16:33 – 21 سپتامبر 1403
میز اقتصادی امروز با حضور عبدالامیر ربیحاوی مدیرکل دفتر غرب آسیا موضوع توانمندی های اقتصادی ایران و عراق و سفر رئیس جمهوری با هیئت عالیرتبه ایرانی به عراق را بررسی کرد. سازمان توسعه تجارت خارجی و گدرزی نماینده سازمان توسعه تجارت.
الرباوی مدیرکل دفتر غرب آسیا سازمان توسعه تجارت خارجی در ابتدای این برنامه گفت: رئیس جمهور امروز به عراق سفر کرد و در این سفر مسائل اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی بیشترین پیگیری خواهد بود سند مهم در این بخش، همکاری وزارت کار ایران و وزارت کار عراق است و سند مناطق آزاد در دو کشور و سند اتاق های بازرگانی از دیگر موارد این بخش است.
وی افزود: همچنین قرار شد امروز با شرکت های فعال اقتصادی برای ارائه مشکلات و مسائل خود دیدار و راهکارهای کارشناسی در این قسمت ارائه شود.
وی تاکید کرد: موضوع دیگری که در این بخش مطرح شد، احیای شرکت های خدمات فنی و مهندسی بود که در این جلسه با مسئولان ارشد کشور مذاکره شد و تمرکز بر استفاده حداکثری از توانمندی های اقتصادی و صادراتی بود.
الرباعی گفت: در این نشست شرکت های حمل و نقل و شرکت های صادرات کالا در خصوص محصولات تولید شده در عراق مذاکراتی انجام می دهند و رایزنی هایی نیز برای صادرات کالا انجام می شود.
وی بیان کرد: با امضای اسناد تجاری در این سفر، تسهیلات و خدمات تجاری و اقتصادی مطرح و برخی موانع برطرف می شود و همچنین راهکارهایی برای ارائه خدمات بهتر بین دو کشور ارائه می شود.
در ادامه این برنامه گودرزی نماینده سازمان توسعه تجارت گفت: تجارت ایران با عراق از سال 1382 آغاز شد و در این سال ها شاهد افزایش میزان صادرات کالا بودیم به طوری که میزان صادرات به و صادرات ما از 800 میلیون دلار به 12 میلیارد دلار رسید و در این بخش شاهد افزایش صادرات کالاها و خدمات فنی و مهندسی خواهیم بود.
وی گفت: از کل صادرات ایران به کشورهای همسایه سهم عراق 4.5 میلیارد دلار معادل 21 درصد بوده و سهم صادرات ما به عراق 27 درصد افزایش داشته است.
وی ادامه داد: کالاهای صادراتی امسال گاز طبیعی، آلیاژهای فولادی، انواع لوازم خانگی، میلگرد، آهن، گاوصندوق از جمله سیب زمینی و گوجه فرنگی در فصل تابستان نیز شاهد صادرات کولر آبی بودیم.
گودرزی گفت: متأسفانه تراز تجاری خوبی با عراق نداریم و میزان کالاهای وارداتی ما بسیار کم است و با توجه به اینکه عمده صادرات کالاهای عراق نفت خام است، کالاهای زیادی وارد نکرده ایم.
نماینده توسعه تجارت خارجی ایران گفت: بیشترین واردات ما از عراق در سال 1400 بوده است که یک میلیارد و 197 میلیون دلار بوده که بیشتر آن کالاهای اساسی بوده است. که بخش بزرگی از آن برای ساخت مقوا استفاده شد.
جهانبخش سنجابی شیرازی، دبیرکل اتاق مشترک ایران و عراق گفت: میزان سرمایه گذاری بین ایران و عراق 20 میلیارد دلار است که امیدواریم بتوانیم در چارچوب ایران و عراق به این هدف دست پیدا کنیم. همکاری عراق در این سفر خارجی رئیس جمهور».
وی افزود: باید سالانه 10 میلیارد دلار ارز از عراق وارد کنیم و این ارز نباید دلار باشد، بلکه امکان استفاده از توان سایر بخش های ارزی نیز وجود دارد.
وی گفت: تجارت ما با عراق در یک جهت است و اگر تجارت 50/50 بود شاهد تحقق هدف سرمایه گذاری تعیین شده بودیم.
سنجابی گفت: یکی از درخواستهای ما از سفر رئیسجمهور به عراق، گفتوگو با عراق درباره سایر کانالهای ارزی مانند یورو، دینار و درهم است. ..او هست
خبرنگار: کبری عزیزم