با آنا وارد گفتگو شد
یک کارشناس ارشد انرژی گفت: صادرات گاز از ایران به اروپا در مقایسه با گزینه صادرات گاز به منطقه، سود چندانی برای کشور ندارد و نباید به عنوان یک استراتژی بلندمدت دنبال شود.
امین نوربخش، پژوهشگر ارشد گروه انرژی اندیشکده سیاسی امیرکبیر در گفتگو با خبرنگار آنا، با اشاره به اینکه با توجه به قیمت بلندمدت گاز در اروپا و هزینه بالاتر حمل و نقل گاز به اروپا نسبت به کشورهای دیگر، گفت: در منطقه، از نقطه نظر اقتصادی، صادرات گاز به اروپا جذابیت کمتری دارد. وی گفت: از آنجایی که قیمت گاز در اروپا تابعی از قیمت نفت است، با قیمت 50 دلار برای نفت سود حاصل از این صادرات نزدیک به صفر است.
وی ادامه داد: صادرات گاز به کشورهای منطقه که قیمت هایی مشابه اروپا دارند به دلیل همجواری با ایران هزینه انتقال کمتر و در نتیجه سود بیشتری دارد. از منظر سیاسی، از آنجایی که کشورهای اروپایی با نفوذ در فضای سیاسی تمایلی به انعقاد قراردادهای بلندمدت و کلان با ایران ندارند، صادرات به اروپا منفعتی ندارد و سیاست های قابل توجهی در کشور وجود دارد.
نوربخش خاطرنشان کرد: از سوی دیگر صادرات گاز به کشورهای منطقه (همسایه ایران) به دلیل توانایی تامین بخش زیادی از سهم واردات این کشورها، امکان ایجاد وابستگی متقابل را در روابط با ایران فراهم می کند. وی گفت: استراتژی تجارت منطقه ای گاز با جداسازی بازار گاز از روسیه و ایران، امکان توافق دو کشور برای عدم ورود به بازار دیگری را افزایش می دهد و از کاهش قیمت ناشی از رقابت جلوگیری می کند.
به گفته این کارشناس عالی رتبه انرژی، ارزیابی اقتصادی و سیاسی گزینه صادرات گاز از ایران به اروپا نشان می دهد که این گزینه چه به صورت مطلق و چه در رابطه با گزینه صادرات گاز به منطقه زیاد نیست. مزایایی برای کشور دارد و نباید به عنوان یک استراتژی بلند مدت تلقی شود.
وی افزود: پیشنهاد می شود در کوتاه مدت و با رویکرد منفعت اقتصادی از فرصت افزایش قیمت گاز در اروپا استفاده شود. این کار را می توان از روش های ارزان و کارآمدتر مانند استفاده از ظرفیت خالی خطوط لوله موجود به ترکیه و ارمنستان و یا استفاده از شناورهای مایع سازی انجام داد.
absnews