترل صرافی های معتمدی است که در دوره قدیم به دلیل کوچک بودن و تحریم نبودن آنها ایجاد شده است. اما در دوره کنونی به دلیل گسترش تعدادی از این مبادلات اعتماد و نقش آفرینی تعداد محدودی از آنها، هیچ مزیتی در دور زدن تحریم ها ندارند و نکته دیگر اینکه ساختار عملکردی آنها به گونه ای است که ما را ترک می کنند. بانک مرکزی به تنهایی در مواقع لزوم که مهم ترین نکته است، زیرا این امر در تاخیر در تخصیص ارز به واردکنندگان کالا و در استفاده از این تاخیر با استفاده از سرمایه ارزی رخ می دهد.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر اعتمادها نه پشتیبان و تسهیل کننده سیاست های بانک مرکزی هستند و نه مزیت جدی در تحریم نشدن دارند و عملکرد آنها نیز برای بانک مرکزی شفاف نیست. . اما این اعتمادها امروز قدرت و نفوذ دارند و می توانند سیاست ها را تحت تاثیر قرار دهند.
ضرورت تبیین رابطه سیاست نرخ ارز با سیاست های صنعتی و خارجی
این کارشناس اقتصادی در خصوص لزوم تبیین رابطه سیاست ارزی با برنامه توسعه صنعتی کشور گفت: معمولاً برای ثبت واردات کالا محدودیتی در ثبت سفارش در حجم بالا وجود نداشت و در برخی موارد موارد، به ویژه در دوره های تشدید بحران ارزی. به یکباره با تقاضای بالای واردات در سامانه ثبت سفارش مواجه شدیم.
به گفته شاکری، کار خوبی که در ماه گذشته با همکاری بانک مرکزی و وزارت حراست انجام شد، محدود کردن حدود بر اساس سابقه واردکنندگان است و مهم این است که این کار به دلیل ضعف و ضعف انجام نشد. در زمان محدودیت های پولی اما این کار هنوز یک نقطه ضعف دارد: بخشی از برنامه توسعه صنعتی نیست، اگرچه باید باشد. در واقع، برنامه ارزی باید با برنامه توسعه منطبق باشد.
شاکری در خصوص لزوم ایجاد ارتباط بین سیاست ارزی کشور و سیاست خارجی گفت: مهمترین تلاش ما برای دستیابی به توافق جامع با طرف غربی در قالب برجام این بود که مسائل را پولی حل کنیم زیرا تحریم های دیگر از جمله حوزه فروش نفت، عملاً یک تحریم پولی ایجاد کرد و خریداران را مجبور به ممنوعیت پرداخت برای نفت ایران کرد. اما نتیجه برجام، ساختار رسمی برای پرداخت های خارجی ایران نیست و پس از اجرای آن، همچنان بیش از 85 درصد تجارت خارجی ایران در ساختار غیررسمی انجام می شد. در هفته های اخیر آزمایش موفقیت آمیزی در این زمینه یعنی انتقال پول به قطر انجام شده است و در این زمینه بانک مرکزی هدف خود را تامین نیاز نهایی ایران و از این طریق هیچ خللی مانند برجام وجود ندارد، زیرا ایران هدف خود را این است که ارزهای خارجی وارداتی محسوب می شود و تنها رفع برخی موانع دسترسی به منابع ارزی به عنوان هدف ایران ذکر نشده است.
انتهای پیام