صادرات گاز ایران به ترکیه افزایش می یابد؟
در همین راستا جواد اوجی که اخیرا در راس هیاتی به آنکارا سفر کرده بود، با فاتح دونموز و نورالدین نباتی وزرای انرژی و اقتصاد ترکیه و همچنین رئیس بانک مرکزی ترکیه دیدار و گفتگو کرد. و شرکت های بزرگ فعال در بخش انرژی این کشور. یکی از مهمترین موضوعات مورد بحث، تمدید قرارداد صادرات گاز از ایران به ترکیه بود که اصول آن مورد توافق طرفین است و مقرر شد کارگروهی از همسر تشکیل شود تا روی موضوع تمدید قرارداد کار شود.
به گزارش ای بی اس نیوز، در پنج ماهه نخست امسال صادرات گاز ایران به تمامی مقاصد صادراتی نسبت به مدت مشابه سال گذشته 20 درصد افزایش داشته و میزان درآمد حاصل از صادرات گاز در دولت فعلی نیز 64 درصد افزایش داشته است. ، حجم صادرات گاز به ترکیه یکی از مقاصد صادراتی 11 درصد افزایش یافت.
وی افزود: اگر همین روند را ادامه دهیم قطعا با کمبود گاز مواجه خواهیم شد و باید گاز برخی از صنایع را قطع کنیم یا سوخت دوم را به نیروگاه ها بدهیم تا مشکل گاز پیش نیاید گازرسانی خانگی. . کشور است
عراقی با اشاره به نیاز عراق به گاز خاطرنشان کرد: در یکی دو سال آینده نیاز عراق به گاز بیشتر از ترکیه خواهد بود، بنابراین اگر ظرفیت صادرات افزایش پیدا کند این افزایش برای عراق خواهد بود اما در صورت انعقاد قرارداد جدید. با ترکیه منعقد شده است به نظر می رسد مفاد آن مانند قرارداد قبلی باشد.
انتهای پیام
در این سفر همچنین افزایش حجم صادرات گاز از ایران به ترکیه و احداث خط لوله جدید صادرات گاز برای افزایش ظرفیت انتقال گاز از این مسیر مورد بررسی قرار گرفت. همچنین دو سناریو افزایش صادرات گاز از طریق قرارداد جدید یا در قالب تمدید قرارداد قبلی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
قرارداد 25 ساله فعلی صادرات گاز ایران به ترکیه در سال 2026 به پایان می رسد. به همین دلیل ایران به دنبال شرایط بهتر در قرارداد جدید است. حمیدرضا عراقی، مدیرعامل سابق شرکت ملی گاز ایران در این خصوص به ای بی اس نیوز گفت: در حال حاضر افزایش ظرفیت صادرات گاز به ترکیه با توجه به نیاز کشور و احتمالاً به همان میزان ممکن به نظر نمی رسد. قرارداد فعلی که حدود 7 تا 9 میلیارد متر مکعب است، می توانیم صادرات داشته باشیم.
این کارشناس حوزه گاز با اشاره به مذاکرات برای احداث خط لوله جدید گاز برای صادرات گاز به ترکیه، گفت: این مذاکرات در گذشته انجام شده و ادامه خط لوله نهم گاز پتانسیل افزایش را ایجاد می کند. حجم صادرات به ترکیه و در صورت مهیا بودن شرایط و آمادگی ترکیه، می توان خط را از طریق ایران به کشورهای دیگر تحویل داد، این طرح نیاز به سرمایه گذاری زیادی ندارد.
عراقی با بیان اینکه کار خطوط لوله گاز و انتقال گاز در ایران بسیار قوی است اما مشکل حجم گاز است، گفت: باید تلاش شود منابع جدید گاز پیدا شود، اولویت کشور تامین نیاز داخلی است و سپس صادرات به کشورهای همسایه که اکنون عراق و ترکیه است توضیح داده شده است، اکنون منابع تامین گاز باید افزایش یابد و مهمترین اصل اجرای جدی بخشنامه مدیریت مصرف است.
به گفته وی، در صورت توافق دو طرف بر سر حجم گاز، این قرارداد تمدید می شود و امکان انعقاد این قرارداد با حجم قبلی وجود دارد، تجربه سال های اخیر نشان داده است که توان ایران در صادرات گاز به ترکیه 9 است. میلیارد متر مکعب
اخیرا مقامات ایران و ترکیه برای تمدید قرارداد گاز و افزایش صادرات مذاکراتی داشته اند و به نظر می رسد با توجه به نیاز ترکیه به گاز، تمدید این قرارداد بدون مشکل پیش خواهد رفت اما افزایش حجم صادرات مورد بحث است.
همچنین ادامه مذاکرات برای افزایش صادرات گاز، جمع آوری حدود 1.6 میلیارد دلار از تقاضای گاز ایران از عراق، افزایش 138 درصدی مبادلات گاز و… از دیگر اقدامات انجام شده در راستای گسترش دیپلماسی انرژی در دولت سیزدهم است.
به گفته وی، با توجه به اینکه نیاز کشور به حدی است که نیروگاه ها و صنایع به ویژه در فصل زمستان مصرف بالایی دارند، آخرین قراردادی که می توانیم با این کشور ببندیم مانند گذشته است، در سال های اخیر توانستیم. صادرات سالانه 9 میلیارد مترمکعب گاز به ترکیه بدون اینکه مشکلی در قرارداد یا جریمه وجود داشته باشد.