ساعت 12 – 02 اوت 1403
بر اساس قانون مالیات های مستقیم، افراد موظفند محل سکونت خود را در سامانه ملی املاک و مسکن کشور ثبت کنند و بر اساس ماده 169 مکرر همین قانون، در صورت عدم اعلام محل سکونت در داخل و خارج از کشور. این سیستم باید مشمول محدودیت هایی از جمله دریافت خدمات بانکی باشند.
اکنون سه سال از راه اندازی سامانه املاک و مسکن می گذرد و به گفته مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی، بیش از 20 دستگاه به املاک و مسکن متصل هستند. کشور است، اما متاسفانه هنوز برخی از دستگاه ها به این سیستم متصل نیستند و امکان تبدیل این دستگاه ها به بانک مرکزی وجود دارد.
پیوند شبکه بانکی به سامانه املاک و مسکن که اردیبهشت ماه سال جاری ابلاغ شد، در این خصوص، امینه نادال زاده، مدیر اداره توسعه نظام های پرداخت بانک مرکزی در گفت و گو با … خبرنگار اقتصادی ای بی اس نیوز وی گفت: این موضوع (خوداظهاری در سامانه املاک و مسکن) باید در بانک مرکزی بررسی و به صورت آزمایشی مورد توجه قرار گیرد. یعنی وقتی مشتری می آید و می خواهد دسته چک را دریافت کند، اطلاعاتش در سامانه املاک و سکونت اعم از اینکه خودش را اعلام کند یا نه تایید می شود و باید انتظار داشت دسته چک به فرد تحویل داده شود. این طرحی است که به صورت آزمایشی در حال پیگیری است و در مراحل بعدی سایر خدمات بانکی از جمله افتتاح حساب می تواند محدودتر شود.
وی می گوید: اجرای این طرح زیاد طول نمی کشد. در مورد زیرساخت ها باید یک سری اقدامات فنی انجام شود و این اقدامات فنی تکمیل شود تا بتوانیم کار را پیش ببریم. در گام اول، سیستم بانکی باید بتواند با سامانه املاک و مسکن ارتباط برقرار کند، زیرساخت های مربوطه را آماده کرده ایم و منتظریم اطلاعات به دست ما برسد تا گام اجرایی برداشته شود. در برنامه های بانک مرکزی است که این موضوع در فصل بهار اجرایی شود.
اما فصل بهار به پایان رسیده و خبری از اتصال سامانه بانک مرکزی به سامانه املاک و مسکن در کشور نبود تا اینکه میهران محرمیان، معاون فناوری های نوین بانک مرکزی در جمع خبرنگاران گفت: بر اساس آخرین گزارش ها گزارش ها حاکی از آن است که سامانه بانک مرکزی از ۲۴ تیرماه به سامانه املاک و مسکن متصل می شود. اما در مرحله اول در صورت عدم ثبت نام افراد در سامانه املاک و مسکن، از انجام عملیات بانکی و صدور دسته چک ممانعت به عمل نمی آید، فقط به آنها اخطار داده می شود و پس از مدت کوتاهی از صدور، صدور می شود. از ثبت دسته چک های جدید به ثبت نام کنندگان در سامانه املاک و مسکن جلوگیری و اسامی آنها گرفته می شود.
اتصال سامانه بانک مرکزی به سامانه املاک و مسکن از هفته اول مرداد ماه
اکنون بیش از دو هفته از آخرین مهلت اتصال سامانه بانک مرکزی به سامانه املاک و مسکن می گذرد و در همین راستا خبرنگار اقتصادی ای بی اس نیوز وی خطاب به امینه نادال زاده، مدیر اداره توسعه نظام های پرداخت و توسعه مقررات بانک مرکزی، درباره آخرین جزئیات اتصال سامانه بانک مرکزی به سامانه املاک و مسکن گفت: خدمات دسته چک در نظر گرفته شده است. خدمات آزمایشی، و بر اساس دو مرحله عملیاتی این روش است. فاز اول مرحله آزمایش و اطلاعات و فاز دوم اقدامات بسیار سختگیرانه خواهد بود. در مرحله اول هنگام تخصیص دسته چک، سامانه صیاد به سامانه ملی املاک و مسکن کشور مراجعه می کند و بررسی می کند که آیا فرد محل سکونت خود را ثبت کرده است یا خیر. دسته چک برای مشتری ارسال می شود اما به بانک اطلاع داده می شود که این فرد محل سکونت خود را در سامانه املاک و مسکن اعلام نکرده است و بانک نیز موظف است این موضوع را به مشتری اطلاع دهد.
ناد علیزاده همچنین گفت: در مرحله دوم اقدامات سخت گیرانه تری انجام می شود. پس از سپری شدن دوره آزمایشی، در صورتی که فرد محل سکونت خود را اعلام نکند، از خدمات دسته چک خودداری می شود و در واقع اخذ خدمات دسته چک منوط به ثبت سکونت در سامانه ملی املاک و مسکن خواهد بود.
وی در پایان افزود: از نظر فنی، ارتباط بین سامانه «سیاد» بانک مرکزی و سامانه ملی املاک و مسکن کشور صورت گرفت و اقدامات فنی انجام شد و این دو سامانه با یکدیگر همسان شدند. از نظر خدمات رسانی، این فرآیند به زودی در هفته اول مردادماه انجام خواهد شد.
نقش شناسایی خانه های خالی توسط سامانه املاک و مسکن در بهبود بازار مسکن
اما اهمیت اتصال دستگاه ها به سامانه املاک و مسکن چیست؟ بر اساس آنچه در مجلس اعلام شد، یکی از اهداف سامانه املاک و مسکن شناسایی خانه های خالی است و در همین راستا اقبال شکری، عضو کمیسیون ساخت و ساز مجلس اعلام کرد: شناسایی خانه های خالی از طریق ثبت نام در سامانه سامانه املاک و مستغلات نقش بسیار مؤثری در بهبود وضعیت بازار مسکن ایفا میکند که کنترل آن را ممکن میسازد، بیشتر مشکلات در حوزه مسکن بهویژه بازار اجاره است.
وی ادامه داد: دولت باید هر چه سریعتر این موضوع را با همکاری همه نهادها پیگیری و پیگیری کند تا بتوانیم کسبه و دلالان را حذف کنیم از سوی دیگر ارائه این واحدها به بازار مسکن می تواند مشکل اساسی را حل کند. بخشی از مشکلات مسکن کشور است
شناسایی خانه های خالی که می تواند منجر به بهره وری فضای شهری، پاسخگویی به تقاضای مسکن، کاهش قیمت این منطقه، توسعه اقتصادی، بهبود کلی وضعیت معیشتی جوامع و … شود. اکنون با توجه به نکات ذکر شده، آژانس ها موظفند در اسرع وقت به وظایف قانونی خود در قبال سامانه املاک و مسکن عمل کنند.
خبرنگار: کیمیا گولیبور